DM Culture




Το Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού διοργανώνει διάλεξη με τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins με θέμα «Πόλεμος, Τέχνη, Αρχαϊκή Σκέψη».

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023, ώρα 7:00 μ.μ., στη Λεβέντειο Πινακοθήκη.

Στο πλαίσιο της διάλεξης θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτριου Γιατρομανωλάκη «Αρχαϊκό Οντολογικό Παρελθόν: Προσωκρατική Φιλοσοφία και Ευρωπαϊκή Πρωτοποριακή Τέχνη και Διανόηση (2022)».

Την εκδήλωση θα προλογίσει η Ανώτερη Μορφωτική Λειτουργός, Δρ. Νάντια Στυλιανού, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει η Υφυπουργός Πολιτισμού, Δρ. Βασιλική Κασσιανίδου
Για τα βιβλία «Αρχαϊκό Οντολογικό Παρελθόν: Προσωκρατική Φιλοσοφία και Ευρωπαϊκή Πρωτοποριακή Τέχνη και Διανόηση (2022)» και «Πολιτικές Μυθογένεσης (2020)» θα μιλήσουν οι:

- Παναγιώτης Ροϊλός, Καθηγητής Πανεπιστημίου Harvard

- Έρη Σταυροπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η είσοδος της εκδήλωσης θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Βιογραφικό του ακαδημαϊκού Δημήτρη Γιατρομανωλάκη

Ο Καθηγητής Δημήτριος Γιατρομανωλάκης σπούδασε Κλασσικές Σπουδές και Κλασσική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου ειδικεύθηκε στην Παπυρολογία υπό την εποπτεία του Καθηγητή Peter J. Parsons. Συνέχισε τη διεπιστημονική του έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Harvard. Είναι συνιδρυτής και συνδιευθυντής του Προγράμματος Ερευνητικών Σεμιναρίων "Cultural Politics" στο Weatherhead Center for International Affairs του Πανεπιστημίου Harvard.

Διδάσκει στο Τμήμα Κλασσικών Σπουδών, στο Τμήμα Ανθρωπολογίας και στο Τμήμα Συγκριτικής Σκέψης στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Του έχουν απονεμηθεί πολλά διεθνή ερευνητικά βραβεία και διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των ‘William F. Milton Award’ (Harvard University) και ‘The Berlin Prize’. Έχει διατελέσει Εταίρος της Society of Fellows, Harvard University.

Έχει προσκληθεί να δώσει διαλέξεις και να διδάξει σε πολλά Πανεπιστήμια στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Λατινική Αμερική. Έχει υπηρετήσει ως Εξωτερικό Μέλος του Σuμβουλίου Ιδρύματος του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Έχει διατελέσει Ερευνητικός Εταίρος του Center for Hellenic Studies (Harvard University).

Οι επιστημονικές του δημοσιεύσεις εστιάζονται σε τεχνικά και πιο διεπιστημονικά ερευνητικά πεδία: αρχαία ελληνική αγγειογραφία, επιγραφική, παπυρολογία, αρχαϊκή και κλασσική πολιτισμική ιστορία, επιτελεστικές σπουδές, αρχαία ελληνική τελετουργία και μυθολογία, ιστορική και συγκριτική ανθρωπολογία.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνουν επίσης τη μουσική αρχαιολογία και τις αρχαίες ελληνικές επιστήμες της αρμονικής και ακουστικής. Κάποια από τα σημαντικότερα επιστημονικά του έργα είναι τα εξής: Epigraphy of Art: Ancient Greek Vase-Inscriptions and Vase-Paintings, An Archaeology of Representations: Ancient Greek Vase-Painting and Contemporary Methodologies, Greek Mythologies (http://www.hup.harvard.edu/ catalog.php?isbn= 9780983532217&content=reviews), Sappho in the Making, and Towards a Ritual Poetics.