Ο Γιάννης Τουμαζής, γεννήθηκε στην Αμμόχωστο.
Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο της Αθήνας, Σκηνογραφία στη Σχολή Καλών Τεχνών της Ουτρέχτης, στην Ολλανδία, και Αισθητική και Θεωρία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Amiens, στη Γαλλία όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή.
Διετέλεσε καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Frederick και συντονιστής του διδακτορικού προγράμματος στις Εφαρμοσμένες Τέχνες του ιδίου Πανεπιστημίου. Από το 1994 μέχρι το 2022 εργάστηκε ως Διευθυντής του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας [NiMAC] και του Ιδρύματος Πιερίδη.
Τα τελευταία 30 χρόνια, έχει σχεδιάσει, οργανώσει και επιμεληθεί περισσότερες από εκατό εκθέσεις μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης τόσο στην Κύπρο όσο και στο διεθνή χώρο. Το 2011 ήταν ο Επιμελητής του Κυπριακού Εθνικού Περιπτέρου στην 54η Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας.
Έχει ασχοληθεί ενεργά με τη Μουσειολογία και τη Μουσειογραφία. Μεταξύ των μουσείων τα οποία επιμελήθηκε συμπεριλαμβάνεται και το βραβευμένο Δημοτικό Μουσείο THALASSA στην Αγία Νάπα. Έχει σκηνογραφήσει εκτενώς για το θέατρο στην Ολλανδία, την Ελλάδα και την Κύπρο. Το 1997 σκηνογράφησε για το Φεστιβάλ Επιδαύρου την Λυσιστράτη του Αριστοφάνη, σε παραγωγή ΘΟΚ και σκηνοθεσία Χρίστου Σιοπαχά.
Υπήρξε επίσης Γενικός Συντονιστής πολλών Ευρωπαϊκών πολιτιστικών προγραμμάτων όπως: Open Up (2019-2023), Suspended Spaces (2009-2011), Crossings (2004-2007).
Στο πλούσιο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται μονογραφίες καλλιτεχνών, μελέτες, επιστημονικά συγγράμματα και κατάλογοι για τη σύγχρονη τέχνη στην Κύπρο και το εξωτερικό. Το 2016 κυκλοφόρησε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις του Παρισιού το βιβλίο του για τον Γάλλο καλλιτέχνη Marcel Duchamp. Είναι επίσης ένας από τους τέσσερις συγγραφείς του τόμου Η Κυπριακή Τέχνη τον 20ο αιώνα.
Τον Ιανουάριο του 2014 διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου. Επαναδιορίστηκε για δεύτερη θητεία το 2016. Από το 1995 έως το 1997 υπήρξε Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του ΘΟΚ.
Τον Μάιο του 2015 διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αντιπρόεδρος της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό.
Το 2011, η Γαλλική Δημοκρατία του απένειμε τον τίτλο του Ιππότη των Τεχνών και των Γραμμάτων για τη συμβολή του στον Πολιτισμό.
Το 2020 εξελέγη ομόφωνα Αντεπιστέλλον Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.
Το 2021 εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανευρωπαϊκού Πολιτιστικού Δικτύου Trans Europe Halles.
Είναι επίσης μέλος της Εθνικής Επιτροπής Κύπρου του ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων) ως και ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Συνδέσμου Φωτογραφίας και Θεωρίας, (IAPT). Υπήρξε επίσης μέλος της διεθνούς επιτροπής για το βραβείο του Ιδρύματος Hasselblad στη Σουηδία, του σημαντικότερου βραβείου φωτογραφίας στον κόσμο.
Το 2016 ίδρυσε την πολιτιστική πρωτοβουλία «Το Νέο Μουσείο της Αμμοχώστου» (Famagusta New Museum) η οποία μέσω των διαφόρων προγραμμάτων και δραστηριοτήτων της ασχολείται με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου.