DM Culture



Είναι με ιδιαίτερη χαρά που προλογίζω την πρεμιέρα της ταινίας ΙΜΑΝ των σκηνοθετών Κόρινας Αβραμίδου και Κυριάκου Τοφαρίδη, μια  συμπαραγωγή με το Υφυπουργείο Πολιτισμού, η οποία πραγματοποιείται στην παρουσία τόσων σημαντικών συντελεστών του κινηματογράφου της Κύπρου μας.

Οι δυο σκηνοθέτες της ταινίας μάς έχουν τιμήσει στο εξωτερικό με τις πολλαπλές βραβεύσεις και συμμετοχές τους σε διάφορα φεστιβάλ ανά τον κόσμο, αρχής γενομένης με τις μικρού μήκους ταινίες τους  «Νεκρή Ζώνη», «Το μυστικό της πρώτης μέρας» και «Η άλλη Άρτεμις».  

Ακολούθησαν οι μεγάλου μήκους. Το 2007 η Συμβουλευτική Επιτροπή Κινηματογράφου χρηματοδοτεί την κινηματογραφική ταινία μεγάλου μήκους «Ο τελευταίος γυρισμός» σε σκηνοθεσία της Κόριννας Αβρααμίδου και παραγωγή Κυριάκου Τοφαρίδη. Η ταινία κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στο διεθνές Φεστιβάλ της Αλεξάνδρειας. Αργότερα, το 2013, η ταινία «Οικόπεδο 12» του Κυριάκου Τοφαρίδη, έχοντας κερδίσει το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρου, ήταν υποψήφια για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Η ταινία που θα παρακολουθήσουμε σε λίγο έχει συμμετάσχει σε πάνω από 40 Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου, αποσπώντας 16 Βραβεία (Σεναρίου, Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Καλύτερων Ηθοποιών) καθώς και υποψηφιότητα Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας στα Septimius Awards 2023.

Η ενίσχυση της παραγωγής ταινιών εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής του Υφυπουργείου για την ανάπτυξη του σύγχρονου πολιτισμού. Αναφέρω ότι, μόνο το 2023, χρηματοδοτήθηκαν 42 νέες προτάσεις από τις 77 που είχαν υποβληθεί, ενώ εντός του 2023 ολοκληρώθηκαν έξι ταινίες μεγάλου μήκους και τέσσερις μικρού μήκους. Ταυτόχρονα, τέσσερις ταινίες μεγάλου μήκους  ξεκινούν γυρίσματα εντός του έτους, 14 βρίσκονται σε ανάπτυξη παραγωγικού σχεδίου, εννέα σε ανάπτυξη συγγραφής σεναρίου μεγάλου μήκους, τρεις σε ανάπτυξη συγγραφής σεναρίου μικρού μήκους, 29 ταινίες μικρού μήκους και έξι ντοκιμαντέρ  βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ η Κύπρος στηρίζει  πέντε Μειοψηφικές Συμπαραγωγές.

Ο  αποτελεσματικός Κανονισμός Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων, η υπευθυνότητα των εκάστοτε μελών της Συμβουλευτικής Επιτροπής Κινηματογράφου και των λειτουργών του τομέα, το ταλέντο των Κυπρίων δημιουργών και η πρόσφατη αύξηση του κονδυλίου για την παραγωγή ταινιών είναι τα συστατικά τα οποία συνέτειναν στην άνθιση του κυπριακού κινηματογράφου που παρατηρούμε σήμερα, και που τρανό παράδειγμα είναι η ταινία ΙΜΑΝ.

Η πολιτική μας φυσικά δεν περιορίζεται σε αυτά, αλλά επεκτείνεται με την  παρουσία της χώρας στα διάφορα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), σε Κινηματογραφικά Δίκτυα και Οργανισμούς, σε μεγάλα μάρκετ φεστιβάλ, όπου  γίνεται η προώθηση των κυπριακών παραγωγών καθώς και της Kύπρου ως ιδανικού χώρου γυρισμάτων, βοηθώντας έτσι στην εν γένει δικτύωση στην οποία βασίζεται κάθε εθνική κινηματογραφία.

Παράλληλα, στοχεύουμε στη δημιουργία ενός δικτύου κινηματογραφικών διαδρομών για την προβολή των ταινιών μας, προκειμένου να επιτευχθεί η γνωριμία του κινηματογραφικού μας προϊόντος με το διεθνές κοινό. Τα οφέλη είναι πολλά, τόσο πολιτισμικά όσο και οικονομικά. Η προβολή μιας κυπριακής ταινίας στον διεθνή χώρο είναι η σημαντικότερη απόδειξη των δυνατοτήτων της χώρας να στηρίξει τα γυρίσματα ξένων ταινιών, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η προσέλκυση τουρισμού. 

Όσον αφορά στην κινηματογραφική παιδεία, προσπάθειά μας είναι να αυξήσουμε το κινηματογραφόφιλο κοινό, συνδυάζοντας την ποιοτική τέρψη με την πνευματική και αισθητική ανάταση που προσφέρει η έβδομη τέχνη. Αυτό επιτυγχάνεται  μέσω μιας σειράς εκδηλώσεων, διαλέξεων και εργαστηρίων, με τη διοργάνωση φεστιβάλ κινηματογράφου μέσα από τα οποία το κοινό έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει όλες τις κατηγορίες ταινιών, αλλά  και με την ενίσχυση φορέων  για την προβολή ειδικών αφιερωμάτων σε εναλλακτικές τάσεις της κινηματογραφικής τέχνης, σημαντικούς σκηνοθέτες και κινηματογράφο της ανεξάρτητης σκηνής. Προσπάθεια και όραμά μας είναι η ακόμα μεγαλύτερη επαφή και διάδραση με το κοινό, με τη δημιουργία περιοδευουσών κινηματογράφων στην ύπαιθρο και την επέκταση των δράσεών μας σε όλες τις υποβαθμισμένες και περιθωριοποιημένες ομάδες της κοινωνίας, όπως για παράδειγμα σε γηροκομεία, νοσοκομεία, στέγες, κέντρα φιλοξενίας, άλλες κοινωνικές δομές φιλοξενίας, ακόμα και στο σωφρονιστικό ίδρυμα).

Με προοπτική να βοηθήσουμε στην κοινωνική και επαγγελματική  επανένταξη, ένας από τους στόχους μας είναι επίσης η εξεύρεση τρόπων πρακτικής εκπαίδευσης άνεργων νέων ανθρώπων σε κινηματογραφικό συνεργείο, τροφοδοτώντας ταυτόχρονα την κινηματογραφική αλυσίδα παραγωγής. Ο κινηματογράφος, και η οπτικοακουστική βιομηχανία γενικότερα, είναι η καρδιά αυτού που αποκαλούμε δημιουργικές βιομηχανίες. Ο τομέας μπορεί να τονώσει την οικονομία και να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στον τομέα των υπηρεσιών και της επιχειρηματικότητας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα  στην πολιτιστική πολυμορφία.

Η μέριμνά μας στέφεται επίσης στο παιδικό και νεανικό κοινό, τους αυριανούς θεατές και δημιουργούς, στους οποίους οφείλουμε να δώσουμε τα εχέγγυα να δημιουργήσουν, να εκφραστούν, να απελευθερωθούν αλλά και να αποκτήσουν την εμπειρία και τη δυνατότητα να κρίνουν το θεώμενο.

Ο κυπριακός κινηματογράφος βρίσκεται αδιαμφισβήτητα σε ανοδική πορεία, με την παραγωγή ταινιών να αυξάνεται, τους Κυπρίους παραγωγούς να πετυχαίνουν συνεργασίες με το εξωτερικό (συμπαραγωγές) και πολυεθνικά συνεργεία επαγγελματιών, ενώ μια νέα γενιά δημιουργών με όραμα, άποψη και έντονη κοινωνικοπολιτική κριτική διάθεση επιβάλλεται δυναμικά στο χώρο. Προτού σας ευχηθώ καλή θέαση, επιθυμώ να συγχαρώ την κινηματογραφική οικογένεια για τα μεγάλα αυτά βήματα και να σας διαβεβαιώσω ότι θα καταβάλουμε το άπαν των δυνάμεών μας για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη του σημαντικού αυτού χώρου. 

Κόριννα και Κυριάκο, συγχαρητήρια για τη μέχρι τώρα πορεία σας με την ευχή για ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες.