DM Culture



Είναι με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας για να τελέσω τα εγκαίνια της Αχίλλειου Δημοτικής Βιβλιοθήκης, η οποία πρόσφατα έχει ολοκληρώσει τις εργασίες ανακαίνισής της, ανοίγοντας τις πύλες της στο ευρύ κοινό.

Αυτή η βιβλιοθήκη, ένα εκλεκτό νεοκλασικό κτήριο, μετά από απόφαση του Δήμου Λευκωσίας, αναβαθμίστηκε για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σήμερα, προσελκύοντας νέους αναγνώστες και λειτουργώντας ως σταθμός γνώσης. Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει μια πλούσια συλλογή από βιβλία και υλικό μουσειακού χαρακτήρα, που αφορούν στην ιστορία της Λευκωσίας. Παράλληλα, ο χώρος θα φιλοξενεί εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και συγγραφέων, καθώς και εκθέσεις καλλιτεχνών, καθιστώντας την ένα ζωντανό πολιτιστικό κέντρο.

Στη ψηφιακή εποχή, που η πληροφόρηση ταξιδεύει με αστραπιαία ταχύτητα μέσω ψηφιακών πλατφορμών, μηχανών αναζήτησης, κοινωνικών δικτύων, ενώ η χρήση ακουστικών βιβλίων τείνει να αντικαθιστά το παραδοσιακό έντυπο βιβλίο, ο ρόλος των βιβλιοθηκών πρέπει να αναβαθμίζεται και να διευρύνεται. Μπορούν να μεταμορφωθούν σε κέντρα πρόσβασης σε πληθώρα πηγών, αλλά και σε σύγχρονους θεσμούς που συνδέουν τις γενιές, προωθούν την ανάπτυξη της κοινότητας και ενισχύουν την πολιτισμική ταυτότητα.

Είναι για αυτό που η αναβάθμιση της Αχίλλειου Βιβλιοθήκης ήταν σημαντική προκείμενου να μπορεί να ανταποκριθεί στα δεδομένα της σύγχρονης εποχής.
Οι δημόσιες βιβλιοθήκες δεν αποτελούν απλά «αποθηκευτικούς χώρους» έντυπου υλικού, αλλά πυρήνες αυτοανάπτυξης, καθώς και πνευματικής και κοινωνικής ενδυνάμωσης.
Η Κυβέρνηση προσδίδει μεγάλη σημασία στη δημιουργία ζωτικών χώρων, που προάγουν την παιδεία, τον πολιτισμό και την κοινωνική συνοχή. Είναι άλλωστε σε αυτό το πλαίσιο της πολιτικής μας που εντάσσεται και ο σχεδιασμός ανέγερσης νέου κτηρίου για την Κυπριακή Βιβλιοθήκη, ο οποίος θα περιλαμβάνει υπηρεσίες που θα ενισχύσουν και θα υποστηρίξουν κι άλλες βιβλιοθήκες. Αυτό θα διασφαλίσει όχι μόνο τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της Κυπριακής Βιβλιοθήκης, αλλά και την ενίσχυση ολόκληρου του δικτύου των βιβλιοθηκών μας σε όλη την Κύπρο.

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού, αναγνωρίζοντας τη αξία αυτών των θεσμών, παρέχει ήδη συνεχή υποστήριξη για τη λειτουργία και τη βελτίωση των δημοτικών βιβλιοθηκών. Αυτή η υποστήριξη περιλαμβάνει οικονομική ενίσχυση για την αγορά νέων βιβλίων και εξοπλισμού. Παρέχει εμπειρογνωμοσύνη και εκπαίδευση στο προσωπικό των βιβλιοθηκών για τη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρουν στο κοινό. Διασφαλίζει ότι οι βιβλιοθήκες έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες. Παρέχει υποστήριξη για την εφαρμογή ηλεκτρονικών συστημάτων. Διευκολύνει τη δικτύωση και τη συνεργασία μεταξύ των βιβλιοθηκών. Μέσα από συνέργειες με διάφορους εταίρους και φορείς, όπως μουσεία, αρχεία, βιβλιοθήκες και πολιτιστικά ιδρύματα, προχωρούμε επίσης με ψηφιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος του τόπου μας, συμβάλλοντας στην προστασία και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας. Συντονίζουμε, τέλος, σε συνεργασία με τις βιβλιοθήκες, την προώθηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων, σεμιναρίων και προγραμμάτων φιλαναγνωσίας και πολιτιστικής παιδείας.

Μέσω αυτών των προσπαθειών, το Υφυπουργείο Πολιτισμού ενισχύει τον ρόλο των δημοτικών βιβλιοθηκών ως σημαντικά κέντρα πολιτισμού και εκπαίδευσης. Είναι αυτή η υποστήριξη που αναδεικνύει τη σημασία που προσδίδει η Κυβέρνηση στη διάδοση της παιδείας και του πολιτισμού σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, με στόχο την πολιτιστική ανάπτυξη και την πνευματική ευημερία της χώρας μας.
Και με την ευκαιρία της παρουσίας μου σήμερα εδώ, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμο Λευκωσίας, διά μέσου του Δημάρχου φίλου Κωνσταντίνου Γιωρκάτζιη, για την αγαστή συνεργασία με όλα τα Τμήματα του Υφυπουργείου και να ζητήσω όπως αυτή συνεχίσει όχι μόνο στο πλαίσιο της λειτουργίας της Αχίλλειου Βιβλιοθήκης, αλλά και για κοινές πολιτιστικές δράσεις και ενέργειες. Θεωρούμε ότι οι τοπικές Αρχές έχουν πολλά να συνεισφέρουν στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας. 

Με την επαναλειτουργία της Αχίλλειου βιβλιοθήκης ανοίγεται ένα νέο κεφάλαιο της πολιτιστικής ζωής στο κέντρο της Λευκωσίας. Στόχος μας ως Υφυπουργείο Πολιτισμού είναι να συνεισφέρουμε στις προσπάθειες για ανάπτυξη και πρόοδό της.
Είναι για αυτό τον λόγο που επιθυμούμε το κτήριο, που θα στεγάσει την Κυπριακή Βιβλιοθήκη, να είναι σε τεμάχιο πλησίον του Υπουργείου Εσωτερικών.  Με τη μελλοντική υλοποίηση αυτού του έργου, θα εμπλουτιστεί ο πολιτιστικός πυρήνας στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου πλέον θα υπάρχει το Νέο Κυπριακό Μουσείο, το Δημοτικό Θέατρο, το κτήριο του ΘΟΚ.

Επίσης ολοκληρώνεται εντός των ημερών το έργο διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου της Πύλης Πάφου. Ένας ζωντανός πολυχώρος στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου θα είναι εφικτή η προβολή των αρχαιολογικών ευρημάτων μέσα από μια βιωματική αφήγηση της ιστορίας της πρωτεύουσας, από την Μεσαιωνική περίοδο μέχρι σήμερα. Έχουν μείνει μικρές εργασίες και σύντομα ευελπιστούμε πως θα παραδοθεί, με την τέλεση των εγκαινίων να πραγματοποιείται σε λίγες βδομάδες.

Παράλληλα, συνεχίζεται και η διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου Λεδρών στη Λευκωσία, δίπλα από το κτήριο της ΠΑΣΥΔΥ, για να καταστεί σύντομα και εκείνος ένας επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος. Μαζί με το μουσείο Λεδρών, που πρόσφατα εγκαινιάστηκε, θα αποτελέσουν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες.

Η Λευκωσία, Λευκοθέα ή Λήδρα, είναι μια πόλη με ρίζες που χάνονται στα βάθη των αιώνων, αλλά και η τελευταία διχοτομημένη πρωτεύουσα. Το γεγονός αυτό επηρεάζει σημαντικά την ανάπτυξη και την πρόοδό του πυρήνα της πόλης. Πιστεύουμε όμως ακράδαντα ότι ο πλούσιος πολιτισμικός της ιστός, η ιστορία της, οι νέες πολιτιστικές υποδομές, αλλά και οι πολιτιστικές δράσεις και ενέργειες, που αποσκοπούν στην ώθηση του πολιτιστικού τουρισμού, μπορούν να αποτελέσουν μια σημαντική συνιστώσα ανάπτυξης για την πόλη μας.

Κλείνοντας, να δώσω και πάλι τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και σε όλους όσοι εργάστηκαν για την επαναλειτουργία αυτής της βιβλιοθήκης, για την ενίσχυση της παιδείας και του πολιτισμού μας, διατηρώντας την πολιτιστική αρχιτεκτονική και ιστορική κληρονομιά της πόλης.