DM Culture



Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, για να χαιρετίσω το Επιστημονικό Συνέδριο της Κοινότητας Άχνας, το οποίο διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άχνας «Κυριάκος Χατζηιωάννου», το Νεοελληνικό Σπουδαστήριο Πετρώνδα του Πανεπιστημίου Κύπρου και το Διδακτορικό Πρόγραμμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις.
Το συνέδριο με θέμα «Άχνα…τόπος, ιστορία, πολιτισμός, άνθρωποι» αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την κοινότητα και τους κατοίκους της, καθώς είναι το πρώτο επιστημονικό συνέδριο που διοργανώνεται για την ημικατεχόμενη Κοινότητα της Άχνας και θα μας ταξιδέψει στην πλούσια πολιτιστική και ιστορική μας κληρονομιά, μέσω των ανακοινώσεων που θα παρουσιαστούν σήμερα από έγκριτους ομιλητές.

Ως Υφυπουργείο Πολιτισμού στεκόμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες στο έργο που επιτελείτε εσείς, οι ακριτικές και κατεχόμενες κοινότητές μας, τόσο στην ενίσχυση των δεσμών με την πατρώα γη όσο και στη διατήρηση ζωντανής της μνήμης, της ιστορίας, της κληρονομιάς, της παράδοσης, των ηθών και των εθίμων, αναδεικνύοντας τον πλούτο της περιοχής σας.
Η Άχνα, με μια μακραίωνη ιστορία, με ιδιαίτερο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, το οποίο ξεκινά από αρχαιοτάτων χρόνων και φτάνει μέχρι και τον 19ο αιώνα, αποτελεί ένα στολίδι της περιοχής, και είμαι σίγουρη η σημερινή ημερίδα θα φέρει στο φως άγνωστες πτυχές της ιστορίας της. Το Υφυπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της πολιτιστικής παιδείας και εκπαίδευσης, στηρίζει και ενθαρρύνει τέτοιες δράσεις, οι οποίες απευθύνονται τόσο σε εξειδικευμένο ακροατήριο όσο και στο ευρύ κοινό και στους ντόπιους που θέλουν να μάθουν περισσότερο για τον τόπο καταγωγής τους.

Αξίζει να αναφέρω ότι οι αρχαιολογικές επισκοπήσεις και ανασκαφές που διενεργεί το Τμήμα Αρχαιοτήτων στην περιοχή κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα, τα οποία περιλαμβάνουν αρχαίους λαξευτούς τάφους και θέση ενός ιερού. Ταυτόχρονα, η περιοχή παρουσιάζει πλούσια βυζαντινή παράδοση, με τρία κηρυγμένα Αρχαία Μνημεία Β’ Πίνακα, ανάμεσα στα οποία και η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Τερατσιώτη με πλούσιο τοιχογραφικό διάκοσμο. Ένας από τους βασικούς στόχους του Υφυπουργείου αφορά στην περαιτέρω ενημέρωση του κοινού και την προσβασιμότητα σε μνημεία της περιοχής, τα οποία είναι μέχρι στιγμής άγνωστα στο ευρύ κοινό, με στόχο την ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού της χαρακτήρα. Προς επίτευξη του στόχου σχεδιάζονται, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού, νέες πολιτιστικές διαδρομές, που επικεντρώνονται στην Επαρχία Αμμοχώστου, και ειδικότερα σε απομακρυσμένα ή άγνωστα μέχρι στιγμής μνημεία στο ευρύ κοινό. Ευελπιστώ ότι σύντομα θα μπορούμε να συμπεριλάβουμε και αυτά της Άχνας.
Κύριες και κύριοι,

Συμπληρώνεται φέτος μισός αιώνας από την τουρκική εισβολή του 1974. 50 χρόνια από τότε που η Κοινότητα της Άχνας αναμένει να ενωθεί με το κατεχόμενό της κομμάτι. 50 χρόνια αναμονής για την πολυπόθητη επιστροφή, μέσα από την επίτευξη μίας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, χωρίς την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων. Μια λύση, η οποία θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες και θα διαμορφώνει για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, συνθήκες ειρήνης, προοπτικής και ευημερίας.

Σε αυτές τις στιγμές, η μνήμη συνιστά τον πιο αξιόπιστο παράγοντα διατήρησης της ιστορικής και εθνικής μας ταυτότητας. Διοργανώσεις, όπως η σημερινή, υπενθυμίζουν πως η προβολή και η ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού μας μπορούν να αποτελέσουν ένα από τα ισχυρότερα όπλα ενάντια στη λήθη, μπορούν να αποτελέσουν ένα μέσο διατήρησης ανεξίτηλης της μνήμης των κατεχόμενων μας εδαφών.

Αισθάνομαι την υποχρέωση, κλείνοντας, να ευχαριστήσω, τόσο εγώ προσωπικά όσο και εκ μέρους της Κυβέρνησης, όλους όσοι συνέβαλαν στη σημερινή διοργάνωση του Συνεδρίου, όπως επίσης και τους εισηγητές και όλους τους παρευρισκόμενους. Ιδιαίτερες ευχαριστίες όμως αξίζουν στην Κοινότητα Άχνας για τον ζήλο, με τον οποίο εργάζονται οι κάτοικοί της για να συντηρήσουν την ιστορική μνήμη, την πολιτιστική κληρονομιά και τις παραδόσεις της, αλλά και καθώς συνεχίζουν ακούραστα να διατηρούν ακατάλυτους τους δεσμούς με την ημικατεχόμενη γενέθλια γη τους.

Καλή συνέχεια και καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας.