DM Culture


Την Παρασκευή, 19 Μαΐου 2023 ο Υφυπουργός Πολιτισμού, συνοδευόμενος από τη συνεργάτιδά του κ. Μαρίνα Τρυφωνίδου, επισκέφτηκε το Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, όπου τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης.

Στην ενημερωτική συζήτηση που ακολούθησε παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Λεμεσού, κ. Νεόφυτος Χαραλαμπίδης, η Πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής κ. Τροοδία Αντωνιάδου, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λεμεσού, η Προϊστάμενη Πολιτιστικών Υπηρεσιών Δρ. Νάτια Αναξαγόρου, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Παττιχείου Δημοτικού Θεάτρου κ. Μελίνα Σχοινή, η Ανώτερη Λειτουργός του Παττιχείου Δημοτικού Αρχείου-Ιστορικού Κέντρου Λεμεσού, κ. Νόλη Μωυσή, ο Πρόεδρος του Συντονιστικού Συμβουλίου Πολιτιστικών Φορέων Λεμεσού κ. Εύρος Αλεξάνδρου, καθώς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Χατζηγιάννης ανέφερε ότι, αρχής γενομένης με τον Δήμο Λεμεσού, ξεκινά η εις βάθος ενημερωτική του εντρύφηση στην πολιτιστική δραστηριοποίηση των Δήμων της Κύπρου, ούτως ώστε να τεκμηριωθεί και ολοκληρωθεί ο συναφής προγραμματισμός του Υφυπουργείου Πολιτισμού και η συμπερίληψη καινούργιων δομών που ανακύπτουν ή και παλαιότερων στοιχείων τα οποία χρήζουν διαφοροποίησης. Διαβεβαίωσε ότι η στήριξη της δημοτικής πολιτιστικής δράσης βρίσκεται ανάμεσα στους άξονες των οραματισμών του, τους οποίους και περιληπτικά εξέθεσε.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης μίλησε για το πολιτιστικό έργο, το οποίο επιτελείται από τον Δήμο Λεμεσού, με συνοδευτική προβολή εικόνων. Αναφέρθηκε στις πάμπολλες δημοτικές πολιτιστικές στέγες, όπως τη Δημοτική Πινακοθήκη, τη Δημοτική-Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, το Παπαδάκειο Δημοτικό Ωδείο, το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών-Αποθήκες Παπαδάκη, το Παττίχειο Ιστορικό Αρχείο, το Δημοτικό Κέντρο Χορού, το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου που στεγάζεται στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης» και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, δίπλα στον Υδατόπυργο.

Παρουσίασε επίσης τη δράση των δημοτικών θεάτρων, του Παττιχείου Δημοτικού Θεάτρου, του Δημοτικού Κηποθεάτρου «Μάριος Τόκας», του Θεάτρου ΕΝΑ (Β΄ Δημοτική Αγορά) και του παραθαλάσσιου, υπαίθριου θεάτρου «Χρίστος και Μίλτος Χριστοφόρου», συνεχίζοντας με τις θεσμικές εκδηλώσεις του Καρναβαλιού, της Γιορτής του Κρασιού, του Κατακλυσμού, των Μεγάλων Μπαλλέτων και της συνοδευτικής χορευτικής εκδήλωσης με Κύπριους χορευτές και χορογράφους, το πρόγραμμα Μουσική Πολυχρωμία, που στοχεύει στην κοινωνική ένταξη παιδιών μειονοτήτων μέσω της εκμάθησης μουσικών οργάνων, το Ευρωμεσογειακό Φεστιβάλ Λαϊκών Χορών κ.ά.

Ο Δήμαρχος κ. Νίκος Νικολαΐδης έκανε ακόμη αναφορά στα μουσικά σχήματα του Δήμου Λεμεσού, τη Φιλαρμονική, το Κουαρτέτο Εγχόρδων, την Ορχήστρα Δωματίου και τη Χορωδία του Παπαδάκειου Δημοτικού Ωδείου. Τέλος, παρουσίασε τα εν εξελίξει έργα πολιτιστικής και μουσειακής υποδομής του Δήμου Λεμεσού, τονίζοντας ότι παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου κινητικότητα στον τομέα αυτό. Συγκεκριμένα η Λεμεσός πρόκειται να αποκτήσει μεγάλο και πολυώροφο κτηριακό συγκρότημα που θα λειτουργήσεις ως Πολυχώρος Πολιτισμού, καλύπτοντας πλείστες όσες ανάγκες της πόλης και των πολιτιστικών της φορέων, επέκταση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο παραπλήσιο κτήριο ΓΕΒΟ για στέγαση αρχειακών συλλογών, Μουσείο της Ιστορίας της Λεμεσού στην παραθαλάσσια δωρηθείσα κατοικία του Χρίστου Παπαδόπουλου, Μουσείο Καρναβαλιού στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης», Μουσείο Αθλητικής Ιστορίας της Λεμεσού στο Φυτίδειο Αθλητικό Κέντρο και Μουσείο του Συνεργατισμού της Λεμεσού. Επίκειται επίσης η κτηριακή αναβάθμιση-επέκταση τόσο της Δημοτικής Πινακοθήκης όσο και του Δημοτικού Μουσείου Λαϊκής Τέχνης. Κλείνοντας, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην προετοιμασία της πόλης για διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2030.

Ακολούθησε συζήτηση για τα πιο πάνω, με τη συμμετοχή των παρευρισκομένων και συμφωνήθηκε ότι θα ακολουθήσουν επιμέρους συναντήσεις για διευκρινίσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων, στο πλαίσιο της εγκαθίδρυσης μιας στενότερης επικοινωνίας ανάμεσα στο Υφυπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμου Λεμεσού για το κοινό καλό.