DM Culture




«Φιλαναγνωσίας Διαδρομές» …σε Βιβλιοθήκες

«Η Βιβλιοθήκη δεν είναι μόνο ένας χώρος για να  διαβάζουμε βιβλία αλλά ένας τόπος όπου μαθαίνουμε να συνυπάρχουμε και να αγαπιόμαστε». (Ιωάννα Νισυρίου, Συνιδρύτρια της πολυγλωσσικής βιβλιοθήκης We need Books)
 
Η φιλαναγνωσία είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την αγάπη και την ανάγκη του δυνητικού αναγνώστη για βιβλία.
Είναι η έντονη επιθυμία και η βαθιά ευχαρίστηση που κάποιος βιώνει ως αναγνώστης.

Ο όρος προέρχεται από τη συνένωση των λέξεων "φίλος" (φιλία) και "ανάγνωση" και υποδηλώνει την αγάπη και το πάθος για το διάβασμα.
Η φιλαναγνωσία μπορεί να εκφραστεί ποικιλοτρόπως, με τη συλλογή βιβλίων, τον δανεισμό βιβλίων, την ανταλλαγή αγαπημένων βιβλίων με άλλους, τη συμμετοχή σε συζητήσεις για βιβλία και τη συνεχή αναζήτηση νέων τίτλων για ανάγνωση.

Καλλιεργείται με πολλούς τρόπους και αναπτύσσεται μέσα από διαφορετικές διαδρομές. Συμβάλλει σαφέστατα στην προσωπική ανάπτυξη και αποτελεί μια αναζωογονητική πνευματική εμπειρία. Παρέχει τη δυνατότητα να εξερευνήσει κάποιος νέες ιδέες, προοπτικές και κόσμους μέσα από την ανάγνωση, επιδρά θετικά στη γνώση, στη διανοητική ανάπτυξη και στην επικοινωνία του ατόμου ενώ παράλληλα αποτελεί στόχο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό.
«Οι κακές βιβλιοθήκες δημιουργούν συλλογές, οι καλές βιβλιοθήκες δημιουργούν υπηρεσίες, οι σπουδαίες βιβλιοθήκες δημιουργούν κοινότητες

Στόχοι:
  1. να δημιουργηθούν βιβλιοθήκες  ανοιχτές και φιλόξενες που να προάγουν την καλή ψυχική υγεία με την υλοποίηση προγραμμάτων και τη διαμόρφωση χώρων ψυχαγωγίας  και δημιουργικής έκφρασης.
  2. να ενδυναμωθούν οι αναγνώστες/αναγνώστριες για: να μπορούν να επιλέγουν, να εκφράζουν άποψη, να έχουν φωνή, να αποκτήσουν κοινωνική φαντασία και να αναπτύξουν κοινωνική δράση.
  3. να δώσουμε έμφαση στον ρόλο των βιβλιοθηκών στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ανάγνωσης και έρευνας, καθώς και στην ανοιχτή πρόσβαση σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες.
  4. να αρχίσουν και να συνεχίσουν οι άνθρωποι να διαβάζουν για τους δικούς τους σκοπούς έτσι ώστε να διατηρήσουν την ικανότητα να διαμορφώνουν οι ίδιοι τη γνώμη και την κρίση τους.
 
Το πρόγραμμα εφαρμόζεται πιλοτικά φέτος σε αριθμό Δημοτικών και Κοινοτικών βιβλιοθηκών. Παράλληλα στα πλαίσια του προγράμματος έχουν κληθεί οι κοινότητες και οι κοινοτικές βιβλιοθήκες να αιτηθούν χρηματοδότηση για υλοποίηση σχετικών δράσεων στα πλαίσια του προγράμματος «Πολιτιστική Αποκέντρωση».
 
Θα ανακοινωθούν σύντομα περισσότερα.