DM Culture


Η Κυριακού Πελαγία, η Μαστόρισσα όπως την χαρακτήριζαν οι συνάδελφοί της, γεννήθηκε στο Παραλίμνι στις 8 Ιουλίου 1936. Πατέρας της ήταν ο Δαμιανός Κουζαλής, ένας εξαιρετικός παραδοσιακός τραγουδιστής που διακρινόταν τόσο στα ερωτικά όσο και στο “τσιάτισμα”. Μητέρα της ήταν η Μαρία Κουτσόλουκα που γνώριζε παλιά δίστιχα και τραγούδια. Η ίδια η Κυριακού Πελαγία έλεγε πως από τη στιγμή που άρχισε να αντιλαμβάνεται τον κόσμο και την ζωή άρχισε να τραγουδά. Πρώτος δάσκαλός της ήταν ο πατέρας της και μετά άλλοι τραγουδιστές της εποχής. Έμαθε τις διάφορες Κυπριακές Φωνές και άρχισε να ταιριάζει στίχους πάνω στις μελωδίες αυτές. Από 15 χρονών άρχισε να τραγουδά σε συγγενικούς και φιλικούς της γάμους, σε διάφορες οικογενειακές συγκεντρώσεις και σε τοπικά πανηγύρια.

Η Κυριακού Πελαγία ήταν μια γνήσια παραδοσιακή ερμηνεύτρια, ήταν η φωνή της κυπριακής υπαίθρου. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με πολλά πρόσωπα που έχουν πραγματοποιήσει καλλιτεχνική πορεία, η αποδοχή της υπήρξε και εξακολουθεί να είναι σταθερή σε όλα τα κοινωνικά στρώματα του λαού και αυτό είναι για τον δημιουργό η μεγαλύτερη τιμή και καταξίωση.

Η Κυριακού Πελαγία ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που αξιοποιούν τα φυσικά χαρίσματα, με τα οποία είναι προικισμένοι, αλλά και όσα κατόρθωσαν να αναπτύξουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους, για το κοινωνικό σύνολο απολαμβάνοντας αυτή την προσφορά, χωρίς υστεροβουλία. Με σεβασμό και σοβαρότητα. Έτσι προικοδότησε το χώρο του παραδοσιακού πολιτισμού και ιδιαίτερα της δημοτικής μουσικής με ποίηση, δίστιχα, ερωτικά τραγούδια και άλλα δημιουργήματά της. Εκείνο όμως που πάνω από όλα πρέπει να της αναγνωρίσουμε είναι πως έπαιξε, σε μια περίοδο απαξίωσης της παραδοσιακής μουσικής, τον ρόλο του διαμεσολαβητή, ανάμεσα στο δημοτικό τραγούδι και το κοινό, διεισδύοντας και επηρεάζοντας θετικά τους νέους καλλιτέχνες με την αυθεντικότητα, τις εμπειρίες και το αστείρευτο ταλέντο της.

Το 1987, η Κυριακού Πελαγία εξέδωσε την ποιητική συλλογή “Κυπριακός Στίχος”. Η ζωή της, ως προς τη σχέση της με το παραδοσιακό τραγούδι και την αναγνωρισιμότητά της, άλλαξε δραματικά τη δεκαετία του 1990 με την εισαγωγή των ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών στην Κύπρο. Μέσα από ραδιοφωνικές εκπομπές γίνεται ευρέως γνωστή στο Κυπριακό κοινό σε ηλικία 60 ετών ξεκινώντας έτσι τη μουσική σταδιοδρομία που όλοι γνωρίζουμε σήμερα. Από τις αρχές του 1995 συνεργάστηκε δισκογραφικά με το μουσικό σχήμα “Μεσόγειος”. Καρπός αυτής της συνεργασίας είναι “ΤΑ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΩΤΙΚΑ 1 & 2”, «Το ολόασπρο πεζούνι» και το «Γεια σου μαστόρισσα», που γνώρισαν τεράστια επιτυχία.

Ο θάνατος της Κυριακούς Πελαγία αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο κυπριακό παραδοσιακό τραγούδι. Το έργο που αφήνει πίσω της θα συνεχίσει να εμπνέει εμάς και τις επόμενες γενιές. Η δημιουργός του πέρασε στην Αθανασία, αφήνοντάς μας ένα πολύτιμο κληροδότημα και για αυτό της είμαστε αιώνια ευγνώμονες.