DM Culture




Είναι με μεγάλη χαρά που παρευρίσκομαι στην αποψινή εκδήλωση του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ) στην οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Κύπρο η εικαστική εγκατάσταση «Θεατές σε Πόλη Φάντασμα». Μία εικαστική εγκατάσταση η οποία απέσπασε το μεγάλο βραβείο Golden Triga στην Παγκόσμια Έκθεση Σχεδιασμού Παραστατικών Τεχνών και Χώρου της Πράγας το 2023 ανάμεσα σε 100 άλλες δημιουργικές ομάδες από 59 χώρες και 2000 καλλιτέχνες.
Η φετινή συμμετοχή της Κύπρου, με επιμελήτρια την Μαρίνα Μαλένη και τη Μελίτα Κούτα στην καλλιτεχνική έρευνα και εικαστική εγκατάσταση, καθώς και με τη συνεργασία του Χάρη Καυκαρίδη, κατάφερε να λάβει, από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή διακεκριμένων ειδικών, την πολυτιμότερη ίσως διάκριση στον χώρο του σχεδιασμού των παραστατικών τεχνών.
Πρόκειται για μια μοναδική τιμή για την Κύπρο και για όλους εκείνους που συνέβαλαν στη δημιουργία αυτού του εξαιρετικού έργου, αναδεικνύοντας την κυπριακή τέχνη και τον πολιτισμό στη διεθνή σκηνή των παραστατικών τεχνών. Αυτή η διάκριση αποτελεί αναμφισβήτητα μια αναγνώριση της αξιοσημείωτης προσπάθειας τόσο των δημιουργών της, όσο και των επιμελητών της φετινής συμμετοχής, αποδεικνύοντας το πεδίο ταλέντου και καινοτομίας στον τομέα της σκηνογραφίας.
Το βραβείο αυτό παρουσιάζει με διαφορετική οπτική την κατεχόμενη Αμμόχωστο, την πόλη-φάντασμα που είναι απρόσβατη εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974. Μια πόλη χωρίς ανθρώπινη παρουσία, εγκαταλελειμμένη, απρόσιτη, η οποία μέσω της καλλιτεχνικής αυτής παρέμβασης ανοίγει τις πόρτες της σε χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο, για να βιώσουν αυτή την ιδιάζουσα εμπειρία.
Αυτή η εικαστική εγκατάσταση ξυπνάει τον πόνο και τις ανάμεικτες αναμνήσεις των Αμμοχωστιανών, οι οποίοι το 1974 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γη που τους γέννησε. Φέρνει στο φως τις αμυδρές αναμνήσεις από την Αμμόχωστο, καθώς και τα γεγονότα πριν από το 1974. Ξυπνάει συνάμα το συναίσθημα σε κάθε πρόσφυγα, ενώ – θα έλεγα – αντικατοπτρίζει τη φρίκη του πολέμου που εξακολουθεί να επηρεάζει σήμερα τον κόσμο μας, όπως στηνΟυκρανία, αλλά και δίπλα μας, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Και αυτό μας εμπνέει ακόμη πιο πολύ, ενισχύοντας την ανάγκη προς την αναζήτηση της ειρήνης και ενός καλύτερου και πιο δίκαιου κόσμου.
Η Κύπρος συμμετέχει στη διεθνή αυτή διοργάνωση ανελλιπώς από το 1991 μέσω του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και είναι γεγονός πως η έκθεση αποτελεί βήμα για προβολή και προώθηση της δουλειάς πολλών Κυπρίων καλλιτεχνών. Αρκετοί κατάφεραν να αποκομίσουν κάποιες βραβεύσεις ή διακρίσεις.
Η φετινή δε διάκριση αποτελεί μια μοναδική διεθνή διάκριση, που μας κάνει περήφανους. Και ακριβώς η παρουσία μου στη σημερινή εκδήλωση, ως Υφυπουργός Πολιτισμού, εκφράζει την υποχρέωση που έχει η πολιτεία να τιμά όλους εσάς που έχετε δώσει εαυτόν για το έργο αυτό: τους δημιουργούς της Κύπρου, το Κρατικό Θέατρο και τους εργάτες της τέχνης που εργάζονται με τόσο ζήλο.
Το Υφυπουργείο Πολιτισμού θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα σε σάς, τους δημιουργούς, που ανοίγετε νέους ορίζοντες για τον πολιτισμό μας και που προβάλλετε το δημιουργικό έργο της Κύπρου, τόσο στην Ευρώπη όσο και διεθνώς.
Κλείνοντας, να εκφράσω για ακόμη μια φορά τα θερμά μου συγχαρητήρια για αυτή τη μεγάλη επιτυχία και παράλληλα να αποδώσω τις ευχαριστίες μου και στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (ΘΟΚ) για τον ανεκτίμητο ρόλο του γενικότερα στην ενίσχυση του πολιτισμού της Κύπρου.
Η μεγάλη αυτή κατάκτηση θα αποτελεί πηγή έμπνευσης και υπερηφάνειας για όλους εμάς.