English
Έμβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας Τμήμα Αρχαιοτήτων

Αρχική Σελίδα |Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Αναζήτηση:  
Αναζήτηση
Ειδική Αναζήτηση         

Ημερολόγιο Δραστηριοτήτων

English
ΕκτύπωσηΕκτύπωση

Δύο Μακρινοί Κόσμοι: Οι Κινέζικες Δυναστείες Qin-Han και η Ρωμαϊκή Κύπρος
28/09/2015

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγένθυνσηΚατά τη διάρκεια της περιοδικής έκθεσης «Δύο Μακρινοί Κόσμοι: οι Κινέζικες Δυναστείες Qin-Han και η Ρωμαϊκή Κύπρος», το Αρχαιολογικό Μουσείο της Επαρχίας Λεμεσού θα είναι ανοικτό από τις 9.00 μέχρι τις 15.00, από το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015 και κάθε Σάββατο μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου 2015.

Κάθε Σάββατο από τις 10.00 μέχρι τις 11.00πμ θα γίνεται ξενάγηση.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε συνεργασία με τη Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου (Τμήμα Λεμεσού), ανακοινώνει ότι στα πλαίσια της περιοδικής έκθεσης «Δύο Μακρινοί Κόσμοι: οι Κινέζικες Δυναστείες Qin-Han και η Ρωμαϊκή Κύπρος», θα προβάλλονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Επαρχίας Λεμεσού φωτογραφίες του Δρος. Μάριου Αποστολίδη με αρχαία μνημεία και αρχαιότητες της Κίνας.

Ο γιατρός Μάριος Αποστολίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Λεμεσό. Σπούδασε ιατρική στην Κίνα, την οποία επισκέπτεται συχνά και αγαπά σαν δεύτερη πατρίδα. Είναι μέλος της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου και ασχολείται ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία. Με το φακό του αποτυπώνει μνημεία, τοπία και σκηνές από την καθημερινή ζωή στην Κίνα και μέρος του πλούσιου φωτογραφικού του αρχείου, το οποίο χαίρεται να μοιράζεται με άλλους, θα προβάλλεται μέσα στα πλαίσια της πιο πάνω έκθεσης.

Η προβολή θα διεξάγεται καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, μέχρι και τις 14 Δεκεμβρίου 2015.

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 8.00-16.00 και Σάββατα 9.00-15.00.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε Σάββατο από τις 10.00 μέχρι τις 11.00 προσφέρονται στο κοινό ξεναγήσεις από Λειτουργούς του Τμήματος Αρχαιοτήτων.
«Δύο Μακρινοί Κόσμοι: οι Κινέζικες Δυναστείες Qin-Han και η Ρωμαϊκή Κύπρος»
Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λεμεσού
28 Σεπτεμβρίου 2015 - 14 Δεκεμβρίου 2015

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 19.00 θα γίνουν τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Δύο Μακρινοί Κόσμοι: οι Κινέζικες Δυναστείες Qin-Han και η Ρωμαϊκή Κύπρος», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λεμεσού.

Η από κοινού διοργάνωση αρχαιολογικών εκθέσεων μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη του Υφυπουργού Πολιτισμού της Κίνας στην Κύπρο τον Οκτώβριο του 2013, οπότε είχε υπογραφεί διμερής Συμφωνία για την παρεμπόδιση της κλοπής, των λαθραίων ανασκαφών και της παράνομης εισαγωγής και εξαγωγής πολιτιστικών αγαθών μεταξύ των δύο χωρών. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται στην Κύπρο έκθεση με αρχαιολογικά αντικείμενα άλλης χώρας. Έτσι, η έκθεση αυτή αποκτά βαρύνουσα σημασία, διότι μας υπενθυμίζει ότι οι αρχαιότητες μπορούν να προάγουν με μέσα ειρηνικά το διάλογο και την αμοιβαία κατανόηση.

Οι δυναστείες Qin και Han, με χρονική διάρκεια πέραν των τεσσάρων αιώνων, αποτελούν καίριες φάσεις της κινέζικης ιστορίας και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και τη διαμόρφωση του παραδοσιακού κινέζικου πολιτισμού. Η σύντομη σε διάρκεια δυναστεία Qin (221-206 π.Χ.) σηματοδοτεί την έναρξη της αυτοκρατορικής περιόδου της Κίνας, αφού είχε προηγηθεί η ενοποίηση διαφόρων αντιμαχόμενων κρατών της κεντρικής Κίνας. Η δυναστεία των Χαν (206 π.Χ. - 220 μ.Χ.) υπήρξε από τις μακροβιότερες της Κίνας και είναι συγκρίσιμη σε δύναμη και κύρος με την περίπου σύγχρονή της ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Θεωρείται η χρυσή εποχή της Κίνας στον τομέα των τεχνών, της τεχνολογίας και της πολιτικής και αποτέλεσε παράδειγμα όλων των μεταγενέστερων κινέζικων δυναστειών. Η δυναστεία των Χαν επηρέασε την Ανατολή όπως η Ελλάδα επηρέασε το δυτικό σύγχρονο κόσμο.

Η Κύπρος υπό την κυριαρχία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας (58 π.Χ. - 395 μ.Χ.) έχασε τη στρατηγική της σημασία, αφού εντάχθηκε στο καθεστώς της pax romana (ρωμαϊκή ειρήνη). Εντυπωσιακές μαρτυρίες της ρωμαϊκής παρουσίας στο νησί αποτελούν τα δημόσια κτίρια (θέατρα, λουτρά, γυμνάσια, κ.ά.) και οι πολυτελείς επαύλεις με τα ψηφιδωτά δάπεδα. Στην έκθεση αυτή παρουσιάζονται δίπλα-δίπλα ενδεικτικά αρχαία αντικείμενα των δύο πολιτισμών, χωρισμένα σε τρεις κατηγορίες, σε μια πρωτότυπη όσο και τολμηρή προσπάθεια να έρθουν κοντά, κάτω από την ίδια στέγη, Δύο Μακρινοί Κόσμοι.

Αρχή Σελίδας


© 2005 - 2024 Κυπριακή Δημοκρατία, Υφυπουργείο Πολυτισμού

Τμήμα Αρχαιοτήτων
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας