Εκτύπωση
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
«ΣΚΑΜΜΑΤΑ»
ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
Tο Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υφυπουργείου Πολιτισμού παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «Σκάμματα» σε σκηνοθεσία Δανάης Στυλιανού. Η παραγωγή του ντοκιμαντέρ είχε ως αφορμή την επέτειο των πενήντα χρόνων από τo πραξικόπημα και την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο. To ντοκιμαντέρ θα κάνει πρεμιέρα την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024, στις 19:30 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, με ελεύθερη είσοδο και θα επαναπροβληθεί τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, και ώρα 20:30 στο Θέατρο Ριάλτο, στη Λεμεσό. To πρόγραμμα προβολών για την υπόλοιπη Κύπρο θα ανακοινωθεί σύντομα.
Σύνοψη Ντοκιμαντέρ:
Πενήντα χρόνια μετά το πραξικόπημα και την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, Κύπριοι και ξένοι αρχαιολόγοι, καθώς και μέλη του τότε προσωπικού του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ανασκάπτουν την προσωπική μνήμη, ψηλαφούν το συλλογικό τραύμα του πολέμου και σκιαγραφούν τις συνέπειές του στην κυπριακή αρχαιολογία.
Συνυφαίνοντας αρχειακό υλικό από ανασκαφές, με συγκλονιστικές προσωπικές μαρτυρίες, το ντοκιμαντέρ «Σκάμματα» αναδεικνύει σημαντικές στιγμές της κυπριακής αρχαιολογίας, πριν και μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974.
Τρέιλερ: https://youtu.be/BJGNA5194zQ
Διάρκεια: 87’
Γλώσσες διαλόγων: Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά
Υπότιτλοι: Ελληνικά, Αγγλικά
Συντελεστές:
Παραγωγή: Τμήμα Αρχαιοτήτων
Εκτέλεση Παραγωγής: M.P.L. Productions
Σκηνοθέτρια – Παραγωγός: Δανάη Στυλιανού
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Στυλιανού
Κινηματογράφηση: Γιώργος Στυλιανού, Κωνσταντίνος Κεπόλας, Ρένος Γάβρης, Χαράλαμπος Βαρέλιας
Μοντάζ: Δανάη Στυλιανού
Ιδέα και επιμέλεια περιεχομένου:
Τμήμα Αρχαιοτήτων
Ευτυχία Ζαχαρίου, Έφορος Αρχαιοτήτων
Eυθυμία Άλφα, Αρχαιολογική Λειτουργός Α΄
Άννα Σατράκη, Αρχαιολογική Λειτουργός
Σχεδιασμός Ήχου – Μίξη: Mάρκο Λόπεζ
Χρωματική Επεξεργασία: Μάριος Στυλιανού
Γραφικά: Aρτέμης Ψαθάς
Μεταφράσεις – Υποτιτλισμός: Διαμάντω Στυλιανού
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Πρεμιέρα
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2024, 19:30
Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας
(απαραίτητη η κράτηση εισιτηρίων μέσω της SoldOut Tickets)
Είσοδος Ελεύθερη
Δεύτερη Προβολή:
Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2024, 20:30
Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός
(απαραίτητη η κράτηση εισιτηρίων μέσω του https://rialto.interticket.com/)
Είσοδος Ελεύθερη
ΤΕΜΕΝΟΣ ΧΑΛΑ ΣΟΥΛΤΑΝ: ΚΛΕΙΣΤΟ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ
ΣΤΙΣ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024, 10:00-15:00
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υφυπουργείου Πολιτισμού, ανακοινώνει ότι το Τέμενος Χαλά Σουλτάν στην Λάρνακα δεν θα είναι προσβάσιμο για το ευρύ κοινό την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024, από τις 10:00 μέχρι τις 15:00, λόγω οργανωμένης επίσκεψης μεγάλου αριθμού προσκυνητών.
Απολογούμαστε για την ταλαιπωρία που τυχόν θα προκληθεί.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοινώνει ότι το Εθνολογικό Μουσείο – Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου στη Λευκωσία θα είναι κλειστό για το κοινό από την 1η Σεπτεμβρίου 2024 μέχρι τη 31η Δεκεμβρίου 2025, λόγω εργασιών συντήρησης στο κτίριο του Μουσείου.Tο Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υφυπουργείο Πολιτισμού, ανακοινώνει ότι το Μεσαιωνικό Μουσείο Κύπρου (Κάστρο Λεμεσού) θα παραμείνει κλειστό σήμερα, 26 Ιουλίου 2024, λόγω έκτακτου περιστατικού. Το μουσείο θα ανοίξει κανονικά αύριο 27 Ιουλίου 2024. Απολογούμαστε για τυχόν ταλαιπωρία.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υφυπουργείο Πολιτισμού, ανακοινώνει ότι το «Βασιλικό Παρεκκλήσι» της Αγίας Αικατερίνης στα Πυργά για υπηρεσιακούς λόγους θα παραμείνει κλειστό για το κοινό, από τη Δευτέρα 12 Αυγούστου μέχρι την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024. Απολογούμαστε για την ταλαιπωρία που τυχόν θα προκληθεί.
ΤΕΜΕΝΟΣ ΧΑΛΑ ΣΟΥΛΤΑΝ ΤΕΚΚΕ: ΚΛΕΙΣΤΟ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ
ΣΤΙΣ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υφυπουργείου Πολιτισμού, ανακοινώνει ότι το τέμενος Χαλά Σουλτάν Τεκκέ στην Λάρνακα δεν θα είναι προσβάσιμο για το ευρύ κοινό την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024, λόγω οργανωμένης επίσκεψης μεγάλου αριθμού προσκυνητών με την ευκαιρία των εορτασμών του Κουρμπάν Μπαϊράμ ή Ίντ-αλ Άντχα.
Απολογούμαστε για την ταλαιπωρία που τυχόν θα προκληθεί.
ΑΛΛΑΓΗ ΩΡΑΡΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΠΑΛΑΙΠΑΦΟΥ
(ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ) ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ
ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΑΛΑΙΠΑΦΟΥ ΣΤΑ ΚΟΥΚΛΙΑ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υφυπουργείο Πολιτισμού, ανακοινώνει ότι από 1 Ιουλίου 2024 ο Αρχαιολογικός Χώρος Παλαιπάφου (Ιερό Αφροδίτης) και το Τοπικό Μουσείο Παλαιπάφου θα εργάζονται με το ακόλουθο ωράριο:
Τρίτη – Κυριακή: 8.30 – 17.00
Δευτέρα: Κλειστά
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΤΕΜΕΝΟΣ ΧΑΛΑ ΣΟΥΛΤΑΝ: ΚΛΕΙΣΤΟ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ
ΣΤΙΣ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, 10:30-15:00
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υφυπουργείο Πολιτισμού, ανακοινώνει ότι το Τέμενος Χαλά Σουλτάν στην Λάρνακα δεν θα είναι προσβάσιμο για το ευρύ κοινό την Πέμπτη 11 Απριλίου 2024, από τις 10:30 μέχρι τις 15:00, λόγω οργανωμένης επίσκεψης μεγάλου αριθμού προσκυνητών.
Απολογούμαστε για την ταλαιπωρία που τυχόν θα προκληθεί.
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υφυπουργείο Πολιτισμού, ανακοινώνει στο κοινό ότι οι χώροι υγιεινής του αρχαιολογικού χώρου Κουρίου θα είναι κλειστοί λόγω έργων, για περίοδο τεσσάρων (4) εβδομάδων από τις 8 Απριλίου 2024. Στον χώρο θα λειτουργούν βιολογικές τουαλέτες.
Απολογούμαστε για την ταλαιπωρία.
ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΤΟ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – ΟΙΚΙΑ ΧΑΤΗΖΗΓΕΩΡΓΑΚΗ ΚΟΡΝΕΣΙΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΤο Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υφυπουργείο Πολιτισμού, ανακοινώνει ότι to Εθνολογικό Μουσείο - Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου στη Λευκωσία θα παραμείνει κλειστό για το κοινό το Σάββατο 30 Μαρτίου 2025, για τη διεξαγωγή έκτακτων εργασιών συντήρησης.
Απολογούμαστε εκ των προτέρων για την ταλαιπωρία που τυχόν θα προκληθεί.
ΔΩΡΕΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υφυπουργείου Πολιτισμού ανακοινώνει ότι, στις 29 Φεβρουαρίου 2024 ο Δρ. Nicholas Stanley-Price δώρισε στο Τμήμα Αρχαιοτήτων το προσωπικό του φωτογραφικό αρχείο (300 συνολικά διαφάνειες) που αφορά στην αρχαιολογική επισκόπηση που πραγματοποίησε ο Δρ. Stanley-Price στην Κύπρο στις αρχές του 1970. Επιπλέον, ο Δρ. Stanley-Price δώρισε και ένα αντίγραφο του αρχείου του Richard Cleave με θέμα ‘Pictorial Archive Near Eastern History. The Crusades, the segment on Cyprus’. Τα αρχεία παρέλαβε ο Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων Δρ. Γιώργος Γεωργίου και η Έφορος Αρχαιοτήτων κα. Ευτυχία Ζαχαρίου, στο Κυπριακό Μουσείο. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ευχαριστεί θερμά τον Δρ. Stanley-Price για την ευγενική του δωρεά, η οποία αποτελείται από πολύτιμο φωτογραφικό υλικό με τοπία και αρχαία μνημεία της Κύπρου απαθανατισμένα κατά τη δεκαετία του 1970. Η δωρεά φωτογραφιών, επιστολών και συναφούς αρχειακού υλικού προς το Τμήμα Αρχαιοτήτων είναι ο ασφαλέστερος τρόπος διάσωσης πολύτιμων πληροφοριών για την αρχαιολογική κληρονομιά της Κύπρου.
Περισσότερες πληροφορίες για τα εν λόγω αρχεία θα αναρτηθούν στη ιστοσελίδα του Τμήματος Αρχαιοτήτων αφού ολοκληρωθεί η ψηφιοποίησή τους.
Ο Nicholas Stanley-Price έλαβε Διδακτορικό τίτλο από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με τίτλο διατριβής “Early Prehistoric Settlement in Cyprus: a gazetteer of sites”. Πραγματοποίησε αρχαιολογικές έρευνες και είχε διοικητικές θέσεις στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή για δώδεκα χρόνια. Εργάστηκε ως διοικητικός λειτουργός και ερευνητής στην Ιερουσαλήμ και στο Σουλτανάτο του Ομάν. Στη συνέχεια εργάστηκε στο ICCROM (International Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property), στη Ρώμη (1982-1986) και στο Getty Conservation Institute το Los Angeles (1987 - 1995), με ειδίκευση στη συντήρηση αρχαιοτήτων και στην εκπαίδευση. Μετά από δύο χρόνια ως ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας εργάστηκε στο Institute of Archaeology στο University College London όπου δίδαξε συντήρηση και διαχείριση αρχαιολογικών μνημείων (1998-2000), εισάγοντας ένα νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με το θέμα αυτό. Από το 2000 μέχρι το 2005 ήταν Γενικός Διευθυντής του ICCROM με έδρα τη Ρώμη όπου διαμένει μέχρι σήμερα.
CYPRUS REGIONAL DEVELOPMENT PROJECT (CRDP)
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υφυπουργείο Πολιτισμού, ανακοινώνει τη λήξη των αρχαιολογικών επισκοπήσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια δύο εκπαιδευτικών σεμιναρίων, τα οποία διοργανώθηκαν από το Cyprus Regional Development Project (CRDP) του Ιδρύματος Honor Frost (HFF). Το CRDP διευθύνεται από την Καθηγήτρια Lucy Blue (Πανεπιστήμιο του Southampton). Συντονίστρια του προγράμματος είναι η Δρ Μαρία Μιχαήλ.
Το CRDP έχει ως στόχο να εξερευνήσει τις ενάλιες πολιτιστικές πηγές της Κύπρου και να αναπτύξει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αρχαιολογική αποτύπωση. Είναι μια συνεργασία μεταξύ του Cyprus Marine and Maritime Institute (CMMI), του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), και του ερευνητικού προγράμματος MarEA (Πανεπιστήμιο του Ulster και Πανεπιστήμιο του Southampton). Συνεργασία υπάρχει και με άλλους ερευνητές στην Κύπρο, αλλά και με συνεργάτες από την ευρύτερη περιοχή του HFF (Αίγυπτο και Λίβανο). Όλοι οι συνεργάτες συμμετέχουν στην παράδοση εκπαιδευτικών σεμιναρίων και την οργάνωση ερευνών πεδίου, ώστε να επιτευχθεί η περιφερειακή ανάπτυξη ικανοτήτων για τους ερευνητές στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι συμμετέχοντες σε αυτά τα σεμινάρια είναι κυρίως ενάλιοι αρχαιολόγοι, φωτογράφοι, γεωλόγοι και ενάλιοι βιολόγοι από την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και το Λίβανο.
Το Νοέμβριο του 2023 διενεργήθηκαν δύο εκπαιδευτικά σεμινάρια: ένα σεμινάριο Μη Επανδρωμένων Εναέριων Οχημάτων (UAV) και Τηλεπισκόπησης και ένα σεμινάριο Γεωαρχαιολογίας, στην περιοχή της Αγίας Νάπας (Αμμόχωστος) και στο Ακρωτήρι (Λεμεσός) αντίστοιχα. Το σεμινάριο Μη Επανδρωμένων Εναέριων Oχημάτων (UAV) και Τηλεπισκόπησης πραγματοποιήθηκε από τις 6 μέχρι τις 10 Νοεμβρίου 2023 από τους Δρα Δημήτριο Σκαρλάτο, Δρα Άθω Αγαπίου και Μαρίνο Βλάχο (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής: Εργαστήριο Φωτογραμμετρικής Όρασης και Εργαστήριο Παρατήρησης Γης για την Πολιτιστική Κληρονομία του ΤΕΠΑΚ), με τη στήριξη του προγράμματος MarEA. Αυτό το σεμινάριο στόχευε να προσφέρει μια εισαγωγή στις βασικές αρχές της εναέριας φωτογραμμετρίας, τη χρήση των drones για αποτυπώσεις, την προετοιμασία πτήσεων, τον εναέριο τριγωνισμό και τη σημασία της τηλεπισκόπησης στην αρχαιολογία.
Κατά τη διάρκεια αυτού του σεμιναρίου, μια εναέρια (UAV) επισκόπηση πραγματοποιήθηκε με τη χρήση δύο drones, ένα Autel evo II Pro RTK για RGB εικόνας και ένα DJI P4 Multispectral για την απόκτηση πολυφασματικών δεδομένων. Αυτή η επισκόπηση πραγματοποιήθηκε στην αρχαιολογική θέση της Μακρονήσου, στην Αγία Νάπα. Ο σκοπός αυτής της εναέριας επισκόπησης (UAV drone) ήταν να προσφέρει στους συμμετέχοντες μια πρακτική εμπειρία της προετοιμασίας πτήσεων, απόκτησης δεδομένων και της επεξεργασίας τους. Το αποτέλεσμα αυτής της επισκόπησης ήταν η δημιουργία ενός λεπτομερούς ορθοφωτογραφικού χάρτη και μιας πολυφασματικής ορθοφωτογραφίας της αρχαιολογικής θέσης της Μακρονήσου.
Το δεύτερο σεμινάριο της Γεωαρχαιολογίας πραγματοποιήθηκε από τις 11 μέχρι τις 12 Νοεμβρίου 2023 από τον Καθηγητή Απόστολο Σαρρή και τον Δρα Μιλτιάδη Πολυδώρου (Εργαστήριο Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών και Γεωπληροφορικής της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου). Μέσω αυτού του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τις γεωφυσικές διαδικασίες, συγκεκριμένα για τη χρήση Ραντάρ Υπέδαφους (GPR) και για τις βασικές γεωμορφολογικές αρχές, οι οποίες υποδεικνύουν αλλαγές τοπίου, όπως αιολικές διαδικασίες, γεωμορφολογικούς δείκτες της αλλαγής της θαλάσσιας στάθμης, παράκτια διάβρωση, διαβρωτικές γεωμορφές και θαλάσσια επίπεδα. Αυτή η γνώση θα τους βοηθήσει να προετοιμαστούν για γεωαρχαιολογικές επισκοπήσεις.
Για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός, μια μικρής κλίμακας γεωφυσική επισκόπηση με τη χρήση GPR πραγματοποιήθηκε σε δύο περιοχές στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου, στο Μεσαιωνικό κανάλι (Παραλία Lady’s Mile), και στη θέση της ανασκαφής του Ρωμαϊκού ναυαγίου (βόρεια του παρεκκλησιού του Αγίου Γεωργίου). Κατά τη διάρκεια αυτής της επισκόπησης, λήφθηκαν αβαθείς πυρήνες με τη χρήση χειροκίνητων εργαλείων, για να μελετηθεί η στρωματογραφία, η μικροπανίδα και το μέγεθος των κόκκων των ιζημάτων.
Εικόνα 1: Σεμινάριο Γεωαρχαιολογίας.
Γεωφυσική επισκόπηση στην περιοχή του Ακρωτηρίου, Λεμεσός
Εικόνα 2: Σεμινάριο Γεωαρχαιολογίας.
Λήψη και έλεγχος πυρήνων από την περιοχή του Ακρωτηρίου, Λεμεσός
Εικόνα 3: UAV επισκόπηση στην αρχαιολογικη θέση της Μακρονήσου, Αγία Νάπα
ΘΕΜΑ: ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΟΙΚΙΕΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΑΙΩΝΑ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΑΤΩ ΠΑΦΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΕΥΣΤΟΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΟΥΡΙΟΥ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υφυπουργείο Πολιτισμού, ανακοινώνει ότι οι Οικίες Διονύσου και Αιώνα στον αρχαιολογικό χώρο Κάτω Πάφου, καθώς επίσης η Οικία Ευστολίου στον αρχαιολογικό χώρο Κουρίου, θα παραμείνουν κλειστές για το κοινό, εξαιτίας προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης, κατά τις πιο κάτω ημερομηνίες:
Οικία Διονύσου: 4 Μαρτίου 2024 – 8 Μαρτίου 2024
Οικία Αιώνα: 11 Μαρτίου 2024 – 12 Μαρτίου 2024
Οικία Ευστολίου: 20 Μαρτίου 2024 – 21 Μαρτίου 2024
ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΑΜΑΘΟΥΝΤΑΣ, 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υφυπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει ότι την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 στις 10:00 π.μ. θα διεξαχθεί στον Αρχαιολογικό Χώρο Αμαθούντας διεθνής αγώνας ορεινής ποδηλασίας (Cyprus Sunshine Cup). Τις προηγούμενες μέρες ο χώρος θα χρησιμοποιείται επίσης για προπόνηση των αθλητών.
Η πορεία που θα ακολουθούν οι ποδηλάτες έχει σηματοδοτηθεί και θα υπάρχουν στο χώρο επιτηρητές εκ μέρους των διοργανωτών. Ο αρχαιολογικός χώρος θα λειτουργεί κανονικά για το κοινό και την ημέρα διεξαγωγής των αγώνων η είσοδος θα είναι δωρεάν. Παρακαλούνται οι επισκέπτες όπως ακολουθούν τις οδηγίες των επιτηρητών του αγώνα και των αρχαιοφυλάκων και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διακίνησή τους στο χώρο.
ΠΛΕΙΟΔΟΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
https://www.eprocurement.gov.cy/epps/cft/prepareViewCfTWS.do?resourceId=6382137
ΘΕΜΑ: ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΜΑΑΣ-ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ, ΔΗΜΟΥ ΠΕΓΕΙΑΣ,
ΕΠΑΡΧΙΑ ΠΑΦΟΥ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υφυπουργείο Πολιτισμού, ανακοινώνει ότι ο αρχαιολογικός χώρος Μάας-Παλαιοκάστρου στον Δήμο Πέγειας, Επαρχίας Πάφου, θα παραμείνει κλειστός για το κοινό, λόγω προγραμματισμένων εργασιών βελτίωσης της ηλεκτρικής εγκατάστασης, κατά το διάστημα: Τρίτη 17 Οκτωβρίου έως Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023
ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ «ΠΕΝΤΕ», ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, του Υφυπουργείου Πολιτισμού, ανακοινώνει την παράταση της περιοδικής έκθεσης ΠΕΝΤΕ στο Κυπριακό Μουσείο έως την Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024. Η έκθεση, η οποία διοργανώνεται στα πλαίσια του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος Face to Face: Meet an Ancient Cypriot (FF:MAC), είχε εγκαινιαστεί στις 31 Μαρτίου 2023 και έκτοτε φιλοξένησε χιλιάδες επισκέπτες αφήνοντας εγκωμιαστικά σχόλια.
Ανταποκρινόμενο στη θερμή υποδοχή του κοινού, το Τμήμα Αρχαιοτήτων προγραμματίζει παράλληλα αριθμό ξεναγήσεων από τους Επιμελητές της έκθεσης σε ημέρες και ώρες που θα ανακοινώνονται εκ των προτέρων μέσω της ιστοσελίδας του (www.culture.gov.cy/da) και τις σελίδες του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Πώς ήταν να ζεις στην Κύπρο του παρελθόντος; Πώς ήταν οι άνθρωποι, ποιες ήταν οι ασχολίες τους, τί έτρωγαν, ποια ήταν τα ενδιαφέροντά τους, έπαιζαν παιχνίδια ή είχαν χρόνο για ψυχαγωγία; Η έκθεση ΠΕΝΤΕ υιοθετεί μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση ώστε ο επισκέπτης να έρθει «πρόσωπο με πρόσωπο» με τις ιστορίες ανθρώπων από την αρχαιότητα. Τα αποτελέσματα εξειδικευμένων βιοαρχαιολογικών αναλύσεων μετατρέπονται σε αφηγήσεις που (ανα)δημιουργούν στιγμές από τη ζωή του άνδρα από τη Σουσκιού, του παιδιού με το διάδημα από τη Δρομολαξιά-Βυζακιά, του άνδρα από το Ιδάλιο, της γυναίκας από το Όμοδος και της γυναίκας από τη Λευκωσία (οδός Αντιγόνου). Οι εμπειρίες τους παρουσιάζονται μέσα από μια δημιουργική μουσειολογική αφήγηση που συνδυάζει τεχνολογία, ήχο, εικόνα, αρχαιολογική ερμηνεία και ευρήματα, κάνοντας την αρχαιολογική γνώση προσιτή και καλώντας τον επισκέπτη να αναθεωρήσει τον τρόπο που σκέφτεται και μαθαίνει για το παρελθόν. Την κυρίως έκθεση συμπληρώνει ένας ξεχωριστός χώρος που λειτουργεί ως παράρτημα και επιχειρεί να εισαγάγει τον επισκέπτη στις βασικές αρχές της βιοαρχαιολογίας, της μελέτης των αρχαίων σκελετικών καταλοίπων και του συνόλου των πληροφοριών που μπορούμε να ανακτήσουμε από αυτά για τη ζωή των αρχαίων ανθρώπων.
Το πρόγραμμα Face to Face: Meet an Ancient Cypriot (FF:MAC) συντονίζει το Ινστιτούτο Κύπρου και πραγματοποιείται με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (Αρ. Χορηγίας INTEGRATED/0609/0029).
Ώρες Λειτουργίας:
Τρίτη – Παρασκευή: 08.00 – 18.00
Σάββατο: 09.00 – 17.00
Κυριακή 10.00 – 13.00
Δευτέρα: κλειστό
Κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα: 08.00 – 20.00
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υφυπουργείο Πολιτισμού, ανακοινώνει ότι στις 21 Ιουλίου 2023 υπογράφηκε Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Τμήματος Αρχαιοτήτων και του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (Cyprus Marine and Maritime Institute, CMMI). Αναγνωρίζοντας τη σημασία και το κοινό όφελος που θα προκύψει από μια διμερή συνεργασία, οι δύο φορείς συμφώνησαν στην ανταλλαγή γνώσεων και την προώθηση ερευνητικών προγραμμάτων, ώστε να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στους τομείς της Θάλασσας και της Ναυτιλίας. Ειδικότερα, η συμφωνία αποσκοπεί στην καταγραφή των αρχών που θα διέπουν την διμερή συνεργασία και η οποία αφορά στην Έρευνα και την Καινοτομία, στους τομείς της Ενάλιας Αρχαιολογίας και της Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Η Συμφωνία υπογράφηκε στα γραφεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων στη Λευκωσία από την Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων δρα Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του CMMI κύριο Ζαχαρία Σιόκουρο, στην παρουσία της Εφόρου Αρχαιοτήτων του Τμήματος Αρχαιοτήτων κυρίας Ευτυχίας Ζαχαρίου και της δρος Άννας Δημητρίου, Ερευνήτριας στο Marine Culture Heritage Centre του CMMI.
Αγροτικό Μουσείο Φικάρδου
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι από τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023 και κάθε Δευτέρα το Αγροτικό Μουσείο Φικάρδου θα παραμένει κλειστό για το κοινό.
Απολογούμαστε εκ των προτέρων για την ταλαιπωρία που τυχόν θα προκληθεί.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΝΥΚΤΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2023
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) ανακοινώνουν ότι, μέσα στα πλαίσια των εορτασμών για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023 (18 Μαΐου), που φέτος έχει ως θέμα: "Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής" αλλά και την Ευρωπαϊκή Νύκτα Μουσείων (13 Μαΐου 2023), προγραμματίζεται αριθμός εκδηλώσεων σε 26 μουσεία, οι περισσότερες με ελεύθερη είσοδο.
Στόχος της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που αφορούν τους πολλαπλούς ρόλους των Μουσείων και τη θέση που διαδραματίζουν στην κοινωνία. Τα μουσεία είναι φορείς πολιτιστικών ανταλλαγών και επαφών, εμπλουτίζουν τον πολιτισμό και ενισχύουν την καλλιέργεια επικοινωνίας, κατανόησης, συνεργασίας και ειρήνης μεταξύ των λαών. Το φετινό θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής» αναδεικνύει μεταξύ άλλων, τον ζωτικό ρόλο που έχουν τα μουσεία στην προβολή της αειφόρου ανάπτυξης. Καθώς η ανθρωπότητα βιώνει σημαντικές παγκόσμιες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η απώλεια της βιοποικιλότητας και η κοινωνική ανισότητα, τα μουσεία μπορούν να συμβάλουν στην πληροφόρηση του κοινού για αυτά τα θέματα και να προωθήσουν ενέργειες για αλλαγή. Οι τρόποι που τα μουσεία μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης είναι πολύπλευροι: με την υποστήριξη δράσεων για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και με την υιοθέτηση της καθολικής συμπερίληψης, με την αντιμετώπιση της κοινωνικής απομόνωσης και τη βελτίωση της ψυχικής υγείας. Μουσεία από όλο τον κόσμο συμμετέχουν στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων διοργανώνοντας εκδηλώσεις, εκθέσεις και δράσεις που πραγματεύονται το θέμα της αειφορίας και της ποιότητας ζωής. Οι δραστηριότητες αυτές αναδεικνύουν τους τρόπους με τους οποίους τα μουσεία συμβάλλουν στη μείωση του περιβαλλοντικού τους αντίκτυπου, προωθούν πολιτικές αειφόρου ανάπτυξης και εκπαιδεύουν το κοινό για την σημασία της αειφορίας.
Οι εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων οργανώνονται ετησίως γύρω από την 18η Μαΐου και διαρκούν από μια μέρα μέχρι και ένα μήνα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η συμμετοχή των Μουσείων μεγαλώνει κάθε χρόνο. Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) είναι ένας διεθνής μη- κυβερνητικός οργανισμός που αποτελείται από περισσότερους από 45.493 επαγγελματίες που σχετίζονται με μουσεία σε 123 χώρες και περιοχές.
Το κοινό μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Τμήματος Αρχαιοτήτων www.mcw.gov.cy/da και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης Facebook and Instagram για όλες τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται, και τις ιστοσελίδες των υπόλοιπων μουσείων που συμμετέχουν στους εορτασμούς. Οι εκδηλώσεις θα προβάλλονται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των μουσείων.
ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ
ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΩΝ
18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023
Η 18η Απριλίου θεσπίστηκε το 1983 από την UNESCO, ως η Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Χώρων, μετά από πρόταση του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS). Για τον εορτασμό αυτής της σημαντικής ημέρας, με απώτερο σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τη σημασία του πολιτισμού, κάθε χρόνο προωθείται διαφορετική θεματική, η οποία γίνεται αφορμή για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και διαφόρων δράσεων, με τη συμμετοχή των πολιτών, ώστε να έρθουν σε άμεση επαφή και να γνωρίσουν όλες τις εκφάνσεις της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.
Στα πλαίσια των γενικών κατευθύνσεων του Διεθνούς ICOMOS, το Τμήμα Αρχαιοτήτων γιορτάζει τη φετινή μέρα κάτω από τη θεματική «Η πολιτιστική κληρονομιά σε ένα κόσμο που αλλάζει», η οποία αφήνει χώρο για μια ευρεία γκάμα εκδηλώσεων. Προγραμματίζονται έτσι εκδηλώσεις σε μνημεία και χώρους όπου το περιβάλλον και η χρήση των φυσικών πόρων υπήρξε καίριας σημασίας, ενώ έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εξοικείωση των νέων ανθρώπων με την πολιτιστική κληρονομιά. Σε αυτά τα πλαίσια, πολλές από τις προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν κυρίως τη συμμετοχή νέων ανθρώπων από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, Τεχνικές Σχολές, Δημόσια και Ιδιωτικά Σχολεία και Πανεπιστήμιο).
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων 2023 θα διοργανώσει τις ακόλουθες εκδηλώσεις σε όλες τις Επαρχίες.
· Τρίτη του Πάσχα - 18 Απριλίου
Δωρεάν είσοδος στους Αρχαιολογικούς Χώρους και Μνημεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων για όλους τους επισκέπτες.
· Τετάρτη του Πάσχα – 19 Απριλίου στην Πόλη Χρυσοχούς – 11:00
Αρχαιολογικός χώρος Μαρίου – Αρσινόης
Ξενάγηση για το κοινό από τον Αρχαιολογικό Λειτουργό Α΄ Δρα Ευστάθιο Ράπτου.
· Τρίτη – 25 Απρίλιου στο Πολιτικό
Αρχαιολογικός χώρος Ταμασσού και νέες ανασκαφές στο Πολιτικό
Εκπαιδευτική δράση με μαθητές του Δημοτικού Περιφερειακού Σχολείου Ταμασού.
· Τετάρτη – 26 Απριλίου στη Λευκωσία – 10:00
Αρχαιολογικός χώρος Λεδρών (Λόφος Αγίου Γεωργίου – ΠΑΣΥΔΥ)
Συζήτηση με φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου για θέματα διαχείρισης αρχαιολογικών χώρων.
· Τετάρτη – 26 Απριλίου στη Λεμεσό – 10:00
Αρχαιολογικός χώρος Αμαθούντας
Ξενάγηση για το κοινό από τον Αρχαιολογικό Λειτουργό κο Γιάννη Βιολάρη.
· Τετάρτη - 26 Απριλίου στην Αγία Νάπα
Μεσαιωνικό Υδραγωγείο και Μοναστήρι Αγίας Νάπας
Εκπαιδευτικές δράσεις με μαθητές της Τεχνικής Σχολής Παραλιμνίου και στη συνέχεια με μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Νάπας.
· Πέμπτη - 27 Απριλίου στη Λάρνακα
Κατάλοιπα αστικού Υδραγωγείου Abu Bekir στις «Καμάρες»
Εκπαιδευτική δράση με μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ζήνων.
· Πέμπτη – 27 Απριλίου στη Λεμεσό
Αρχαιολογικός χώρος Κουρίου
Εκπαιδευτική δράση με Κύπριους και αλλοδαπούς μαθητές στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus από το Λύκειο Παλλουριώτισσας.
· Πέμπτη - 27 Απριλίου στη Λετύμπου
Εκκλησία Αγίων Κηρύκου και Ιουλίτης
Εκπαιδευτική δράση με μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πολεμίου.
· Παρασκευή - 28 Απριλίου στη Λάρνακα
Κατάλοιπα αστικού Υδραγωγείου Abu Bekir στις «Καμάρες»
Εκπαιδευτική δράση με μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Καμάρων.
· Παρασκευή - 28 Απριλίου στη Λάρνακα
Κάστρο Λάρνακας
Εκπαιδευτική δράση με μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Δροσιάς με τίτλο «Ψάξε, ψάξε…και θα το βρεις!»
· Παρασκευή – 28 Απριλίου στο Κολόσσι
· Παρασκευή – 28 Απριλίου στην Πόλη Χρυσοχούς - 19:00
Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πόλης Χρυσοχούς
Διάλεξη για το κοινό με θέμα «Το έργο του Τμήματος Αρχαιοτήτων στην Πόλη Χρυσοχούς. Ανάπλαση και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων Μαρίου και Αρσινόης», από τον Αρχαιολογικό Λειτουργό Α΄ Δρα Ευστάθιο Ράπτου.
· Σάββατο – 29 Απριλίου στην Πέγεια
Αρχαιολογικός χώρος Αγίου Γεωργίου Πέγειας
Εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Άγιος Γεώργιος Πέγειας – 10 Εκπαιδευτικά Τετράδια» με μαθητές του Παγκύπριου Λυκείου Λάρνακας και του Λυκείου Μακαρίου Γ΄ Λάρνακας.
· Τρίτη - 2 Μαΐου στη Λευκωσία
Αρχαιολογικός χώρος Λεδρών (Λόφος Αγίου Γεωργίου – ΠΑΣΥΔΥ)
Εκπαιδευτική δράση με μαθητές του Περιφερειακού Γυμνασίου Αγίας Βαρβάρας και στη συνέχεια μαθητές του Γυμνασίου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ (Πλατύ).
· Τρίτη - 2 Μαΐου στην Πάφο
Αρχαιολογικός Χώρος Κάτω Πάφου (UNESCO) – 11:00
Κεντρική εκδήλωση για την Διεθνή Ημέρα Μνημείων και Χώρων 2023. Εγκαίνια από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων του έργου αναβάθμισης του χώρου. Έκθεση φωτογραφίας και μουσικό πρόγραμμα από το Μουσικό Λύκειο Πάφου.
ΚΑΣΤΡΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι το Κάστρο Λάρνακας την Πέμπτη 6 Απρίλιου 2023 θα παραμείνει κλειστό για το κοινό από τις 8:00 έως τις 13:00, λόγω εργασιών διαμόρφωσης της εσωτερικής αυλής του Κάστρου.
Απολογούμαστε εκ των προτέρων για την ταλαιπωρία που τυχόν θα προκληθεί.
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΟΙΚΙΕΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΑΙΩΝΑ
ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΑΤΩ ΠΑΦΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΕΥΣΤΟΛΙΟΥ
ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΟΥΡΙΟΥ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι οι Οικίες Διονύσου και Αιώνα στον αρχαιολογικό χώρο Κάτω Πάφου, καθώς επίσης η Οικία Ευστολίου στον αρχαιολογικό χώρο Κουρίου, θα παραμείνουν κλειστές για το κοινό, εξαιτίας προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης, κατά τις πιο κάτω ημερομηνίες:
Οικία Διονύσου: 20 Φεβρουαρίου 2023 – 25 Φεβρουαρίου 2023
Οικία Αιώνα: 1 Μαρτίου 2023 – 2 Μαρτίου 2023
Οικία Ευστολίου: 7 Μαρτίου 2023 – 8 Μαρτίου 2023
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Πληροφορείται το κοινό ότι την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023 λόγω Παγκύπριας τρίωρης στάσης εργασίας των εργαζομένων, τα Μουσεία, τα Μνημεία και οι Αρχαιολογικοί χώροι θα παραμείνουν κλειστά μεταξύ 12:00-15:00
ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟ ΤΕΜΕΝΟΣ ΧΑΛΑ ΣΟΥΛΤΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΑΡΝΑΚΑΣ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι, μετά από τις χθεσινές (15/1/2023) έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην επαρχία Λάρνακας, ο δρόμος που οδηγεί στο Αρχαίο Μνημείο και μουσουλμανικό τέμενος Χαλά Σουλτάν Τεκκέ είναι προσωρινά κλειστός στο κοινό από την αστυνομία μέχρι νεότερης ειδοποίησης.
ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ (ΟΙΚΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΑΚΗ ΚΟΡΝΕΣΙΟΥ) ΚΛΕΙΣΤΟ ΣΤΙΣ 12/11/2022
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι, το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022, ημέρα της κηδείας του Αρχιεπίσκοπου Χρυσοστόμου Β', το Εθνολογικό Μουσείο (Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου), Λευκωσία θα παραμείνει κλειστό.
ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ ΦΩΤΙΖΕΤΑΙ ΚΙΤΡΙΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΧΡΥΣΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ», ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
– 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι σήμερα, Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022, στο πλαίσιο του «Χρυσού Σεπτέμβρη», που έχει οριστεί ως ο Παγκόσμιος Μήνας ενημέρωσης για τον παιδικό καρκίνο, και ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του Παγκύπριου Συνδέσμου Γονέων και Φίλων της Παιδοογκολογικής Μονάδας, θα φωτίσει κίτρινο το Μεσαιωνικό κάστρο της Πάφου. Σκοπός της κίτρινης φωταγώγησης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, ως προς τους κινδύνους του παιδικού καρκίνου και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που πάσχουν από αυτόν και οι οικογένειές τους.
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, συμμετέχοντας σε αυτή την τόσο σημαντική εκστρατεία, επιθυμεί να υπογραμμίσει την ανάγκη αφενός για έγκαιρη πρόληψη και διάγνωση, και αφετέρου για ενίσχυση της νοσηλείας, ανάπτυξη θεραπειών και στήριξη των παιδιών που υποφέρουν από όλους τους τύπους καρκίνου. Θα πρέπει όλοι να σταθούμε δίπλα στα παιδιά με παιδικό καρκίνο και άλλες παθήσεις, μέσα από δράσεις συμπερίληψης, ώστε να μεταφερθεί το μήνυμα της ανάγκης για κατανόηση, εμψύχωση και προστασία. Ο άνισος αγώνας που καλούνται αυτά τα παιδιά να δώσουν τόσο νωρίς στη ζωή τους πρέπει να είναι το πιο ισχυρό μάθημα για όλη την κοινωνία. Μέσα από αυτή τη δράση, το Τμήμα Αρχαιοτήτων δηλώνει ότι τα παιδιά που μάχονται για την ίδια τη ζωή πρέπει να αγκαλιάζονται και να περιβάλλονται μόνο από φως: Το φως της αγάπης και της αλληλεγγύης ανάμεσα στους ανθρώπους, καθώς και των πανανθρώπινων αξιών, όπως μεταφέρονται μέσα από την πολιτιστική κληρονομιά για ένα καλύτερο και πιο ασφαλές μέλλον.
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΠΑΦΟΥ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι το Κάστρο Πάφου, θα παραμείνει κλειστό για το κοινό, εξαιτίας προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης στις 3 και 4 Οκτωβρίου 2022.
Δημοσίευση έκθεσης με τίτλο «Ενισχύοντας την ανθεκτικότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς στην κλιματική αλλαγή. Η Πράσινη Συμφωνία συναντά την πολιτιστική κληρονομιά» από την ομάδα εμπειρογνωμόνων Κρατών Μελών της Ε.Ε.
στο πλαίσιο Ανοικτής Μεθόδου Συντονισμού
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει τη δημοσίευση της τελικής έκθεσης της ομάδας εμπειρογνωμόνων από τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), η οποία εργάστηκε στο πλαίσιο Ανοικτής Μεθόδου Συντονισμού (Open Method of Coordination - OMC), μιας διαδικασίας που χρησιμοποιείται από τα Κράτη Μέλη για τη δημιουργία πολιτικών, μέσα από συνεργασία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η εντολή εργασίας της συγκεκριμένης Ομάδας αφορούσε στην αναγνώριση των επιδράσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά και των συνεπακόλουθων κενών. Είχε επίσης ως στόχο την εξέταση των τρόπων με τους οποίους η πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να συμβάλει στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και στην αντιμετώπιση των ευρύτερων απειλών της κλιματικής κρίσης, προσφέροντας βιώσιμες λύσεις.
Δεδομένης της τεράστιας σημασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς για τη διατήρηση της ταυτότητας και της ενότητας της Ευρώπης, η ανάληψη δράσης για την προστασία της πρέπει να είναι υψίστης σημασίας. Επιπλέον, η ΕΕ και τα Κράτη Μέλη, μέσα από την υπογραφή της Συμφωνίας της Λισαβώνας (Άρθρο 3) συμφώνησαν ότι θα προστατεύουν την πολιτιστική κληρονομιά. Η συγκεκριμένη Ομάδα εργασίας δημιουργήθηκε στη βάση αυτής της ανάγκης, με σκοπό να φέρει μαζί, για πρώτη φορά, εμπειρογνώμονες από είκοσι πέντε (25) Κράτη Μέλη της ΕΕ και τρεις συνδεδεμένες χώρες, για να συνεργαστούν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την εφαρμογή δράσεων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και στην πολιτιστική κληρονομιά. Η έρευνα της ομάδας υπέδειξε καταρχάς τις τρομερά επιταχυνόμενες επιπτώσεις του υπό αλλαγή κλίματος, οι οποίες απειλούν όλα τα είδη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η έκθεση υπογραμμίζει ακόμη την μεγάλη απουσία πολιτικών και σχεδίων δράσεων, σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, για τη μετρίαση των αρνητικών επιπτώσεων.
«Η Ευρώπη μπορεί να είναι υπερήφανη για την πλούσια και ποικίλη πολιτιστική της κληρονομιά» ανέφερε η Επίτροπος Gabriel. «Μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για τον πρωτοπόρο ρόλο που κατέχουμε παγκόσμια στην έρευνα και την καινοτομία για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Παρόλα αυτά, πρέπει άμεσα να κάνουμε περισσότερα -με τη βοήθεια της πολιτιστικής κληρονομιάς μπορούμε να μεταβάλουμε ακόμη και το οικονομικό μοντέλο, ώστε η κοινωνία μας να γίνει πιο πράσινη, βιώσιμη και ανθεκτική απέναντι στο κλίμα».
Ολόκληρη η έκθεση μαζί με την Περίληψη των κυριότερων σημείων και τις δέκα εισηγήσεις της ομάδας των εμπειρογνωμόνων από τις 7 Σεπτεμβρίου 2022 θα είναι αναρτημένα στη διεύθυνση https://doi.org/10.2766/44688. Ανάμεσα στα σημαντικά συμπεράσματα της έκθεσης είναι και η επείγουσα ανάγκη για δημιουργία και εφαρμογή κατάλληλων στρατηγικών για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας, μέσα από τη συμπερίληψη της πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλες τις κύριες πολιτικές, από τη δράση για το κλίμα και τις ενεργειακές πολιτικές μέχρι πολιτικές για την οικονομία, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη. Επίσης, η έκθεση τονίζει ότι ενισχύοντας την προστασία των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων συμβάλλουμε στην προστασία του κλίματος, όπως και μέσα από τη συστηματική συντήρηση και επαναχρησιμοποίηση παλιών κτιρίων, αντί την κατεδάφισή τους. Η διάσωση και χρήση παραδοσιακών και ξεχασμένων ικανοτήτων και τεχνικών μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στη δημιουργία μιας πιο πράσινης Ευρώπης και στην οικονομική ανάκαμψη. Η πολιτιστική κληρονομιά πρέπει ακόμη να εντάσσεται συστηματικά στα εθνικά εκπαιδευτικά συστήματα, ενώ τα εθνικά ερευνητικά προγράμματα οφείλουν να στοχεύουν στην ανάπτυξη μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής. Η έκθεση τονίζει ακόμη την άμεση ανάγκη για ευαισθητοποίηση για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική κρίση, σε όλα τα επίπεδα, από τα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων, μέχρι την ευρύτερη κοινωνία και τις κοινότητες.
Σύμφωνα με την Δρα Johanna Leissner, πρόεδρο της Ομάδας OMC και εκπρόσωπο της Γερμανίας, «Η ομάδα συνεργάστηκε και ένωσε δυνάμεις μέσα σε ένα αληθινά ευρωπαϊκό πνεύμα. Ήταν μεγάλη τιμή και μοναδική ευκαιρία για όλους μας να εργαστούμε μαζί σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, για ένα τόσο επείγον θέμα. Από τη μια εκπλαγήκαμε με την άνευ προηγουμένου ταχύτητα και κλίμακα με την οποία η κλιματική αλλαγή απειλεί την πολιτιστική μας κληρονομιά, ενώ από την άλλη εντοπίσαμε πολλές απαντήσεις που μπορεί η πολιτιστική κληρονομιά να δώσει προς επίλυση της κλιματικής κρίσης, ώστε να διατηρήσουμε την Ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά για της μελλοντικές γενιές».
Ο πρωτοπόρος ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντικατοπτρίζεται και μέσα από το γεγονός ότι η ομάδα των εμπειρογνωμόνων συγκέντρωσε για πρώτη φορά, 83 βέλτιστα παραδείγματα από 26 χώρες, από ολόκληρη την Ευρώπη. Τα παραδείγματα αυτά περιλαμβάνουν όλα τα είδη της πολιτιστικής κληρονομιάς: κτίρια και μνημεία, συλλογές μουσείων, αρχαιολογικούς χώρους, πολιτιστικά τοπία και ιστορικούς κήπους, παραδοσιακές ικανότητες και γνώσεις, ενάλια κληρονομιά, κ.λπ. Αυτές οι βέλτιστες πρακτικές αποτελούν μια μοναδική πηγή έμπνευσης και δημιουργίας τόσο για τους υπεύθυνους στα κέντρα λήψης αποφάσεων κατά της κλιματικής αλλαγής, όσο και για ειδικούς στην κληρονομιά, καθώς και για τεχνίτες και εκπαιδευτές, εφόσον υποδεικνύουν έμπρακτα τρόπους αντιμετώπισης των αρνητικών αυτών επιπτώσεων. Μέσα από τις πρακτικές αυτές διαφαίνεται επίσης ο καθοριστικός ρόλος της έρευνας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και η σημασία της εφαρμογής πράσινων και βιώσιμων λύσεων που θα βασίζονται στην κληρονομιά για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Η έκθεση αντικατοπτρίζει τη δυνατή δέσμευση από το υψηλότερο πολιτικό επίπεδο της ΕΕ για στήριξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Υπογραμμίζει επίσης ότι η Ευρώπη κατέχει ηγετική θέση στην έρευνα κατά των συγκεκριμένων επιπτώσεων. Αν αναλογιστούμε τις αυξανόμενες απειλές της κλιματικής αλλαγής και κυρίως το γεγονός ότι η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί μέρος της λύσης, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι αποτελεί βασικό εργαλείο στον κοινό μας αγώνα για να αντιστρέψουμε της καταστρεπτικές συνέπειες αυτής της κρίσης. Αυτή είναι η στιγμή για να εφαρμόσουμε τις σημαντικές εισηγήσεις της ομάδας των εμπειρογνωμόνων και να εστιάσουμε τις ατομικές και συλλογικές μας προσπάθειες στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η τυχόν απώλεια της μνήμης που μεταφέρεται μέσω της κληρονομιάς μας αναμφίβολα θα επιφέρει χάος στις κοινωνίες και αποπροσανατολισμό. Εμείς, οφείλουμε να διασφαλίσουμε ένα λαμπρότερο μέλλον.
Κράτη Μέλη που εκπροσωπούνταν στην ομάδα εργασίας OMC:
Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία, Φινλανδία και οι συνδεδεμένες χώρες Ελβετία, Νορβηγία και Ισλανδία.
Παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών που αναφέρονται στην έκθεση:
α) Φινλανδία, «Σαάμι: προσαρμογή της φυλής Σαάμι στην κλιματική αλλαγή»: Ο κύριος στόχος του ερευνητικού προγράμματος ήταν η παραγωγή επιστημονικών πληροφοριών για την κλιματική αλλαγή και τον πολιτισμό των Σαάμι, ώστε να χρησιμοποιηθούν από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, αλλά και τις κοινότητες των Σαάμι. Το πρόγραμμα στόχευε στην ολιστική εξέταση των ποικίλων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πατρίδα των Σαάμι και στον πολιτισμό, την κοινότητα, την υγεία και τη βιωσιμότητά τους, στη βάση υφιστάμενης βιβλιογραφίας και εθνογραφικής έρευνας πεδίου.
β) Ιταλία, «Εξέταση κινδύνων και βιώσιμη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ένα περιβάλλον που είναι υπό αλλαγή:
Το ερευνητικό πρόγραμμα είχε ως στόχο την βελτίωση της ικανότητας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να μετριάσει τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής και τους φυσικούς κινδύνους σε θέσεις πολιτιστικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένων μνημειακών συγκροτημάτων, ιστορικών κτιρίων και σχετικών συλλογών σε αστικές και παράκτιες περιοχές σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης.
Acropolis under snowstorm on 17 February 2021
© Stavros Petropoulos / Alaska for Onassis Foundation
Bartjan, a Sαmi cultural environment and camp
© Swedish National Heritage Board CCBY
(Additional info: Risk and vulnerability assessments of predicted climate change and the impacts on Sαmi cultural heritage)
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΜΒΡΑΝΩΝ ΤΟΥ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟΥ
ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΕΥΣΤΟΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΟΥΡΙΟΥ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων τουΥπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι η Οικία Ευστολίου στον αρχαιολογικό χώρο Κουρίου θα παραμείνει κλειστή για το κοινό από τις 23 μέχρι 27 Αυγούστου. Στο χώρο θα πραγματοποιηθούν προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των φθαρμένων μεμβρανών του στεγάστρου της Οικίας.
Απολογούμαστε εκ των προτέρων για την ταλαιπωρία που τυχόν θα προκληθεί.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Διευθυντής Τμήματος Αρχαιοτήτων 1989-1991
Με βαθιά θλίψη η Διευθύντρια και το προσωπικό του Τμήματος Αρχαιοτήτων αποχαιρετούν τον Αθανάσιο Παπαγεωργίου, λαμπρό επιστήμονα, κορυφαίο βυζαντινολόγο και πρώην Διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ο οποίος απεβίωσε στις 26 Ιουλίου 2022.
Η απώλεια του Αθανάσιου Παπαγεωργίου έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά σειρά απωλειών τα τελευταία χρόνια μεγάλων μορφών που λάμπρυναν για δεκαετίες την κυπριακή επιστήμη και κοινωνία και καθιέρωσαν ανά το παγκόσμιο την Κύπρο ως σημείο αναφοράς στην επιστημονική μελέτη.
Γεννήθηκε το 1931 στο κατεχόμενο σήμερα Παλαίκυθρο της επαρχίας Λευκωσίας, αποφοίτησε άριστος μαθητής από το διαπρεπές Παγκύπριο Γυμνάσιο για να συνεχίσει με σπουδές Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Βυζαντινή Ιστορία και Τέχνη στο Παρίσι δίπλα σε μεγάλους δασκάλους της βυζαντινολογίας.
Με άριστη κατάρτιση στην επιστήμη του διορίστηκε το 1962 στο Τμήμα Αρχαιοτήτων ως Έφορος Μνημείων με ειδίκευση στα Βυζαντινά μνημεία και από το 1989 μέχρι το 1991 διετέλεσε Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων.
Το έργο του Αθανάσιου Παπαγεωργίου δεν αποτιμάται σε λίγες γραμμές ούτε περιγράφεται με συντομία. Εκείνο που μπορεί ίσως να αποδώσει το μέγεθος της συνεισφοράς του είναι ο χαρακτηρισμός του θεμελιωτή και στυλοβάτη της κυπριακής βυζαντινολογίας.
Άνθρωπος βαθιά ευσεβής, ταπεινός, με απέραντη καλοσύνη, γενναιόδωρος προς τους νέους, χαρακτήρας ευθύς, με αρχές, αξιοπρέπεια και συνέπεια σε κάθε στάση της ζωής, εργάστηκε με υπευθυνότητα για την ανάδειξη, την προβολή και τη συντήρηση των βυζαντινών μνημείων της πατρίδας μας. Το ανασκαφικό του έργο τεράστιο από την Καρπασία μέχρι την Πάφο, όπως και το συγγραφικό του έργο το οποίο αποτελεί μια απροσμέτρητης βαρύτητας και μεγέθους κληρονομιά για τις νεότερες γενιές, όχι μόνο των ειδικών, αλλά για ολόκληρη την κοινωνία του νησιού και την διεθνή επιστημονική κοινότητα.
Από τις θέσεις που κατείχε στο Τμήμα Αρχαιοτήτων προώθησε την αναστήλωση δεκάδων βυζαντινών και μεσαιωνικών μνημείων της Κύπρου, και συνέβαλε στην καταγραφή, συντήρηση και μελέτη αμέτρητων έργων τέχνης. Οι πολυπληθείς μελέτες του καλύπτουν όλο το φάσμα της βυζαντινολογίας από την ναοδομία, την μνημειακή ζωγραφική, τις φορητές εικόνες, και αποτελούν σημεία αναφοράς στην έρευνα, συμβάλλοντας στην ανάδειξη του νησιού σε σημαίνον τμήμα του Βυζαντινού κόσμου.
Μετά την λαίλαπα του 1974 καθοριστική ήταν η συμβολή του στην ενημέρωση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για την πολιτιστική καταστροφή που υπέστη το νησί, ως συνέπεια της τουρκικής εισβολής, ενώ παράλληλα έλαβε μέρος σε πολλές δικαστικές μάχες του εξωτερικού για επανάκτηση πολιτιστικών θησαυρών που διαρπάγησαν και εξήχθησαν παράνομα.
Μετά τη συνταξιοδότησή του και κατόπιν ανάθεσης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, ανέλαβε το τιτάνιο έργο της καταγραφής όλων των εκκλησιαστικών κειμηλίων της Κύπρου, το οποίο ολοκληρώθηκε και ψηφιοποιήθηκε, αποτελώντας σήμερα μια βάση δεδομένων του κειμηλιακού πλούτου της Εκκλησίας της Κύπρου και έναν ανεκτίμητο θησαυρό γνώσης.
Ο Αθανάσιος Παπαγεωργίου διαμόρφωσε το βυζαντινό τοπίο της Κύπρου όπως το γνωρίζουμε σήμερα και καθόρισε με τον βίο και τη δράση του την ανάπτυξη των κυπριακών βυζαντινών σπουδών στα πεδία της αρχαιολογίας και της ιστορίας της τέχνης. Εκτός από Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Βυζαντινολογικής Εταιρείας Κύπρου και συνέβαλε στη δημιουργία του Βυζαντινού Μουσείου Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ και του Βυζαντινού Μουσείου Πάφου. Σε ένδειξη τιμής για την μεγάλη συνεισφορά του στην επιστήμη και στην πατρίδα του γενικότερα τιμήθηκε από την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κύπρου με το Χρυσό Παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα, την μεγαλύτερη τιμητική της διάκριση. Επίσης, τιμήθηκε από την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, ενώ το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου διοργάνωσε το 2012 διεθνές συνέδριο προς τιμήν του.
Με την απώλεια του Αθανάσιου Παπαγεωργίου αυξάνεται το βάρος στους ώμους της νέας γενιάς αρχαιολόγων και βυζαντινολόγων για να σταθούν επάξια στο ύψος που είχε ορίσει ο ίδιος αλλά πολλοί είναι οι μαθητές και οι συνεργάτες που θα συνεχίσουν το έργο με τις ίδιες αρχές, οράματα και ανησυχίες.
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων εκφράζει θερμά συλλυπητήρια προς τα παιδιά και τους οικείους του.
Αρχαιολογικός χώρος Ταμασσού
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι ο Τάφος 5 στον αρχαιολογικό χώρο Ταμασσού θα παραμείνει κλειστός για το κοινό για περίπου ένα μήνα, λόγω προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης.
Απολογούμαστε εκ των προτέρων για την ταλαιπωρία που τυχόν θα προκληθεί.
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΓΝΩΣΙΜΟΥ - ΚΥΛΙΚΕΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοινώνει την προκήρυξη πλειοδοτικού διαγωνισμού για την χρήση και εκμετάλλευση του κυλικείου στο Κυπριακό Μουσείο.
Στοιχεία Διαγωνισμού
Τίτλος: ΠΛΕΙΟΔΟΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΛΙΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ.
Αριθμός Διαγωνισμού: 13.25.004/6/2022
Εκτιμώμενη Αξία: €14.400,00 μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ που αναλύεται για τα δύο πρώτα χρονιά σε €7.200,00 και δικαίωμα προαίρεσης σε €7.200,00 για ακόμα 2 έτη.
Διαδικασία Διαγωνισμού: Πλειοδοτικός ανοικτός διαγωνισμός για τη σύναψη σύμβασης υπηρεσιών
Τόπος και τρόπος διάθεσης Εγγράφων Διαγωνισμού: Δωρεάν, μέσω του Ηλεκτρονικού Συστήματος Σύναψης Συμβάσεων (eProcurement) στο χώρο του διαγωνισμού, στην ιστοσελίδα www.eprocurement.gov.cy.
Έναρξη υποβρύχιων εργασιών στο Αρχαίο Λιμάνι Αμαθούντας στο πλαίσιο του προγράμματος ανάδειξης του και δημιουργίας καταδυτικών διαδρομών
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι από την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022 θα διεξάγονται υποβρύχιες εργασίες για την ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού Αμαθούντας στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού διασυνοριακού προγράμματος με το ακρωνύμιο ΑΝΔΙΚΑΤ. Οι εργασίες αυτές θα διαρκέσουν το αργότερο μέχρι τις 7 Ιουλίου 2022. Το πρόγραμμα έχει στόχο την προβολή της υποβρύχιας αρχαιολογικής και φυσικής κληρονομιάς, μέσω της δημιουργίας καταδυτικών διαδρομών σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές σε Ελλάδα και Κύπρο.
Καλούνται οι λουόμενοι στο χώρο του αρχαίου λιμανιού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τους χώρους όπου εκτελούνται εργασίες, για τις οποίες υπάρχει κατάλληλη σήμανση στη θάλασσα και προειδοποιητικές πινακίδες στη ξηρά. Παρακαλείται το κοινό να μην μετακινεί αρχαιότητες που τυχόν υπάρχουν στο βυθό είτε σημάνσεις που έχουν τοποθετηθεί στα πλαίσια του έργου. Οι εργασίες θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουλίου και το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα επανέλθει με νέο ανακοινωθέν.
Απολογούμαστε εκ των προτέρων για οποιανδήποτε ταλαιπωρία που τυχόν θα προκληθεί.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΥΚΤΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2022
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) ανακοινώνουν ότι, μέσα στα πλαίσια των εορτασμών για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2022 (18 Μαΐου), που φέτος έχει ως θέμα: "Η Δύναμη των Μουσείων" αλλά και την Ευρωπαϊκή Νύκτα Μουσείων (14 Μαΐου) , προγραμματίζεται αριθμός εκδηλώσεων, οι περισσότερες με ελεύθερη είσοδο.
Στόχος της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που αφορούν τους πολλαπλούς ρόλους των Μουσείων και τη θέση που διαδραματίζουν στην κοινωνία. Με το φετινό θέμα «Η Δύναμη των Μουσείων», το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τη δύναμη που έχουν τα μουσεία ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης. Τα μουσεία μεταμορφώνουν τον κόσμο. Μελετώντας, διατηρώντας και παρουσιάζοντας το παρελθόν, ανοίγουν νέους ορίζοντες και διαμορφώνουν νέες καινοτόμες ιδέες με σκοπό την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Οι φετινοί διεθνείς εορτασμοί επικεντρώνονται στη δυναμική συμβολή των μουσείων σε τρία επίκαιρα ζητήματα:
Βιωσιμότητα: Τα μουσεία είναι στρατηγικοί εταίροι στην υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και έχουν τη δύναμη, μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, να συμβάλλουν στη συνειδητοποίηση των περιβαλλοντικών προκλήσεων και στη διάδοση επιστημονικών γνώσεων για την αντιμετώπισή τους.
Καινοτομία – νέες τεχνολογίες – προσβασιμότητα: Οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες που αλλάζουν την καθημερινή ζωή, αναπτύσσονται εξίσου ταχύτατα και στον τομέα των μουσείων. Η ψηφιακή στροφή συμβάλλει στην προσβασιμότητα των μουσειακών συλλογών και στην πολύπλευρη ερμηνεία τους, στην ενίσχυση των εμπειριών του επισκέπτη και γενικότερα στην προβολή των μουσείων.
Ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης: Μέσα από την ερμηνεία και την παρουσίαση των συλλογών, καθώς και την οργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων, τα μουσεία δημιουργούν έναν ιστό που είναι απαραίτητος για την οικοδόμηση και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Υποστηρίζοντας τις δημοκρατικές αξίες και παρέχοντας ισότιμες ευκαιρίες δια βίου μάθησης για όλους, συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας συμμετοχικής κοινωνίας των πολιτών με γνώσεις και διάθεση προσφοράς και δημιουργίας.
Οι εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων οργανώνονται ετησίως γύρω από την 18η Μαΐου και διαρκούν από μια μέρα μέχρι και ένα μήνα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η συμμετοχή των Μουσείων μεγαλώνει κάθε χρόνο. Το 2021 στις εκδηλώσεις συμμετείχαν περισσότερα από 37,000 Μουσεία σε 158 χώρες. Στην Κύπρο το πρόγραμμα του 2022 περιλαμβάνει εκδηλώσεις σε περισσότερα από 20 διαφορετικά Μουσεία και άλλους πολιτιστικούς χώρους.
Το κοινό μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Τμήματος Αρχαιοτήτων και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης Facebook and Instagram για όλες τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται όπως και τις ιστοσελίδες των υπόλοιπων μουσείων που συμμετέχουν στους εορτασμούς. Οι εκδηλώσεις θα προβάλλονται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των μουσείων.
ΘΕΜΑ: ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΠΑΦΟΥ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι το Κάστρο Πάφου, θα παραμείνει κλειστό για το κοινό, εξαιτίας προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης από τις 26 μέχρι 27 Μαΐου 2022.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
HAPPY FEW
Ανδρέας Καλλή
Αρχαιολογικός Χώρος Αμαθούντας 16 Απριλίου - 16 Μαΐου 2022
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι η έκθεση σύγχρονης τέχνης του εικαστικού Ανδρέα Καλλή με τίτλο HAPPY FEW, που εγκαινιάστηκε το Σάββατο 16 Απριλίου 2022 στον Αρχαιολογικό Χώρο Αμαθούντας, για τεχνικούς λόγους θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Μαΐου αντί μέχρι τις 20 Μαΐου 2022 όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά.
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων απολογείται εκ των προτέρων για οποιαδήποτε ταλαιπωρία τυχόν προκληθεί.
Ώρες Λειτουργίας (ωράριο Αρχαιολογικού Χώρου): Δευτέρα-Κυριακή: 8:30-19:30
Τηλέφωνο επικοινωνίας: +357 25635226
Εισιτήριο: Για είσοδο στο χώρο απαιτείται το αντίτιμο του εισιτηρίου του Αρχαιολογικού Χώρου (€2.50)
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ »
ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΩΝ,
18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022
Η 18η Απριλίου θεσπίστηκε το 1983 από την UNESCO, ως η Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Χώρων, μετά από πρόταση του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Χώρων (ICOMOS). Για τον εορτασμό αυτής της σημαντικής ημέρας, με απώτερο σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τη σημασία του πολιτισμού, κάθε χρόνο προωθείται διαφορετική θεματική και διοργανώνονται εκδηλώσεις με τη συμμετοχή των πολιτών.
Η φετινή θεματική για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων, έχει τίτλο «Πολιτιστική Κληρονομιά και Κλιματική Αλλαγή». Το Διεθνές ICOMOS αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες που έχει η πολιτιστική κληρονομιά και την αναγκαιότητα για εφαρμογή μιας ισορροπημένης και βιώσιμης ανάπτυξης, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τη φύση, όρισε τη θεματική με στόχο την διοργάνωση εκδηλώσεων που θα αναδείξουν τους τρόπους με τους οποίους η κληρονομιά μπορεί να αποτελέσει πηγή γνώσης και προβληματισμού για αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Στον άξονα της κεντρικής αυτής θεματικής, οι φετινές εκδηλώσεις του Τμήματος Αρχαιοτήτων επιδιώκουν να προβάλουν τους ποικίλους τρόπους αλληλεξάρτησης και αλληλεπίδρασης του ανθρωπογενούς πολιτισμού και του φυσικού περιβάλλοντος. Ο άνθρωπος, χρησιμοποιώντας τους διαθέσιμους φυσικούς πόρους κατάφερε να δημιουργήσει πολιτισμό, που ως δράση αποτελεί παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον. Αντιστοίχως, η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη πως η ίδια η φύση καθορίζει την ανθρώπινη παρέμβαση, σε ένα συνεχές, διαμέσου των αιώνων, παιχνίδι ισορροπίας. Αυτή την ισορροπημένη σχέση αλληλεξάρτησης, την οποία η κληρονομιά του παρελθόντος έμπρακτα αναδεικνύει, οι σύγχρονες κοινωνίες καλούνται να την ανακαλύψουν εκ νέου, εφόσον η ανθρωπότητα βιώνει πλέον την ανισορροπία και την έλλειψη ορίου που προκύπτει από την ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση, ως κλιματική αλλαγή. Η επιβίωση των ανθρώπων, του πολιτισμού τους και των μνημείων τους συνδέονται άρρηκτα με τη φύση. Ο πολιτισμός σώζεται όταν σώζονται οι άνθρωποι.
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων διοργανώνει εκδηλώσεις σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου. Σημειώνεται ότι, όπως κάθε χρόνο, την Δευτέρα 18 Απριλίου, οι επισκέψιμοι Αρχαιολογικοί Χώροι και Μνημεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων θα έχουν δωρεάν είσοδο για το κοινό. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι το ακόλουθο :
· Σάββατο, 16 Απριλίου, 19:30, αρχαιολογικός χώρος Αμαθούντας, Λεμεσός.
Εγκαίνια έκθεσης σύγχρονης τέχνης του εικαστικού Αντρέα Καλλή με τίτλο «HAPPY FEW». Το βράδυ των εγκαινίων ο μουσικός Freedom Candlemaker με τις συνθέσεις και τα τραγούδια του, θα παρουσιάσει τη μουσική εκδοχή των κοινών με το εικαστικό έργο σκέψεων και προβληματισμών. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 16 Απριλίου έως τις 20 Μαΐου.
· Μεγάλη Δευτέρα, 18 Απριλίου
Δωρεάν είσοδος για όλους στους Αρχαιολογικού Χώρους και Μνημεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων.
· Τετάρτη, 27 Απριλίου, 19:30, Υδραγωγείο Σιλιχτάρ (Οίκημα ICOMOS), Οδός Περσέως, Λευκωσία.
Ο Δρ. Αντώνης Χατζήκυριακου, Επίκουρος Καθηγητής Οθωμανικής και Τουρκικής Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μιλά για το θέμα «Άνθρωποι, Περιβάλλον και Νερό στην Κύπρο των Πρώιμων Νεότερων Χρόνων».
· Πέμπτη, 28 Απριλίου, 20:00, μεσαιωνική αίθουσα Καστελιώτισσα, Λευκωσία.
Προβολή του ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Πασχάλη Παπαπέτρου «Πενταδάκτυλος». Με το πέρας της προβολής το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον σκηνοθέτη.
· Πέμπτη, 5 Μαΐου, 19:30, Αρχαιολογικός Χώρος αρχαίου Κιτίου, Λάρνακα.
Συναυλία από το Μουσικό Σχολείο Λάρνακας με παραδοσιακά τραγούδια της Κύπρου και της Μικράς Ασίας.
· Κυριακή, 8 Μαΐου, 11:00, Πλατεία Κοινότητας Χούλου, Πάφος.
Παρουσίαση του Αρχαίου Μνημείου Βρύση της Χούλου από την Εύη Φιούρη, Αρχαιολογική Λειτουργό Τμήμα Αρχαιοτήτων και τη Σεβίνα Φλωρίδου, Αρχιτέκτoνα.
· Παρασκευή, 13 Μαΐου, 17:45, Διαδικτυακά.
Διαδικτυακή ημερίδα ICOMOS – Τμήμα Κύπρου με τίτλο «Πολιτιστική Κληρονομιά και Κλιματική Αλλαγή». Στη διαδικτυακή ημερίδα θα συμμετάσχουν οι Δρ. Ανθή Καλδέλη, Αρχαιολογική Λειτουργός Τμήμα Αρχαιοτήτων, Δρ. Κλεάνθης Νικολαΐδης, Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας, Δρ. Γιώργος Κωνσταντίνου, πρώην Διευθυντής Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης και κ. Γιάννος Οικονόμου, Εικαστικός.
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι στα πλαίσια των δράσεων ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου, η οποίες πραγματοποιούνται από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο για Παιδιά με Καρκίνο και Συναφείς Παθήσεις «Ένα όνειρο μια ευχή» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου στις 15 Φεβρουαρίου 2022, θα φωτίσει με χρυσό χρώμα το Κάστρο Πάφου από τις 13-15 Φεβρουαρίου 2022.
Κύριος στόχος του Συνδέσμου «Ένα όνειρο μια ευχή», αποτελεί η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για τον παιδικό καρκίνο, η εκπλήρωση ευχών των καρκινοπαθών παιδιών, καθώς και η ψυχολογική και οικονομική στήριξη αυτών και τον οικογενειών τους, που μαζί δίνουν καθημερινά μάχη ενάντια στον καρκίνο.
Στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζει το Τμήμα Αρχαιοτήτων μέσω του φωτισμού Αρχαίων Μνημείων, είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχει σε ακόμη μια κοινωνική δράση και ευελπιστούμε ότι έτσι θα ενισχυθούν οι προσπάθειες του Συνδέσμου στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα στήριξης και αισιοδοξίας σε όλες τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΦΩΤΙΖΕΙ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΠΑΦΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΩΝ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι στα πλαίσια της εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τις Συγγενείς Καρδιοπάθειες, η οποία πραγματοποιείται από το Σύνδεσμο Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας 7-14 Φεβρουαρίου 2022, θα φωτίσει με κόκκινο χρώμα το Κάστρο Πάφου από τις 7-12 Φεβρουαρίου 2022.
Κύριος στόχος του Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών, αποτελεί η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για τις Συγγενείς Καρδιοπάθειες, οι οποίες αποτελούν ανωμαλίες διάπλασης της καρδιάς που φέρει μαζί του το άτομο από την ημέρα της γέννησης του.
Στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζει το Τμήμα Αρχαιοτήτων, μέσω του φωτισμού Αρχαίων Μνημείων, είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχει σε ακόμη μια κοινωνική δράση και ευελπιστούμε ότι έτσι θα ενισχυθούν οι προσπάθειες του Συνδέσμου στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα στήριξης σε όλες τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
ΚΑΣΤΡΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι λόγω σοβαρών τεχνικών προβλημάτων, ο φωτισμός του Κάστρου Λάρνακας έχει τεθεί εκτός λειτουργίας. Καταβάλλονται προσπάθειες απο όλους τους εμπλεκόμενους στο έργο (Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, Μελετητής Έργου, Εργολάβος) για τη συντομότερη επίλυση των προβλημάτων, ενώ σε συνεργασία με το Δήμο Λάρνακας θα ληφθούν προσωρινά μέτρα φωτισμού του πεζόδρομου ανατολικά του Κάστρου για την ασφαλή πρόσβαση του κοινού.
ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΦΩΤΙΖΕΙ ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΠΑΦΟΥ ΚΑΙ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΜΠΛΕ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι στα πλαίσια της Παγκύπριας Εκστρατείας ενημέρωσης για τον καρκίνο του προστάτη, η οποία πραγματοποιείται από το σωματείο Europa Uomo Κύπρου για ολόκληρο το μήνα Νοέμβριο, θα φωτίσει με μπλε χρώμα τα Κάστρα Πάφου και Λάρνακας την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021.
Κύριος στόχος του μήνα ενημέρωσης Μπλε Νοέμβριος, αποτελεί η ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψης του καρκίνου του προστάτη, καθώς και η ενημέρωση για τις διαθέσιμες μεθόδους θεραπείας. Στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζει το Τμήμα Αρχαιοτήτων, μέσω του φωτισμού Αρχαίων Μνημείων, είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχει στις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του Μπλε Νοεμβρίου.
Ευελπιστούμε ότι μέσω της πληθώρας δράσεων ευαισθητοποίησης που προγραμματίζει το σωματείο Europa Uomo Κύπρου, θα βελτιωθεί η ενημέρωση του κοινού για τη νόσο και θα σταλεί ένα μήνυμα στήριξης σε όλες τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΦΩΤΙΖΕΙ ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΠΑΦΟΥ ΚΑΙ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΣΗ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ευαισθητοποίησης για τη Μαστοκυττάρωση που τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Οκτωβρίου, θα φωτίσει απόψε με μωβ χρώμα τα Κάστρα Πάφου και Λάρνακας.
Κύριος στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Ευαισθητοποίησης για τη Μαστοκυττάρωση, αποτελεί η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τη σπάνια αυτή νόσο. Στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζει το Τμήμα Αρχαιοτήτων, μέσω του φωτισμού Μνημείων του, αποδέχτηκε με ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης τη συμμετοχή του στις δράσεις ενημέρωσης της Παγκύπριας Κοινότητας Μαστοκυττάρωσης.
Ευελπιστούμε ότι μέσω αυτών και άλλων δράσεων ευαισθητοποίησης θα βελτιωθεί η ενημέρωση του κοινού για τη νόσο, η οποία πλήττει ενήλικους και ανήλικους και θα σταλεί ένα μήνυμα στήριξης σε όλες τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΔΩΔΕΚΑ (12) ΜΟΝΙΜΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι η προγραμματισθείσα για τις 25 Σεπτεμβρίου 2021 εξέταση για την πλήρωση δώδεκα (12) μόνιμων θέσεων Τεχνικών (Κλ. Α2, Α5 και Α7(ii)) μετακινείται στις 27 Νοεμβρίου 2021 προς διευκόλυνση των υποψηφίων.
Οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν με συστημένη επιστολή, η οποία θα αποσταλεί στην ταχυδρομική διεύθυνση που είχε δηλώσει ο κάθε υποψήφιος με την αίτησή του κατά την προκήρυξη των θέσεων το 2010.
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων απολογείται για την ταλαιπωρία που τυχόν προκληθεί στους υποψηφίους με την αλλαγή της ημερομηνίας.
ΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΝΕΑΣ ΠΑΦΟΥ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι η Οικία του Αιώνα στον αρχαιολογικό χώρο της Κάτω Πάφου θα παραμείνει κλειστή για το κοινό από τις 10 Σεπτεμβρίου 2021 μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, λόγω προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης του στεγάστρου της οικίας.
Απολογούμαστε εκ των προτέρων για την ταλαιπωρία που τυχόν θα προκληθεί.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΠΟΛΥΠΛΟΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει τον επαναπατρισμό από την Ιαπωνία των βημοθύρων του εικονοστασίου της εκκλησίας του Αγίου Αναστασίου της κατεχόμενης Περιστερωνοπηγής Αμμοχώστου. Τα βημόθυρα επιστρέφουν στην Κύπρο μετά από πολύχρονες προσπάθειες, οι οποίες εντατικοποιήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, δίδοντας επιτυχή κατάληξη σε μια από τις πιο γνωστές, αλλά και πολύπλοκες υποθέσεις επαναπατρισμού. Η περίπτωση της σύλησης της εκκλησίας του Αγίου Αναστασίου από τον τουρκικό κατοχικό στρατό και τους συνεργάτες του και η πώληση των κατακερματισμένων ξυλόγλυπτων, αλλά και ιερών σκευών του ναού, η τύχη των οποίων ακόμη αγνοείται, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά τις καταστροφικές συνέπειες της Τουρκικής εισβολής στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.
Τα βημόθυρα εντοπίστηκαν στη Ιαπωνία τη δεκαετία του 1990, στο Κολλέγιο Τέχνης της πόλης Kanazawa. Ο επαναπατρισμός τους κατέστη δυνατός μετά από συντονισμένες προσπάθειες του Τμήματος Αρχαιοτήτων, της Πρεσβείας της Δημοκρατίας στο Τόκυο και της Εκκλησίας της Κύπρου, με τις αρμόδιες αρχές του Κολλεγίου Τέχνης που κατείχε τα βημόθυρα.
Τα βημόθυρα από την εκκλησία του Αγίου Αναστασίου τοποθετούνται στην κυπριακή εικονογραφική παράδοση του 18ου αιώνα, η οποία διαφοροποιείται από τον υπόλοιπο ορθόδοξο κόσμο και της οποίας αποτελούν σημαντικό παράδειγμα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το πάνω μέρος των βημοθύρων είναι συνήθως διακοσμημένο με παραστάσεις του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ενώ το κάτω μέρος συνήθως διακοσμείται με παραστάσεις των Τριών Ιεραρχών και ενίοτε με Κύπριους άγιους, όπως ο Άγιος Σπυρίδωνας σε αυτή την περίπτωση. Εκτός από την αρχαιολογική τους σημασία, τα βημόθυρα έχουν σημαντική συμβολική και θρησκευτική σημασία, ως αναπόσπαστο μέρος μιας ορθόδοξης εκκλησίας. Τα βημόθυρα του Αγίου Αναστασίου, χρονολογούνται στο 1778, σύμφωνα με επιγραφή που διασώζεται μεταξύ του άνω μέρους, στο οποίο φιλοτεχνείται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και στο κάτω μέρος, στο οποίο φιλοτεχνούνται σε μετωπική στάση οι Τρεις Ιεράρχες και ο Άγιος Σπυρίδων. Σύμφωνα με την επιγραφή, τα βημόθυρα έχουν φιλοτεχνηθεί από τον Ιερομόναχο Φιλάρετο από το Ψημολόφου, ο οποίος διετέλεσε Πρωτοσύγκελος στη Μονή του Αγίου Ηρακλειδίου στο Πολιτικό που κατά την περίοδο αυτή αποτελούσε σπουδαίο εικονογραφικό κέντρο, με δαπάνη του Χατζηγιασουμή, πιθανόν κατοίκου της Περιστερωπηγής, επί Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου, ενόσω προϊστάμενος της Μονής ήταν ο Ιερομόναχος Λεόντιος («Επ’ ἀρχιθύτου Κυρίου Κυρ Χρυσάνθου, ἑπιστάτου Λεόντιου ἱερομονάχου, δαπάνῃ δε Γιασουμῆ προσκυνητοῦ. Χείρ Φιλαρέτου και ἱερομονάχου αψοή»).
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ευχαριστεί θερμά την Εκκλησία της Κύπρου, ιδιαίτερα τον Προκαθήμενο Αυτής για την στήριξη και τη συμβολή του στις προσπάθειες επαναπατρισμού με τον οποίο ήταν σε άμεση επικοινωνία καθ’ όλη την διάρκεια των διαδικασιών. Επίσης ευχαριστεί θερμά τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Εξωτερικών για τη στενή και αγαστή συνεργασία, την Εθνική Επιτροπή για την Πάταξη της Σύλησης και της Παράνομης Διακίνησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς και όλες τις εμπλεκόμενες κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως το Τμήμα Τελωνείων, το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας και την Αστυνομία Κύπρου, ιδιαίτερα το Γραφείο Καταπολέμησης Παράνομης Κατοχής και Διακίνησης Αρχαιοτήτων του Αρχηγείου Αστυνομίας για τις διευκολύνσεις που παρείχαν κατά την επιστροφή των βημοθύρων στην Κύπρο.
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ως το αρμόδιο Τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προστασία και τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, θα συνεχίσει τις εντατικές του προσπάθειες για διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η οποία υπέστη ανυπολόγιστες ζημιές ως συνέπεια της Τουρκικής εισβολής. Η συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς για τον δύσκολο αυτό αγώνα του επαναπατρισμού της συλημένης πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι άκρως αναγκαία και απαραίτητη και μόνο οι συντονισμένες προσπάθειες μπορούν να φέρουν τα ποθητά αποτελέσματα.
Τα βημόθυρα θα συντηρηθούν από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και θα παραδοθούν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, μέχρις ότου καταστεί εφικτή η επιστροφή και επανατοποθέτηση τους στην εκκλησία του Αγίου Αναστασίου όπου και ανήκουν.
Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ευχαριστεί ιδιαίτερα τη Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων αλλά και όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχή πραγματοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού επαναπατρισμού.
Βημόθυρα εικονοστασίου της εκκλησίας του Αγίου Αναστασίου της κατεχόμενης Περιστερωνοπηγής Αμμοχώστου.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ολοκλήρωση υποβρυχίων εργασιών καθαρισμού και ψηφιακής αποτύπωσης αρχαίου λιμανιού Αμαθούντας στο πλαίσιο του προγράμματος ανάδειξης του και δημιουργίας καταδυτικών διαδρομών (ΑΝΔΙΚΑΤ)
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκαν οι υποβρύχιες εργασίες καθαρισμού και ψηφιακής αποτύπωσης του αρχαίου λιμανιού Αμαθούντας, που έγιναν στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού διασυνοριακού προγράμματος με το ακρωνύμιο ΑΝΔΙΚΑΤ. Το πρόγραμμα έχει στόχο την ανάδειξη και προβολή της υποβρύχιας αρχαιολογικής και φυσικής κληρονομιάς, μέσω της δημιουργίας καταδυτικών διαδρομών σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές σε Ελλάδα και Κύπρο.
Το επόμενο στάδιο ανάδειξης αυτού του μοναδικού ενάλιου αρχαίου μνημείου περιλαμβάνει την εγκατάσταση πινακίδων τόσο στη ξηρά όσο και στη θάλασσα, οι οποίες θα πληροφορούν και θα κατευθύνουν τον επισκέπτη του χώρου του αρχαίου λιμανιού Αμαθούντας, καθώς και την ανάπτυξη εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα και την έκδοση πληροφοριακού φυλλαδίου.
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα επανέλθει με νέο ανακοινωθέν σχετικά με την εξέλιξη των πιο πάνω εργασιών.
SAFE PASS
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ενημερώνει το κοινό ότι, λόγω της βεβαρημένης επιδημιολογικής εικόνας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, και με σκοπό τη διασφάλιση της υγείας τόσο των εργαζομένων όσο και των επισκεπτών στα Μουσεία, Αρχαιολογικούς Χώρους και Αρχαία Μνημεία, η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε άτομα που θα προσκομίζουν επικαιροποιημένο αποδεικτικό στοιχείο «safe pass»:
1. Εργαστηριακή εξέταση ή εξέταση rapid test για Covid-19 με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών, ή
2. Πιστοποιητικό εμβολιασμού από τη Δημοκρατία για Covid-19 , τουλάχιστον με τη μια δόση και νοουμένου ότι έχει παρέλθει διάστημα τριών εβδομάδων μετά την ημερομηνία εμβολιασμού, ή
3. Αποδεικτικό στοιχείο αποδέσμευσης στις περιπτώσεις προσώπων που νόσησαν από Covid-19 και νοουμένου ότι δεν έχει παρέλθει διάστημα έξι μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής θετικής διάγνωσης.
Επισημαίνεται ότι η είσοδος σε όλα τα Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους του Τμήματος θα επιτρέπεται μόνο με τη ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ.
Παρακαλείται το κοινό όπως συμμορφώνεται πλήρως με τις προαναφερόμενες οδηγίες.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Υποβρύχιες εργασίες και ψηφιακή αποτύπωση αρχαίου λιμανιού Αμαθούντας στο πλαίσιο του προγράμματος ανάδειξης του και δημιουργίας καταδυτικών διαδρομών (ΑΝΔΙΚΑΤ)
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι από την 1η Ιουλίου άρχισαν και συνεχίζονται οι υποβρύχιες εργασίες για την ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού Αμαθούντας στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού διασυνοριακού προγράμματος με το ακρωνύμιο ΑΝΔΙΚΑΤ. Το πρόγραμμα έχει στόχο την προβολή της υποβρύχιας αρχαιολογικής και φυσικής κληρονομιάς, μέσω της δημιουργίας καταδυτικών διαδρομών σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές σε Ελλάδα και Κύπρο.
Καλούνται οι λουόμενοι στο χώρο του αρχαίου λιμανιού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τους χώρους όπου εκτελούνται εργασίες, για τις οποίες υπάρχει κατάλληλη σήμανση στη θάλασσα και προειδοποιητικές πινακίδες στη ξηρά. Παρακαλείται το κοινό να μην μετακινεί αρχαιότητες που τυχόν υπάρχουν στο βυθό είτε σημάνσεις που έχουν τοποθετηθεί στα πλαίσια του έργου. Οι εργασίες θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουλίου.
Επιπλέον, ενημερώνουμε το κοινό ότι την Παρασκευή και Σάββατο 23 και 24 Ιουλίου 2021, μεταξύ των ωρών 06:30-8:30, στα πλαίσια του εν λόγω προγράμματος θα εκτελούνται εργασίες για τη ψηφιακή αποτύπωση του αρχαίου λιμανιού Αμαθούντας, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και τη πτήση Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (Drone), το οποίο θα υπερίπταται τόσο του θαλάσσιου χώρου όπου βρίσκεται το αρχαίο λιμάνι όσο και του επίγειου αρχαιολογικού χώρου, στο σημείο που αντιστοιχεί με το αρχαίο λιμάνι.
Απολογούμαστε εκ των προτέρων για οποιανδήποτε ταλαιπωρία που τυχόν θα προκληθεί.
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΡΓΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ (ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ)
ΘΕΣΗ ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΟΥ (Κλ. Α8)
Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί της Ρύθμισης της Απασχόλησης Εργοδοτουμένων Αορίστου και Εργοδοτουμένων Ορισμένου Χρόνου στη Δημόσια Υπηρεσία Νόμου του 2016 (Ν.70(Ι)/2016) και ειδικότερα του άρθρου 4(2)δ και με βάση τις πρόνοιες του άρθρου 16 του Περί Προϋπολογισμού του 2021 Νόμου του 2021 (Ν.2(ΙΙ)/2021), γίνονται δεκτές αιτήσεις για απασχόληση ενός (1) εργοδοτουμένου ορισμένου χρόνου, για περίοδο επτά (7) μηνών, για την πλήρωση μιας (1) θέσης Μουσειολόγου στο πλαίσιο υλοποίησης του ερευνητικού προγράμματος «Face to Face: Meet an Ancient Cypriot» το οποίο εμπίπτει στον Πυλώνα Ι «Έξυπνη Ανάπτυξη» των προγραμμάτων RESTART 2016-2020, και χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας. Το έργο αφορά στη μετατροπή επιλεγμένων οστεοβιογραφιών σε επίπεδο εξατομικευμένων ιστοριών με εμβάθυνση σε κύρια αρχαιολογικά ζητήματα όπως φυλετικές διαφοροποιήσεις, υγεία και ασθένειες, κοινωνικές τάξεις, γέννηση και θάνατος, παλαιοδιατροφή, αισθητική, οικονομικές δραστηριότητες κ.α. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, θα ετοιμαστεί μουσειακή έκθεση στην οποία θα παρουσιαστούν επιλεγμένες ιστορίες, με βάση τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών του προγράμματος.
Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές από 02/07/21 μέχρι 16/07/21. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Επίσημης Εφημερίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κύριο Μέρος, Τμήμα Α, ημερ. 02/07/21: www.mof.gov.cy/gpo ή του Τμήματος Αρχαιοτήτων http://www.mcw.gov.cy/mcw/da/da.nsf/DMLindex_gr/DMLindex_gr?OpenDocument .
ΕΝΑΡΞΗ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΛΙΜΑΝΙ ΑΜΑΘΟΥΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι άρχισαν οι προκαταρκτικές υποβρύχιες εργασίες και μελέτες για την ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού Αμαθούντας στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού διασυνοριακού προγράμματος με το ακρωνύμιο ΑΝΔΙΚΑΤ. Το πρόγραμμα έχει στόχο την προβολή της υποβρύχιας αρχαιολογικής και φυσικής κληρονομιάς, μέσω της δημιουργίας καταδυτικών διαδρομών σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές σε Ελλάδα και Κύπρο.
Καλούνται οι λουόμενοι στο χώρο του αρχαίου λιμανιού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τους χώρους όπου εκτελούνται εργασίες, για τις οποίες θα υπάρχει κατάλληλη σήμανση. Παρακαλούνται επίσης να μην μετακινούν αρχαιότητες που τυχόν υπάρχουν στο βυθό είτε σημάνσεις που θα τοποθετηθούν στα πλαίσια του έργου. Οι εργασίες θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του Καλοκαιριού και το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα επανέλθει με νέο ανακοινωθέν.
Απολογούμαστε εκ των προτέρων για οποιανδήποτε ταλαιπωρία που τυχόν θα προκληθεί.
Αρχαίο λιμάνι Αμαθούντας
ΚΑΣΤΡΟ ΛΕΜΕΣΟΥ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι το Κάστρο Λεμεσού (Μεσαιωνικό Μουσείο Κύπορου) θα παραμείνει κλειστό για το κοινό από την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021 μέχρι την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021, λόγω εργασιών στα πλαίσια της εφαρμογής μελέτης φωταγώγησης του Κάστρου.
Απολογούμαστε εκ των προτέρων για την ταλαιπωρία που τυχόν θα προκληθεί.
ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΦΩΤΙΖΕΙ ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΟΥ HUNTINGTON - LIGHT IT UP 4 HD
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι τo και φέτος, στα πλαίσια του Μήνα Ενημέρωσης για τη Νόσο του Huntington, θα φωτίσει στα χρώματα μπλε και μωβ τα Κάστρα Πάφου και Λάρνακας, καθώς και το Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία. Η φωταγώγηση θα πραγματοποιηθεί απόψε, Παρασκευή 21 Μαΐου 2021. Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, απώτερος σκοπός του Τμήματος Αρχαιοτήτων είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με τη νόσο, δηλώνοντας συγχρόνως την αλληλεγγύη απέναντι στους συνανθρώπους μας που πάσχουν από αυτή την πάθηση. Η εκστρατεία διοργανώνεται από τον Κυπριακό Σύνδεσμο για τη Νόσο του Huntington και σε αυτά τα χρώματα φωταγωγούνται μνημεία και αξιοθέατα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στόχος του Τμήματος Αρχαιοτήτων είναι μέσα από την ενημέρωση και τη γνωστοποίηση των ζητημάτων που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη νόσο, να βελτιωθεί η περίθαλψη και η φροντίδα όλων όσοι επηρεάζονται από αυτήν. Δεδομένων των πρωτόγνωρων συνθηκών που βιώνουμε στις μέρες μας, εξαιτίας της πανδημίας, η ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών για στήριξη των πιο ευάλωτων συνανθρώπων μας είναι μεγαλύτερη και αναγκαία. Μέλημα ολόκληρης της κοινωνίας οφείλει να είναι η ευημερία και η ασφάλεια των συνανθρώπων μας που αυτές τις μέρες αγωνίζονται και αγωνιούν, ακόμη περισσότερο, για την υγεία και τη ζωή τους. Για αυτό, ευχή του Τμήματος Αρχαιοτήτων είναι ότι μέσα από το φως των κάστρων μας και του Κυπριακού Μουσείου, θα αγκαλιάσουμε τις αξίες της αλληλεγγύης και της αγάπης, για μια κοινωνία με συνοχή και για ένα καλύτερο μέλλον.
Τοπικό Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοϊας, ΛευκάρωνΤο Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοινώνει ότι το Τοπικό Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοϊας, Λευκάρων θα παραμείνει κλειστό λόγω προγραμματισμένων έργων συντήρησης την Πέμπτη 20 Μαΐου 2021. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων απολογείται για την ταλαιπωρία που θα υποστεί το κοινό.
ΑΝOIXTA ΟΛΑ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι όλα τα Μουσεία, Αρχαιολογικοί Χώροι και Αρχαία Μνημεία θα ανοίξουν για το κοινό από τις 10 Μαΐου 2021. Οι χώροι θα λειτουργήσουν με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας, σύμφωνα με τα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας.
ΚΛΕΙΣΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΜΕΧΡΙ 9 ΜΑΙΟΥ 2021
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοινώνει ότι όλα τα Μουσεία, Αρχαιολογικοί Χώροι και Αρχαία Μνημεία θα παραμείνουν κλειστά για το κοινό από τις 26 Απριλίου 2021 μέχρι τις 9 Μαΐου 2021, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας που λαμβάνονται ενάντια στην εξάπλωση του κορονωϊού COVID-19 και σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου (Περί Λοιμοκαθάρσεως Διάταγμα Αρ. 14 του 2021).
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων εκφράζει την λύπη του για την ταλαιπωρία που θα υποστεί το κοινό.
Αρχαιολογικός Χώρος Νέας Πάφου στην Κάτω Πάφου και το Κάστρο Πάφου
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοινώνει ότι ο Αρχαιολογικός Χώρος Νέας Πάφου στην Κάτω Πάφου και το Κάστρο Πάφου θα παραμείνουν κλειστά για το κοινό από τις 19 Απριλίου 2021, μέχρι νεότερης ειδοποίησης. Η απόφαση λήφθηκε μετά τον εντοπισμό κρούσματος Covid-19 ανάμεσα στο προσωπικό που υπηρετεί στους συγκεκριμένους χώρους. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων απολογείται για την ταλαιπωρία που προκαλεί η απόφαση, η οποία ωστόσο κρίνεται αναγκαία για την προστασία της δημόσιας υγείας.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΜΑΘΟΥΝΤΑΣ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοινώνει ότι από τις 14 Απριλίου 2021, ο Αρχαιολογικός Χώρος Αμαθούντας είναι πάλι ανοικτός για το κοινό. Έχουν τηρηθεί οι σχετικές διατάξεις των διαταγμάτων του Υπουργείου Υγείας για την πανδημία και τόσο ο χώρος του εκδοτηρίου όσο και οι κοινόχρηστοι χώροι έχουν απολυμανθεί από εξειδικευμένο συνεργείο.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΜΑΘΟΥΝΤΑΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΚΛΕΙΣΤΟΣ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοινώνει ότι ο Αρχαιολογικός Χώρος Αμαθούντας από τις 5 Απριλίου 2021 θα παραμείνει κλειστός για το κοινό, μέχρι νεότερης ειδοποίησης. Η απόφαση λήφθηκε μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων Covid-19 ανάμεσα στο προσωπικό που υπηρετεί στον συγκεκριμένο χώρο. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων απολογείται για την ταλαιπωρία που προκαλεί η απόφαση, η οποία ωστόσο κρίνεται αναγκαία για την προστασία της δημόσιας υγείας.
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΡΓΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ (ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ) ΘΕΣΕΙΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥ (ΚΛ. Α8, Α10 ΚΑΙ Α11)
Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει, σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί της Ρύθμισης της Απασχόλησης Εργοδοτουμένων Αορίστου και Εργοδοτουμένων Ορισμένου Χρόνου στη Δημόσια Υπηρεσία Νόμου του 2016 (Ν. 70(Ι)/2016), τον τελικό κατάλογο των αιτητών/αιτητριών με σειρά κατάταξης για τις ανάγκες απασχόλησης οκτώ (8) Αρχαιολόγων στο πλαίσιο υλοποίησης του ερευνητικού προγράμματος «Digitising the Museums of Cyprus», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το European Economic Area Financial Mechanism (EEA) και το Norway Grants (Προγραμματική Περίοδος 2014 – 2021) και την Κυπριακή Δημοκρατία. Για τον κατάλογο πατήστε ΕΔΩ.
Συλλυπητήρια Δήλωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων για
το θάνατο της Carole McCartney
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων εκφράζει τη βαθύτατή του θλίψη για την απώλεια της αρχαιολόγου Δρος Carole McCartney, η οποία έφυγε ξαφνικά το Σάββατο, 13 Μαρτίου 2021. Η Carole McCartney υπήρξε μια από τις κορυφαίες ερευνήτριες της πρώιμης Κυπριακής προϊστορίας παγκοσμίως και στενή συνεργάτιδα και φίλη του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Πρωτίστως, όμως, υπήρξε λάτρης της Κύπρου, την οποία υπηρέτησε όχι μόνον επιστημονικά, αλλά την επέλεξε και για πατρίδα της. Η Carole McCartney γεννήθηκε το 1965 και σπούδασε Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Από το ίδιο ακαδημαϊκό ίδρυμα το 1989 απέκτησε Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, καθώς και τον τίτλο της Διδάκτορος στην Αρχαιολογία το 1996, με θέμα την Ανάλυση της Λίθινης Τεχνολογίας σε αρχαιολογικά σύνολα της Ύστερης Ακεραμικής Νεολιθικής περιόδου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το 1987 επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Κύπρο, ως μέλος της Αρχαιολογικής Αποστολής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, υπό τη διεύθυνση του αείμνηστου Eddie Peltenburg, η οποία ανέσκαψε σημαντικές θέσεις της Χαλκολιθικής περιόδου στην επαρχία της Πάφου. Αυτό το ταξίδι για την Carole υπήρξε καθοριστικό, εφόσον έκτοτε παρέμεινε στην Πάφο, δημιουργώντας την οικογένειά της στην Κισσόνεργα. Πλέον, ως Κύπρια πολίτης με καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας, υπήρξε ενεργό μέλος της κυπριακής κοινωνίας, αλλά και της κυπριακής αρχαιολογικής κοινότητας. Συμμετείχε σε ανασκαφές στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο για πάνω από 30 χρόνια, ενώ μέσα από τη σημαντικότατη έρευνά της συνέβαλε καθοριστικά στον επαναπροσδιορισμό και στην χρονολόγηση της πρώιμης οίκησης στο νησί και την κατανόηση των πρώιμων κοινωνιών της Νεολιθικής Ακεραμικής Περιόδου της Κύπρου. Έχαιρε διεθνούς φήμης, ως επιστήμονας με ειδίκευση στην πρώιμη λιθοτεχνία και η συμβολή της υπήρξε σημαντική και για τις ταυτίσεις ευρημάτων από ανασκαφές σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Οι πολυάριθμες επιστημονικές δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων της έρευνάς της μαρτυρούν την έντονη δράση της και τη σπουδαιότητα του έργου της.
Υπήρξε στενή συνεργάτης και συνοδοιπόρος του Τμήματος Αρχαιοτήτων, προσφέροντας τις μοναδικές της γνώσεις σε σχέση με την επικαιροποίηση μόνιμων εκθέσεων στο Κυπριακό Μουσείο, την ετοιμασία της μουσειολογικής μελέτης για το Νέο Κυπριακό Μουσείο, τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Επαρχίας Πάφου και Λάρνακας, αναφορικά με τις ενότητες που αφορούν στη Νεολιθική περίοδο. Αναμφίβολα, όμως, σημαντικός σταθμός στην επιστημονική της πορεία υπήρξε η ανασκαφή την οποία ανέλαβε, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τα Πανεπιστήμια Cornell και Trent, στη θέση Αγία Βαρβάρα-Ασπρόκρεμνος στους πρόποδες του Τροόδους, της Ακεραμικής Νεολιθικής περιόδου (περίπου 9,000 π.Χ.), η οποία συνδέεται με την εκμετάλλευση ορυκτών σ’ αυτή την πρώιμη περίοδο της προιστορίας. Η έρευνά της εμπλούτισε τις γνώσεις μας γύρω από τον χαρακτήρα της τεχνολογίας, των ανταλλαγών και γενικότερα των πρακτικών και του τρόπου ζωής της Ακεραμικής Νεολιθικής στη Μέση Ανατολή. Το έργο της θα παραμείνει πολύτιμη παρακαταθήκη για την Κυπριακή προϊστορία και το όνομά της για πάντα συνδεδεμένο με τη νέα γνώση για τον Νεολιθικό τρόπο ζωής και τον κεντρικό ρόλο που διαδραμάτισε η Κύπρος στις πρώιμες πληθυσμιακές εγκαταστάσεις και την εξάπλωση πολιτισμικών στοιχείων προς τη Δύση.
Εκτός από ακούραστη επιστήμονας, υπήρξε μοναδικό παράδειγμα υψηλού ήθους, θαυμάσια δασκάλα, ενώ ως επιστημονικός συνεργάτης της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, μετέδιδε τις δικές της γνώσεις σε φοιτητές από την Κύπρο και το εξωτερικό, εκπαιδεύοντας την επόμενη γενιά αρχαιολόγων της Κυπριακής προϊστορίας. Το κενό που αφήνει η απώλειά της για την επιστήμη της Αρχαιολογίας και κυρίως για την Κυπριακή Αρχαιολογία είναι τεράστιο και δυσαναπλήρωτο. Την ευχαριστούμε για τη μεγάλη προσφορά και την αγάπη της. Οι σκέψεις μας αυτές τις στιγμές είναι με την οικογένειά της. Αιωνία της η μνήμη!
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΠΑΦΟΥ
Tο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Τμήμα Αρχαιοτήτων, ανακοινώνει ότι, στο πλαίσιο της εφαρμογής της πολιτικής σταδιακής επέκτασης των ωραρίων των Μουσείων υπό την εποπτεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων, το νέο ωράριο λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Επαρχίας Πάφου επεκτείνεται μέχρι τις 17.30 καθημερινά, εκτός Δευτέρας. Με το ίδιο ωράριο θα λειτουργεί επίσης και τα Σαββατοκύριακα (10.00-17.30, κλειστό Δευτέρα).
Σημειώνεται ότι η είσοδος στα Μουσεία υπό την εποπτεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων είναι ελεύθερη.
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΡΓΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ (ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ) ΘΕΣΕΙΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥ (ΚΛ. Α8, Α10 ΚΑΙ Α11)
Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει, σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί της Ρύθμισης της Απασχόλησης Εργοδοτουμένων Αορίστου και Εργοδοτουμένων Ορισμένου Χρόνου στη Δημόσια Υπηρεσία Νόμου του 2016 (Ν. 70(Ι)/2016), τον προκαταρκτικό κατάλογο των αιτητών/αιτητριών με σειρά κατάταξης για τις ανάγκες απασχόλησης οκτώ (8) Αρχαιολόγων στο πλαίσιο υλοποίησης του ερευνητικού προγράμματος «Digitising the Museums of Cyprus», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το European Economic Area Financial Mechanism (EEA) και το Norway Grants (Προγραμματική Περίοδος 2014 – 2021) και την Κυπριακή Δημοκρατία. Για τον κατάλογο πατήστε ΕΔΩ.
ΤΑ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΑ ΚΑΣΤΡΑ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΦΩΤΙΖΟΝΤΑΙ ΚΟΚΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΤΙΔΑΣ
– 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021
Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων, τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Εγκεφαλίτιδας, θα φωτίσει σε χρώμα κόκκινο τα Μεσαιωνικά Κάστρα Πάφου και Λάρνακας, δηλώνοντας την αλληλεγγύη ολόκληρης της κοινωνίας απέναντι στους συνανθρώπους μας που πάσχουν από αυτή την πάθηση.
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, όπως πάντα, βρίσκεται δίπλα σε όλους τους πολίτες, καθότι η πολιτιστική μας κληρονομιά αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας μας και είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον. Έτσι, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα της επίτιμης πρέσβειρας του Παγκόσμιου Συλλόγου Εγκεφαλίτιδας στη Κύπρο, της σοπράνο Αλίκης Χρυσοχού, αγκάλιασε και αυτή την εκστρατεία, ώστε να ενισχυθούν οι προσπάθειες που γίνονται για ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη νόσο. Η εκστρατεία διοργανώνεται από τον Παγκόσμιο Σύλλογο Εγκεφαλίτιδας και φωταγωγούνται σε χρώμα κόκκινο μνημεία και αξιοθέατα, όπως οι Καταρράκτες του Νιαγάρα και οι Γέφυρες του Δούναβη στη Βιέννη.
Η νόσος της εγκεφαλίτιδας αφορά φλεγμονή των μεμβρανών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό και προσβάλλει 500,000 άτομα παγκοσμίως κάθε χρόνο. Προκαλείται από λοίμωξη που εισβάλλει στον εγκέφαλο ή στο ανοσοποιητικό σύστημα. Παρόλο που δεν έχει εμφανή χαρακτηριστικά, εντούτοις προσβάλλει ενήλικες και παιδιά, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και εθνικότητας. Οι συνέπειες, δυστυχώς, της νόσου είναι σοβαρές, εφόσον αφήνει εγκεφαλικό τραυματισμό, δυσκολεύοντας τις συνθήκες διαβίωσης. Εξαιτίας της σοβαρότητας της νόσου, φωτίζοντας τα μνημεία μας κόκκινα, φωτίζεται συγχρόνως και η ανάγκη να προστατεύσουμε τους λιγότερο τυχερούς συνανθρώπους μας, οι οποίοι αγωνίζονται για την υγεία και τη ζωή τους. Τις μέρες αυτές της πανδημίας, με τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε, ας θυμηθούμε ότι κάποιοι συνάνθρωποί μας αγωνιούν περισσότερο για την υγεία τους. Για αυτό, ας αφήσουμε την αρχαιολογική μας κληρονομιά να φωτίσει την πορεία που οφείλουμε ως κοινωνία να ακολουθήσουμε, για συνοχή, αγάπη και ουσιαστική ανάπτυξη. Μέριμνά μας πρέπει να είναι η ασφάλεια όσων ασθενούν, αλλά και του τόπου μας ολόκληρου.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Πάφου άνοιξε τις πύλες του - Ελεύθερη είσοδος σε δώδεκα Μουσεία που λειτουργούν κάτω από το Τμήμα Αρχαιοτήτων
Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Πάφου άνοιξε τις πύλες του στο ευρύ κοινό. Στα πλαίσια της καλύτερης προβολής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, το Μουσείο έτυχε πλήρους αποκατάστασης και αναβάθμισης και εμπλουτίστηκε με επιπρόσθετα αρχαιολογικά ευρήματα από πρόσφατες ανασκαφές. Μέσα από τα εκθέματα, τις αναπαραστάσεις και το εποπτικό υλικό που έχουν ενταχθεί στο ανακαινισμένο μουσείο, οι επισκέπτες θα μπορούν να ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο και να γνωρίσουν τη μακραίωνη ιστορία τόσο της Πάφου όσο και της Κύπρου γενικότερα.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της εφαρμογής της πολιτικής που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 27 Αυγούστου 2020, για δωρεάν είσοδο σε δώδεκα από τα Μουσεία που λειτουργούν κάτω από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχουν οι σχετικοί Κανονισμοί, αφού έλαβε υπόψη τη χαμηλή επισκεψιμότητα στα αρχαιολογικά μουσεία, τόσο λόγω της έκτακτης κατάστασης που δημιουργήθηκε από την πανδημία, όσο και λόγω του δραματικά μειωμένου αριθμού τουριστών, αποφάσισε όπως, από τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021 η είσοδος στα δώδεκα μουσεία που καθόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο, είναι ελεύθερη. Θα ακολουθήσει η ολοκλήρωση των διαδικασιών με την ψήφιση των σχετικών Τροποποιητικών Κανονισμών.
Στόχος της άμεσης εφαρμογής της πολιτικής ελεύθερης εισόδου στα δώδεκα μουσεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων, είναι όπως καταστούν πιο προσιτά στους πολίτες και όπως δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να έρθει σε επαφή και να γνωρίσει καλύτερα την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμο (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID-19) Διάταγμα (Αρ. 6) του 2021, από την 8η Φεβρουαρίου 2021 λήγει η αναστολή λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και ιστορικών χώρων.
Η εφαρμογή της πιο πάνω πολιτικής αφορά στα ακόλουθα δώδεκα Μουσεία:
Επαρχία Λευκωσίας
1) Κυπριακό Μουσείο, Λευκωσία
2) Εθνολογικό Μουσείο (Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου), Λευκωσία
3) Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίου Ιδαλίου
4) Τοπικό Εθνολογικό Μουσείο Φικάρδου
5) Μουσείο Κυπριακού Σιδηρόδρομου, Ευρύχου
Επαρχία Λάρνακας
6) Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λάρνακας
7) Τοπικό Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας, Λεύκαρα
Επαρχία Λεμεσού
8) Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λεμεσού
9) Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Κουρίου – Επισκοπή
Επαρχία Πάφου
10) Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Πάφου
11) Τοπικό Αρχαιολογικό Moυσείο Μαρίου-Αρσινόης, Πόλη Χρυσοχούς
12) Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, Γεροσκήπου
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
Επέτειος ένταξης της Κύπρου στην UNESCO, 6 Φεβρουαρίου 1961-2021
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι για να τιμήσει την επέτειο των εξήντα χρόνων από την ένταξη της Κύπρου ως κράτος μέλος στην UNESCO, θα φωτίσει το Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου σε χρώμα μπλε. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων υπογραμμίζει τη σημασία της προστασίας της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αλλά και τη σπουδαιότητα αυτού του Οργανισμού, στους τομείς του Πολιτισμού, της Εκπαίδευσης και των Επιστημών. Η ένταξη της χώρας μας στην UNESCO το 1961, στην αυγή της εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, μαρτυρά τη σημασία αυτής της απόφασης, εφόσον δημιουργήθηκαν οι συνθήκες, ώστε η Κύπρος να συμβαδίσει με τα υπόλοιπα κράτη μέλη σε τομείς αιχμής, που θα συνέβαλλαν, και συνεχίζουν να παίζουν καθοριστικό ρόλο, στη διαμόρφωση της κοινωνίας και του σύγχρονου πολιτισμού. Η αειφόρος ανάπτυξη, όπως διαγράφεται κυρίως στις μέρες μας, οφείλει να έχει ως βάση τις πανανθρώπινες αξίες, όπως αυτές διασώθηκαν μέσα από την παγκόσμια κληρονομιά. Αυτή η αρχή συνοψίζει την αποστολή της UNESCO, καθώς, ως Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, πρεσβεύει την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ειρήνης και της ισότητας, αλλά και το όραμα του Τμήματος Αρχαιοτήτων.
Σε αυτή τη βάση, η διαχρονικά στενή σχέση του Τμήματος Αρχαιοτήτων με την UNESCO, διαφαίνεται μέσα από την επικύρωση συμβάσεων και σχετικών δράσεων και ενεργειών, με πρωταρχικό στόχο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτές περιλαμβάνουν τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 1972 και μέχρι στιγμής έχει επικυρωθεί από 194 κράτη μέλη. Από την Κυπριακή Δημοκρατία επικυρώθηκε το 1975, συμβάλλοντας σημαντικά στην προστασία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η επικύρωση της Σύμβασης τον χρόνο που ακολούθησε την Τουρκική Εισβολή με τις δραματικές συνέπειες, φανερώνει τις συστηματικές και στοχευμένες προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Τμήματος Αρχαιοτήτων, για προστασία και διατήρηση της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς.
Οι άλλες δύο σημαντικές Συμβάσεις της UNESCO, με στόχο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι η Σύμβαση για την Παρεμπόδιση και Πρόληψη της Παράνομης Εισαγωγής, Εξαγωγής και Μεταφοράς Κυριότητας Πολιτιστικής Περιουσίας του 1970 και η Σύμβαση για την Προστασία Πολιτιστικών Αγαθών σε περίπτωση Ένοπλης Σύρραξης, η οποία υιοθετήθηκε στη Χάγη το 1954 και των Δύο Πρωτοκόλλων της. Την περίοδο 2007-2011 το Τμήμα Αρχαιοτήτων, εκπροσωπώντας την Κυπριακή Δημοκρατία, διετέλεσε μέρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής του Δεύτερου Πρωτοκόλλου της εν λόγω Σύμβασης, διαδραματίζοντας επίσης ρόλο στη σύνταξη των κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή του. Επιπλέον, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, μεταξύ 2015 – 2019, αποτέλεσε εκλελεγμένο μέλος της Επιτροπής της Σύμβασης, ενώ εξίσου δραστήριο είναι και στην Επιτροπή της Σύμβασης του 1970 όπου επίσης υπήρξε εκλελεγμένο μέλος με διάφορες θητείες, μέχρι το 2019. Σημειώνεται ακόμη ότι υπήρξε μέλος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Προώθηση της Επιστροφής Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσής τους.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, και έχοντας εντάξει τρεις θέσεις στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO - τον αρχαιολογικό χώρο της Νέας Πάφου (Κάτω Πάφος και Τάφοι των Βασιλέων) και των Κουκλιών το 1980, τις δέκα Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές τοιχογραφημένες εκκλησίες στο Τροόδος (εννέα εκκλησίες κηρύχθηκαν το 1985 και μια το 2001), και τον αρχαιολογικό χώρο της Χοιροκοιτίας το 1998 – το Τμήμα Αρχαιοτήτων, μέσα από το πολύπλευρο έργο του, προωθεί δράσεις διαχείρισης, συντήρησης, έρευνας και ανάδειξης των σημαντικών αυτών μνημείων και της Ιδιάζουσας Παγκόσμιας Αξίας τους. Παράλληλα, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, έχει εντάξει στον Δοκιμαστικό Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ένα σημαντικό αριθμό αρχαιολογικών χώρων και φυσικών τοπίων της Κύπρου.
Πυρήνας όλων των εργασιών είναι η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας, με γνώμονα την ανάπτυξη στη βάση των πολιτιστικών μας αξιών και παραδόσεων. Μέσα από το φωτισμό του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου στις 6 Φεβρουαρίου 2021, το Τμήμα Αρχαιοτήτων μεταφέρει το μήνυμα της ανάγκης για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα πολιτισμού και περιβάλλοντος, αλλά και σεβασμού των πανανθρώπινων αξιών, ώστε να καλωσορίσουμε, ως ανθρωπότητα, καλύτερες μέρες.
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΡΓΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ (ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ)
ΘΕΣΕΙΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ (Κλ. Α8, Α10 και Α11)
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί της Ρύθμισης της Απασχόλησης Εργοδοτουμένων Αορίστου και Εργοδοτουμένων Ορισμένου Χρόνου στη Δημόσια Υπηρεσία Νόμου του 2016 (Ν.70(Ι)/2016) και ειδικότερα του άρθρου 4(2)δ και με βάση τις πρόνοιες του άρθρου 16 του Περί Προϋπολογισμού του 2020 Νόμου του 2019, γίνονται δεκτές αιτήσεις για απασχόληση εργοδοτουμένων ορισμένου χρόνου, για περίοδο τριάντα ενός (31) μηνών, για την πλήρωση οκτώ (8) θέσεων αρχαιολόγων στο πλαίσιο υλοποίησης του ερευνητικού προγράμματος «Digitising the Museums of Cyprus», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το European Economic Area Financial Mechanism (EEA), το Norway Grants, Προγραμματική Περίοδος 2014 – 2021, και την Κυπριακή Δημοκρατία.
Με μεγάλη θλίψη το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει το θάνατο του αρχαιολόγου Δρ. Wiktor Andrzej Daszewski, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας και Διευθυντή των Πολωνικών αρχαιολογικών ανασκαφών στην Κάτω Πάφο.
Ο καθηγητής Daszewski γεννήθηκε το 1936 στην πόλη Lvov, σήμερα στην Ουκρανία, και σπούδασε στη Βαρσοβία με μεταπτυχιακά στην Οξφόρδη. Από το 1981 υπήρξε Διευθυντής του Κέντρου Μεσογειακής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας και από το 2001 καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας. Ο εκλιπών υπήρξε επιστήμονας διεθνούς κύρους με πολυσχιδές έργο στον τομέα της προστασίας της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως συντονιστής προγραμμάτων προστασίας αρχαιολογικών χώρων της UNESCO (Τυνησία, Περού) αλλά και ως επόπτης οργάνωσης πολλών μουσείων στο εξωτερικό, όπως το Μουσείο του Καΐρου και το Μουσείο του Ασσουάν. Το ανασκαφικό και συγγραφικό έργο του είναι τεράστιο. Ανασκαφές διεξήγαγε για πολλά χρόνια (1986-2007) στην Αίγυπτο στην περιοχή Marina El-Alamein και υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους της Κυπριακής Αρχαιολογίας με την εμπλοκή του στην αρχαιολογική έρευνα της αρχαίας Πάφου από το 1967. Από το 1971 και για σαράντα χρόνια υπήρξε Διευθυντής των ανασκαφών στην Πάφο, αφήνοντας ανεξίτηλο σημάδι στην αρχαιολογική έρευνα της πόλης.
Υπό τη διεύθυνση του W. A. Daszewski ήλθαν στο φως ορισμένες από τις πολυτελείς ρωμαϊκές οικίες της Κάτω Πάφου με τα σημαντικότερα ψηφιδωτά δάπεδα και τοιχογραφίες, καθώς και πολλά από τα έργα τέχνης που κοσμούν σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο της Επαρχίας Πάφου. Το έργο του καθηγητή Daszewski έθεσε την Πάφο και την Κύπρο γενικότερα στο επίκεντρο της διεθνούς αρχαιολογικής έρευνας και η προσφορά του στην προώθηση της Κύπρου στη διεθνή σκηνή υπήρξε καθοριστική.
Με τον θάνατό του η Επιστημονική Κοινότητα και το Τμήμα Αρχαιοτήτων χάνουν έναν ξεχωριστό συνεργάτη ενώ η Κύπρος χάνει έναν πιστό φίλο.
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων απευθύνει συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
ΚΛΕΙΣΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΜΕΧΡΙ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι όλα τα Μουσεία, Αρχαιολογικοί Χώροι και Αρχαία Μνημεία θα παραμείνουν κλειστά για το κοινό από τις 10 Ιανουαρίου 2021 μέχρι 31 Ιανουαρίου 2021 μέσα στα πλαίσια των νέων μέτρων προστασίας ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού, με βάση το νέο Διάταγμα του Υπουργού Υγείας, Κ.Δ.Π 6/2021, Αριθμός 5436, ημερ. 8 Ιανουαρίου 2021.
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων συμμετέχει στη δράση για την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι σήμερα, 17 Νοεμβρίου 2020, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας, θα λάβει μέρος για ακόμη μια φορά στη μωβ φωταγώγηση που προωθείται από τον Σύνδεσμο «Μωρά Θαύματα». Η συμμετοχή σε αυτή τη δράση έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα προβλήματα που συνεπάγεται η Προωρότητα και τις επιπλοκές που μπορεί να επιφέρει ο πρόωρος τοκετός. Φέτος θα φωταγωγηθούν μωβ, το Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία και τα Μεσαιωνικά Κάστρα Λεμεσού και Πάφου.
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, φωτίζοντας το Κυπριακό Μουσείο και τα συγκεκριμένα μνημεία στο χρώμα που συμβολίζει την Προωρότητα, επιθυμεί να τονίσει ότι η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας μας και συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον, ώστε να διασφαλίσουμε κοινωνική συνοχή και ευημερία. Ο ρόλος αυτός του πολιτισμού μας γίνεται ακόμη πιο εμφανής και επιτακτικός στις μέρες αυτές της πανδημίας και των πρωτόγνωρων συνθηκών που αντιμετωπίζουμε σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Η αρχαιολογική κληρονομιά δεν είναι παρά η κατεξοχήν τεκμηρίωση της διαδρομής του Ανθρώπου μέσα στους αιώνες. Ως εκ τούτου, φωτίζοντάς την σήμερα μωβ, φωτίζεται συγχρόνως και η ανάγκη να προστατεύσουμε από κοινού τις αξίες που απαρτίζουν τον Άνθρωπο από τη στιγμή της γέννησής του. Σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας ας αναλογιστούμε την πορεία της κοινωνίας μας και ας αγκαλιάσουμε τον πολιτισμό μας, ώστε να διασφαλίσουμε το μέλλον των πιο αδύναμων συνανθρώπων μας, αλλά και του τόπου μας.
ΚΑΣΤΡΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι το Κάστρο Λάρνακας θα παραμείνει κλειστό για το κοινό από την 25η Σεπτεμβρίου 2020 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, λόγω εργασιών εγκατάστασης εξειδικευμένου συστήματος εξωτερικής και εσωτερικής φωταγώγησης του Κάστρου. Απολογούμαστε εκ των προτέρων για την ταλαιπωρία που τυχόν θα προκληθεί.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΕΓΑΣΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΨΗΦΙΔΩΤΑ
ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ
ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΑΦΟΥ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι στο παρόν στάδιο έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων που κατατέθηκαν από αρχιτεκτονικά γραφεία, στα πλαίσια του διεθνούς διαγωνισμού που προκηρύχθηκε για τη δημιουργία στεγάστρων για τα ψηφιδωτά και άλλα σημαντικά κατάλοιπα του αρχαιολογικού χώρου της Νέας Πάφου. Αποτέλεσμα της αξιολόγησης είναι η δημιουργία σύντομου καταλόγου με έξι (6) επιτυχόντες, οι οποίοι αναμένεται να καταθέσουν πρόταση μελέτης για τα στέγαστρα, ώστε να επιλεγεί το γραφείο που τελικώς θα αναλάβει το έργο. Στην πορεία, η τελική μελέτη θα αξιολογηθεί, ώστε να εξεταστεί η λειτουργικότητα του όλου σχεδιασμού, στη βάση των κριτηρίων και των αναγκών του αρχαιολογικού χώρου.
Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη για τη δημιουργία στεγάστρων αποτελεί μέρος των δράσεων που προωθούνται μέσα από τη συνεργασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων με το Getty Conservation Institute του Los Angeles των Η.Π.Α., η οποία ξεκίνησε το 2018 για τη δημιουργία Σχεδίου Συντήρησης και Διαχείρισης των αρχαιολογικών χώρων της Νέας Πάφου και Τάφων των Βασιλέων. Η συνεργασία αυτή είναι απόρροια της στρατηγικής του Τμήματος Αρχαιοτήτων για εφαρμογή των πιο πρόσφατων διεθνών επιτευγμάτων στον τομέα της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία του τόπου μας.
Όπως ανακοινώθηκε και παλαιότερα, η διαδικασία για τη μελέτη των στεγάστρων είχε ξεκινήσει μεταξύ 2-6 Απριλίου 2019 με την πρόσκληση και την επί τόπου συνάντηση ομάδας επιστημόνων από το εξωτερικό με ειδίκευση σε διάφορους τομείς, όπως αρχιτεκτονική, μηχανολογία, περιβαλλοντική μηχανική και υδρολογία, και με μεγάλη εμπειρία στο σχεδιασμό στεγάστρων σε άλλες θέσεις Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Στο πρώτο αυτό στάδιο στόχος ήταν η έρευνα, η ανταλλαγή γνώσεων και απόψεων και ο καθορισμός των κριτηρίων για τη μελέτη. Διευκρινίζεται εκ νέου ότι κεντρικός άξονας για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των στεγάστρων είναι οι ειδικές συνθήκες και τα χαρακτηριστικά που διέπουν έναν αρχαιολογικό χώρο, όπως η ανάγκη προστασίας των ευαίσθητων αρχαιολογικών καταλοίπων, η διατήρηση της αυθεντικότητας και ακεραιότητας του χώρου ως ενιαίο σύνολο, αλλά και σε συνάρτηση με το φυσικό περιβάλλον, η ολοκληρωμένη ερμηνεία, η παρουσίαση και η ανάπτυξη της εμπειρίας των επισκεπτών. Η λεπτομερής και προσεκτική αξιολόγηση όλων αυτών των στοιχείων, με τη συμβολή των πλέον αναγνωρισμένων ειδικών επιστημόνων διεθνώς, μαρτυρά πρώτα τη μεγάλη σημασία που δίνει το Τμήμα Αρχαιοτήτων στην εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης για τα μοναδικά ψηφιδωτά αυτού του σημαντικότατου αρχαιολογικού χώρου που αποτελεί επίσης μέρος της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Όπως γίνεται κατανοητό, η όλη διαδικασία, από την αξιολόγηση των αρχαιολογικών καταλοίπων, των κινδύνων και των αναγκών, μέχρι την επιλογή του αρχιτεκτονικού γραφείου με διεθνή διαγωνισμό και το σχεδιασμό, απαιτεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για όλες τις επιμέρους δράσεις. Παρόλο που το χρονικό πλαίσιο επηρεάστηκε από τις αρνητικές συνέπειες που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού στον τομέα της εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, εντούτοις, η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Τμήματος Αρχαιοτήτων και του Getty Conservation Institute.
Επιπλέον, η διαδικασία που ακολουθείται μαρτυρεί ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων επιδιώκει την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής επιστημονικής λύσης για τη στέγαση των ψηφιδωτών. Συγχρόνως, υπογραμμίζεται ότι μέχρι την ολοκλήρωση και υλοποίηση της εν λόγω μελέτης, τα ψηφιδωτά του αρχαιολογικού χώρου σε καμία περίπτωση δεν αφήνονται χωρίς προστασία. Τουναντίον, εφαρμόζονται οι πιο ενδεδειγμένες μέθοδοι στον τομέα της συντήρησης των ψηφιδωτών παγκοσμίως. Η συμμετοχή του Τμήματος Αρχαιοτήτων σε διεθνείς οργανισμούς για τη διατήρηση των αρχαίων ψηφιδωτών, όπως το MOSAIKON και το ICCM (International Committee for the Conservation of Mosaics), αποτελεί και την καλύτερη τεκμηρίωση για τη σημασία που δίνεται σε αυτό το κομμάτι της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η συνεργασία αυτή συνεχίζεται διαχρονικά, μέσα από διάφορες σημαντικές δράσεις, με απώτερο σκοπό τη μέγιστη προστασία των ψηφιδωτών και της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς εν γένει.
Με την ευκαιρία, επαναλαμβάνεται ότι ο πυρήνας που εξαρχής έθεσε το Τμήμα Αρχαιοτήτων για το Σχέδιο Συντήρησης και Διαχείρισης των αρχαιολογικών χώρων της Νέας Πάφου και των Τάφων των Βασιλέων, είναι η προστασία και η διατήρηση όλων των αξιών που αυτοί πρεσβεύουν, συμπεριλαμβανομένων των πολιτιστικών και περιβαλλοντικών αξιών. Οι διάφορες δράσεις που προωθούνται και υλοποιούνται σε αυτό το πλαίσιο, από τη χαρτογράφηση μέχρι τη διαχείριση των επισκεπτών, έχουν ως απώτερο στόχο την αντιμετώπιση των βασικών προκλήσεων και την ανάδειξη της μοναδικής αυτής θέσης που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως χώρος Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Παράδοση Κυπριακής αρχαιότητας στην Ύπατη Αρμοστεία στο ΛονδίνοΤο Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει, ότι πραγματοποιήθηκε στις 21 Αυγούστου 2020 στην Ύπατη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο η παράδοση μιας κυπριακής αρχαιότητας, η οποία είχε παράνομα εξαχθεί από την Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Η αρχαιότητα, την οποία παρέδωσε στις αστυνομικές αρχές του Λονδίνου ο κος. Κώστας Παρασκευαΐδης, ιδιοκτήτης του οίκου πώλησης αρχαιοτήτων ArtAncient με έδρα το Λονδίνο, παραδόθηκε στον Ύπατο Αρμοστή κ. Ανδρέα Κακουρή από τον Αστυνομικό Ανακριτή κο. Ray Swan της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου. Πρόκειται για έναν πήλινο μικρογραφικό στάμνο (ύψους περ. 6 εκ.) της Δίχρωμης κεραμικής που χρονολογείται στην Κυπρο-Αρχαϊκή Ι περίοδο (750 – 600 π.Χ.).
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Γραφείο Καταπολέμησης Παράνομης Κατοχής και Διακίνησης Αρχαιοτήτων του Αρχηγείου Αστυνομίας Κύπρου και το Υπουργείο Εξωτερικών επιθυμούν να ευχαριστήσουν τόσο τον κο. Παρασκευαΐδη, ο οποίος οικειοθελώς παρέδωσε την αρχαιότητα, αλλά και την Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, η οποία συνεργάστηκε άψογα με τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο προσεχές μέλλον, θα πραγματοποιηθεί και ο φυσικός επαναπατρισμός του αντικειμένου.
Κάθε επιστροφή κλεμμένου και παράνομα εξαχθέντος πολιτιστικού αντικειμένου έχει τεράστια σημασία, τόσο σε πρακτικό όσο και σε συμβολικό επίπεδο, αφού ουσιαστικά επιστρέφεται ένα μέρος της ιστορίας και της ταυτότητας του τόπου. Για την Κύπρο, η πολιτιστική κληρονομιά της οποίας υπέστη σύληση, κλοπή, παράνομη εξαγωγή και διακίνηση σε τεράστια κλίμακα, ιδιαίτερα ως αποτέλεσμα της Τουρκικής εισβολής του 1974, ο εντοπισμός και επαναπατρισμός κλεμμένων πολιτιστικών αντικειμένων είναι υψίστης σημασίας. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και την Εθνική Επιτροπή για την Πάταξη της Σύλησης και της Παράνομης Διακίνησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, συνεχίζουν τις προσπάθειες για εντοπισμό κλεμμένων κυπριακών αρχαιοτήτων ανά το παγκόσμιο.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΦΑΡΩΝ –
Ο ΦΑΡΟΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ
Η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων, η οποία καθιερώθηκε για ενημέρωση της κοινωνίας ως προς τη σημασία των φάρων, το ρόλο των φαροφυλάκων και της ναυσιπλοΐας, φέτος αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία καθότι, εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, οι επικοινωνίες μεταξύ των χωρών και των λαών, όπως αυτές θεμελιώθηκαν μέσα στους αιώνες, πρώτα δια θαλάσσης, διακόπηκαν ή περιορίστηκαν σημαντικά, τονίζοντας κατά αυτό τον τρόπο τη σημασία των επαφών μεταξύ των ανθρώπων και των πολιτισμών. Για αυτό το λόγο, αλλά και επειδή η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Φάρων συνέπιπτε με εορτασμούς άλλων σημαντικών ιστορικών γεγονότων, αποφασίστηκε όπως μεταξύ 22-23 Αυγούστου 2020 εορταστεί το Παγκόσμιο Σαββατοκύριακο για την Κληρονομιά των Φάρων.
Με αυτή την ευκαιρία, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, υπενθυμίζει τη σημασία του Φάρου, ο οποίος βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου της Πάφου, το οικοδομικό σύμπλεγμα του οποίου («οικίες φαροφύλακα») και του περιβάλλοντος χώρου, αποκαταστάθηκαν από το Τμήμα Αρχαιοτήτων το 2017, εγκαινιάζοντας συγχρόνως μόνιμη έκθεση με τίτλο «Κύπρος, θάλασσα και φάροι: μια διαχρονική ιστορία». Μέσα από αυτό το σημαντικό έργο, το οποίο οραματίστηκε και υλοποίησε εξολοκλήρου το Τμήμα Αρχαιοτήτων, αναδεικνύεται μια πτυχή της θαλάσσιας ιστορίας του τόπου μας που δεν είχε τονιστεί προηγουμένως, αυτή της κληρονομιάς των φάρων, εφόσον αποτελεί και το μοναδικό σύμπλεγμα φάρου που συντηρήθηκε, αποκαταστάθηκε και αναδείχθηκε στην Κύπρο. Συγχρόνως, η συντήρηση και διαμόρφωση της περιοχής του Φάρου της Πάφου, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός από τους δημοφιλέστερους και πιο γραφικούς πόλους έλξης για τους επισκέπτες της πόλης της Πάφου και της Κύπρου γενικότερα, με διεθνή πλέον προβολή, μεταφέροντας έτσι τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας ανά το παγκόσμιο.
Το χαρακτηριστικό που καθιστά ιδιαίτερο το συγκεκριμένο φάρο είναι το γεγονός ότι βρίσκεται εντός του σημαντικότατου αρχαιολογικού χώρου της Κάτω Πάφου, που αποτελεί μέρος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, καθώς επίσης και μέρος του δικτύου NATURA 2000, εξαιτίας της μοναδικής σημασίας του φυσικού περιβάλλοντος στον χώρο αυτό. Η σχέση του φάρου με τον αρχαιολογικό χώρο της Πάφου γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, εάν αναλογιστεί κανείς ότι η πόλη της Νέας Πάφου ιδρύθηκε κατά την Ελληνιστική περίοδο, αντικαθιστώντας την Παλαιά Πάφο (αρχαιολογικός χώρος Παλαιπάφου), εξαιτίας κυρίως της άμεσης πρόσβασης που το νέο λιμάνι προσέφερε στη θάλασσα.
Ο Φάρος της Πάφου, η διαχείριση του οποίου είναι κάτω από την αρμοδιότητα της Αρχής Λιμένων Κύπρου, κτίστηκε στις αρχές της Αγγλοκρατίας και τυπολογικά ακολουθεί τον τύπο του πύργου με κυκλική διατομή, στον εξώστη του οποίου υπάρχει ο μηχανισμός εκπομπής λάμψης. Ο Φάρος αποτελεί ενιαίο δομικό σύνολο με τα κτίρια στα οποία διέμενε ο φαροφύλακας, ο οποίος, κάτω από αντίξοες συνθήκες φρόντιζε για την προστασία και ασφάλεια των ναυτικών. Άλλοι φάροι στις ακτές της Κύπρου είναι αυτοί στο Κάβο Γκρέκο στην περιοχή της Αγίας Νάπας, στο Κάβο Κίτι της επαρχίας Λάρνακας, στο Κάβο Γάτα στο Ακρωτήρι, στην Κερύνεια, στον Κορμακίτη και στη βραχονησίδα Κλείδες της Καρπασίας, οι οποίοι επίσης χρονολογούνται στην περίοδο της Αγγλοκρατίας, ενώ ο νεότερος φάρος βρίσκεται στον Ακάμα.
Οι φάροι, μαζί με τα λιμάνια, τα αγκυροβόλια, τους όρμους, τα ναυάγια και τις άγκυρες, τους αμφορείς, τις απεικονίσεις και τα ομοιώματα καραβιών, που χρονολογούνται σε διάφορες ιστορικές περιόδους, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ναυτικής μας παράδοσης και της ναυτικής πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Ως εκ τούτου, το Τμήμα Αρχαιοτήτων καλεί τους πολίτες, στα πλαίσια του Παγκόσμιου Σαββατοκύριακου για την Κληρονομιά των Φάρων να επισκεφθούν τον Φάρο στον αρχαιολογικό χώρο της Πάφου, ώστε να γνωρίσουν και να απολαύσουν τόσο την πολιτιστική μας κληρονομιά, όσο και τον νησιωτικό χαρακτήρα της πατρίδας μας και το ξεχωριστό φυσικό τοπίο που περιβάλλει όλα τα μνημεία που αποτελούν το μοναδικό αυτό χώρο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Με την ευκαιρία, το Τμήμα Αρχαιοτήτων υπενθυμίζει το κοινό ότι σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία, τηρούνται όλα τα μέτρα και πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας για προστασία από τον κορονοϊό Covid-19. Τις πρωτόγνωρες αυτές μέρες της πανδημίας και των καλοκαιρινών διακοπών, ας τις αφιερώσουμε για να έρθουμε κοντά στην πολιτιστική μας κληρονομιά, ώστε, εμείς και κυρίως τα παιδιά μας, να μάθουμε και να θυμηθούμε τις αυθεντικές και διαχρονικές αξίες που διασώζει ο αρχαιολογικός μας πλούτος.
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕΖΟΓΕΦΥΡΩΝ
ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΠΟΛΙΤΙΣΣΑΣ
ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΠΑΦΟ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι οι πεζογέφυρες στον Αρχαιολογικό Χώρο της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής της Χρυσοπολίτισσας θα είναι κλειστές λόγω εργασιών συντήρησης.
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΛΙΚΕΙΟ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοινώνει την προκήρυξη πλειοδοτικού διαγωνισμού για την χρήση και εκμετάλλευση του κυλικείου στο Κυπριακό Μουσείο.
Στοιχεία Διαγωνισμού
Τίτλος: ΠΛΕΙΟΔΟΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΛΙΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ.
Αριθμός Διαγωνισμού: 13.25.004/6/2020
Εκτιμώμενη Αξία: €14.400,00 μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ που αναλύεται για τα δύο πρώτα χρονιά σε €7.200,00 και δικαίωμα προαίρεσης σε €7.200,00 για ακόμα 2 έτη.
Διαδικασία Διαγωνισμού: Πλειοδοτικός ανοικτός διαγωνισμός για τη σύναψη σύμβασης υπηρεσιών
Τόπος και τρόπος διάθεσης Εγγράφων Διαγωνισμού: Δωρεάν, μέσω του Ηλεκτρονικού Συστήματος Σύναψης Συμβάσεων (eProcurement) στο χώρο του διαγωνισμού, στην ιστοσελίδα https://www.eprocurement.gov.cy/epps/cft/prepareViewCfTWS.do?resourceId=4243278
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΥΠΟΥ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι όλα τα Μουσεία, Αρχαιολογικοί Χώροι και Αρχαία Μνημεία θα ανοίξουν για το κοινό από την 1η Ιουνίου 2020. Οι χώροι θα λειτουργήσουν με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας όπως τοποθέτηση αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος στην είσοδο του κάθε Μουσείου/Αρχαιολογικού Χώρου, τοποθέτηση σήμανσης στα κατά τόπους εκδοτήρια/πωλητήρια στους χώρους επαφής (είσοδος) για τήρηση των αποστάσεων όπου και θα γίνεται έλεγχος για τήρηση των μέτρων ασφάλειας.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΥΚΤΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2020
ΜΟΥΣΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ: ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) ανακοινώνουν ότι, μέσα στα πλαίσια των προληπτικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, τα μουσεία της Κύπρου παραμένουν κλειστά μέχρι το τέλος Μαΐου 2020. Ως εκ τούτου, οι προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις που θα διοργανώνονταν στα μουσεία της χώρας μας μέσα στα πλαίσια των εορτασμών για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου) αλλά και την Ευρωπαϊκή Νύκτα Μουσείων 2020 έχουν ακυρωθεί.
Παρόλο που οι πόρτες των Μουσείων παραμένουν κλειστές, αυτό δεν σημαίνει ότι το κοινό δεν μπορεί να εξερευνήσει τις συλλογές ψηφιακά! Στις ιστοσελίδες των Μουσείων της Κύπρου, αλλά και στις σελίδες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Instagram, Facebook κ.ά.) μπορεί κανείς να παρακολουθήσει πολλές ενδιαφέρουσες δράσεις και αναρτήσεις.
Το φετινό θέμα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι: «Μουσεία για την Ισότητα: Πολυμορφία και Κοινωνική Συνοχή». Με το θέμα αυτό αναδεικνύεται η κοινωνική αξία και ο ρόλος των μουσείων ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και οργανισμοί οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν στην καλλιέργεια της ειρήνης, της ισότητας, τη αρμονικής συνύπαρξης, της αλληλοκατανόησης και γενικότερα, της κοινωνικής συνοχής. Τα Μουσεία μπορούν να λειτουργήσουν ως συνδετικοί κρίκοι μεταξύ διαφορετικών ομάδων και μέσα από τις μόνιμές τους συλλογές, τις περιοδικές τους εκθέσεις και τις ποικίλες τους άλλες δράσεις, είναι σε θέση να αναδείξουν την κοινωνική πολυμορφία και την διαφορετικότητα και να συμβάλουν στην αντιμετώπιση προκαταλήψεων, στην αρμονική συνύπαρξη διαφορετικών κοινωνικών ομάδων και στην καλλιέργεια της αίσθησης της ισότητας ανάμεσα στους ανθρώπους.
Το κοινό λοιπόν προσκαλείται φέτος να επισκεφθεί τα κυπριακά μουσεία…. από απόσταση!
Η 18η Απριλίου θεσπίστηκε το 1983, από την UNESCO, ως η Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Χώρων, μετά από πρόταση του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Χώρων (ICOMOS). Στα πλαίσια αυτά, κάθε χρόνο, προωθείται διαφορετική θεματική για τον εορτασμό της ημέρας. Απώτερος στόχος είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τη σημασία του πολιτισμού, μέσα από τη διοργάνωση εκδηλώσεων, με τη συμμετοχή των πολιτών, ώστε να έρθουν σε άμεση επαφή και να γνωρίσουν όλες τις εκφάνσεις της πολιτιστικής κληρονομιάς. Πεποίθηση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, αλλά και της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, όπως εκφράζεται και μέσα από διεθνείς οργανισμούς για τον Πολιτισμό, αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι ότι οι προκλήσεις της σημερινής εποχής, στο σύνολό τους, μπορούν να αντιμετωπιστούν και μέσω της γνώσης του παρελθόντος και της κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.
Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης φέτος, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, δυστυχώς, εμποδίζουν τη διεξαγωγή εκδηλώσεων. Παρόλα αυτά, οι δυσκολίες που όλα τα κράτη καλούνται να αντιμετωπίσουν, μαρτυρούν ότι αυτές τις στιγμές, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να συνεργαστούμε και να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον, σε ατομικό, συλλογικό και διακρατικό επίπεδο, επιδεικνύοντας παγκόσμια ενότητα, πάνω στη βάση των πανανθρώπινων αξιών που αντιπροσωπεύει ο πολιτισμός μας. Η φετινή θεματική για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων, με τίτλο «Κοινοί Πολιτισμοί, Κοινή Κληρονομιά, Κοινή Ευθύνη» αναδεικνύει την ανάγκη για κοινή αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ανθρώπινες κοινωνίες. Η παγκόσμια πανδημία είναι μια ακόμη υπενθύμιση της αλληλεξάρτησης των κοινωνιών και της άρρηκτης ενότητας των πολιτισμών τους.
Η φετεινή θεματική της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων εμπερικλείει τα ζητήματα της πολιτισμικής ταυτότητας, σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο εξαιτίας των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών και των πληθυσμιακών αλλαγών, των εμπόλεμων συρράξεων και της περιβαλλοντικής καταστροφής. Πυρήνας της Κοινής Κληρονομιάς είναι η σύνδεση που υφίσταται ανάμεσα σε διαφορετικά κοινωνικά σύνολα και κοινότητες, μέσα από τις ίδιες, όμως, αξίες, όπως αυτές εκφράζονται μέσα από τοπία, συνήθειες ή υλικά κατάλοιπα. Συγχρόνως, η έννοια των Κοινών Πολιτισμών αναγνωρίζει το γεγονός ότι οι κοινές πολιτιστικές πρακτικές, τα ήθη και η ιδεολογία, σε ορισμένες περιπτώσεις στο παρελθόν δεν είχαν υιοθετηθεί ομαλά, αλλά είχαν επιβληθεί στις κοινωνίες. Σε άλλες περιπτώσεις, αυτόχθονες πληθυσμοί κρατούσαν τη γνώση του δικού τους πολιτισμού μακριά από άλλους πολιτισμούς, ενώ, ακόμη και πρόσφατα, γίναμε μάρτυρες της καταστροφής πολιτιστικών συμβόλων και αντικειμένων και, αναπόφευκτα, του πλήγματος που αυτή επέφερε στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία χαρακτηρίζουν και την Πολιτισμική Κληρονομιά της Κύπρου, εφόσον η σημαντική γεωγραφική της θέση, ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, κατέστησαν το νησί, διαχρονικά, σε γέφυρα για τη μεταφορά αντικειμένων, ιδεών και ανθρώπων, ανάμεσα σε πολιτισμούς. Οι συνθήκες δεν ήταν πάντα ευνοϊκές ή ειρηνικές, όμως, αυτές οι ανταλλαγές οδήγησαν στη δημιουργία ενός ιδιαίτερου, Κοινού Πολιτισμού, αποτελούμενου από τοπικά και εισηγμένα πολιτισμικά στοιχεία διαφορετικών ιστορικών περιόδων. Ακόμη και σήμερα, εξαιτίας της εγγύτητας με μια περιοχή που σπαράσσεται από πολεμικές συρράξεις, η Κύπρος καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διάσωση αυτής της Κοινής Κληρονομιάς. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων με δράσεις ποικίλες μέσα από τη διαχείριση, τη συντήρηση, αναβάθμιση και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων και μουσείων του τόπου, θέτει τις απαραίτητες βάσεις για τη διαφύλαξη του Κοινού Πολιτισμού και της Κοινής μας Κληρονομιάς. Συμβάλλει επίσης στη διεθνή προσπάθεια για πάταξη της παράνομης διακίνησης και εμπορίας πολιτιστικών αγαθών. Η διατήρηση των αξιών που αντιπροσωπεύει ο πολιτισμός μας, αναμφίβολα, προϋποθέτει, συνεπάγεται και προβάλλει την Κοινή Ευθύνη που έχουμε απέναντι στην κοινωνία, ώστε να αντιμετωπιστούν όλες οι σύγχρονες προκλήσεις, για ένα ευοίωνο μέλλον.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, μέσα από τη Διεθνή Ημέρα Μνημείων και Χώρων, τονίζει πρωτίστως τον κοινωνικό ρόλο του Κοινού μας Πολιτισμού, σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Μέσα από τα όμοια και διαφορετικά πολιτισμικά στοιχεία που όμως αποτελούν μια Κοινή Κληρονομιά, μεταφέρεται το μήνυμα της αλληλεγγύης, της στήριξης, της αγάπης, της κατανόησης και της αποδοχής, ώστε να αναγνωρίσουμε την Κοινή Ευθύνη, για να αντιμετωπίσουμε, όλοι μαζί, τις πρωτοφανείς κοινωνικές αλλαγές και τις επικίνδυνες συνέπειες της πανδημίας. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων καλεί το κοινό να εξερευνήσει αυτές τις έννοιες, μέσα από τη χρήση της τεχνολογίας και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, με σχετικές αναρτήσεις μέσω της σελίδας του στο Facebook και το Instagram, λαμβάνοντας μέρος στο διάλογο γύρω από τις ιδέες που συνιστούν το στοιχείο του «Κοινού» στον Πολιτισμό, την Κληρονομιά και την Ευθύνη. Με αυτό τον τρόπο, καλεί το κοινό να γιορτάσει αυτή τη σημαντική Διεθνή Ημέρα, μένοντας σπίτι και υπακούοντας στα μέτρα που εξήγγειλε το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την ασφάλεια όλων των πολιτών. Με οδηγό τις κοινές μας πολιτισμικές αξίες, Θα Τα Καταφέρουμε!
LIGHT IT UP BLUE, 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020:
ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΟΣΟ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΦΩΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΠΛΕ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΥΠΑΘΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
To Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι και φέτος, στις 2 Απριλίου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Ενημέρωσης για τον Αυτισμό, θα συμμετάσχει στην παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης Light it Up Blue, και θα φωτίσει σημαντικά μνημεία και μουσεία της Κύπρου. Όπως κάθε χρόνο, σκοπός της φωταγώγησης είναι η ευαισθητοποίηση ολόκληρης της κοινωνίας ως προς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα που είναι στο φάσμα του Αυτισμού και οι οικογένειές τους. Μέσα από αυτή την προσπάθεια, το Τμήμα Αρχαιοτήτων διαχρονικά τονίζει το δικαίωμα συμμετοχής των ατόμων αυτών σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και, κυρίως, την ανάγκη για διασφάλιση συνεχούς εκπαίδευσης και μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης, όταν οι γονείς δεν θα είναι πλέον σε θέση να παράσχουν στα παιδιά τους φροντίδα.
Αυτή τη χρονιά, δυστυχώς, οι δύσκολες μέρες που βιώνουμε στην Κύπρο και ανά το παγκόσμιο, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, και οι ενδεχόμενες επικίνδυνες συνέπειες, φέρνουν στην επιφάνεια αυτά τα κοινωνικά ζητήματα και καθιστούν τη διευθέτησή τους ακόμη πιο επιτακτική. Μέλημα όλων μας, κάτω από αυτές τις συνθήκες, πρέπει πρωτίστως να είναι η προστασία όλων των ευάλωτων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρίες και άλλες παθήσεις, καθώς και των πιο ηλικιωμένων συνανθρώπων μας. Για αυτό, φέτος το Τμήμα Αρχαιοτήτων αφιερώνει τη μπλε φωταγώγηση, που θεσπίστηκε για τον Αυτισμό, και σε όλους τους ευπαθείς συνανθρώπους μας, με το μήνυμα της δύναμης, της υπομονής και της αγάπης.
Σε χρώμα μπλε θα φωτιστούν το Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία, το Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λεμεσού και το Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Μαρίου-Αρσινόης στην Πόλη Χρυσοχούς, οι Αρχαιολογικοί Χώροι Αμαθούντας και Χοιροκοιτίας, καθώς και τα Κάστρα Πάφου, Λεμεσού, Κολοσσίου, Λάρνακας και η Μεσαιωνική Αγρέπαυλη Κουκλιών. Προτροπή του Τμήματος Αρχαιοτήτων είναι να υπακούσουμε όλοι στα μέτρα που επιβλήθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία για τη δική μας προστασία. Ας αφήσουμε, λοιπόν, το μπλε φως των μουσείων και των μνημείων μας να φωτίσει τις καρδιές μας, ενώσω όλοι θα μένουμε και θα προφυλασσόμαστε στο σπίτι.
Μέσα από τη μπλε φωταγώγηση, το Τμήμα Αρχαιοτήτων επιθυμεί να τονίσει ότι ακόμη και κάτω από αυτές τις πρωτόγνωρες για όλο τον κόσμο συνθήκες, η πολιτιστική μας κληρονομιά συνεχίζει να αποτελεί το ζωντανό πυρήνα της κοινωνίας μας, ώστε, μέσα από τις αξίες που αντιπροσωπεύει, να αποκτήσουμε κοινωνική συνοχή, ατομική ευθύνη και αλληλεγγύη. Στις 2 Απριλίου, οι μπλε αχτίδες που θα εκπέμπουν τα μνημεία και τα μουσεία μας, θα συμβολίζουν την ελπίδα και τη βοήθεια προς τα άτομα με Αυτισμό, με άλλες αναπηρίες, νοσήματα και δυσκολίες, αλλά και προς όλους τους συνανθρώπους μας. Θα μεταφέρουν το μήνυμα ότι, με τη στάση μας, όλοι μαζί, στηρίζοντας το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που αγωνίζονται με αυταπάρνηση στην πρώτη γραμμή, θα νικήσουμε αυτή την πανδημία και θα δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο, βασισμένο στα πανανθρώπινα ιδεώδη που έχουμε χρέος να διατηρήσουμε, μέσα από την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.
ΘΕΜΑ: ΚΛΕΙΣΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΜΕΧΡΙ 31 ΜΑΙΟΥ 2020
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι όλα τα Μουσεία, Αρχαιολογικοί Χώροι και Αρχαία Μνημεία θα παραμείνουν κλειστά για το κοινό μέχρι 31 Μαΐου 2020 μέσα στα πλαίσια των νέων μέτρων προστασίας ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού.
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων εκφράζει τη λύπη του για την ταλαιπωρία που θα υποστεί το κοινό.
Αναφορικά με την έκδοση της Επίσημης Εφημερίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κύριο Μέρος, Τμήμα Α’, Αριθμός 5267 και ημερομηνία 13 Μαρτίου 2020, η γνωστοποίηση με τον Αριθμό 255 που αφορά την «Πρόσληψη Εργοδοτουμένου Ορισμένου Χρόνου για τις ανάγκες του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων (Τμήμα Αρχαιοτήτων), Θέση Γεωμορφολόγου (Κλ. Α8)», τροποποιείται ως ακολούθως (οι τροποποιήσεις σημειώνονται με έντονο χρώμα):
4. Επιπλέον Πληροφορίες
xi. Οι ενδιαφερόμενοι/ες πρέπει να υποβάλουν την αίτησή τους σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, ως ακολούθως:
(α) Να προμηθευτούν το έντυπο «Αίτηση για Απασχόληση Εργοδοτουμένων Ορισμένου Χρόνου στη Δημόσια Υπηρεσία» μέσω της Ιστοσελίδας του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (https://www.mof.gov.cy/mof/papd/papd.nsf/index_gr/index_gr?opendocument) ή του Τμήματος Αρχαιοτήτων (http://www.mcw.gov.cy/mcw/da/da.nsf/DMLindex_gr/DMLindex_gr?OpenDocument). Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν επίσης να προμηθευτούν το έντυπο της αίτησης από τα Κεντρικά Γραφεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων (Μουσείου 1, 1097 Λευκωσία).
(β) Το έντυπο αίτησης πρέπει να συμπληρώνεται κατάλληλα, να υπογράφεται, να περιέχονται σε αυτό με
ακρίβεια όλα τα ζητούμενα στοιχεία και να συνοδεύεται με τα αναγκαία πιστοποιητικά. Νοείται ότι όλα τα
έγγραφα (πτυχία, διπλώματα, βεβαιώσεις), που αναγράφονται στην Παράγραφο 2, θα πρέπει να υποβληθούν με την αίτηση των ενδιαφερομένων. Τα πρωτότυπα πιστοποιητικά να παρουσιαστούν εφόσον ζητηθούν για έλεγχο. Αιτήσεις που δεν θα συνοδεύονται από τα απαραίτητα πιστοποιητικά δεν θα γίνονται αποδεκτές και δεν θα εξετάζονται.
(γ) Οι αιτήσεις θα πρέπει να παραδοθούν είτε ιδιοχείρως στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, Μουσείου 1, 1097 Λευκωσία, με παραλαβή του αποκόμματος απόδειξης της αίτησης, μεταξύ των ωρών 08:00 – 15:00, είτε με συστημένη επιστολή μέσω Ταχυδρομείου στη διεύθυνση, Τμήμα Αρχαιοτήτων, Μουσείου 1, 1097 Λευκωσία. Στο εξωτερικό μέρος του φακέλου θα πρέπει να αναγράφεται «Αίτηση για τη θέση Εργοδοτούμενου/ης Ορισμένου Χρόνου στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, Γεωμορφολόγος».
Σε περίπτωση που η αίτηση αποσταλεί σε ηλεκτρονική μορφή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Τμήματος Αρχαιοτήτων (antiquitiesdept@da.mcw.gov.cy) μαζί με όλα τα σχετικά έγγραφα που περιγράφονται στην παρούσα προκήρυξη, θα πρέπει να υποβληθεί εντός του χρονικού περιθωρίου που αναφέρεται στην ακόλουθη παράγραφο με αριθμό (δ). Η αρμόδια Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει την παρουσίαση των εγγράφων σε έντυπη μορφή για επιβεβαίωση των στοιχείων που έχει υποβάλει ο αιτητής. Σε περίπτωση που τα πρόσωπα που θα κληθούν να υπογράψουν τη σύμβαση έχουν υποβάλει την αίτησή τους σε ηλεκτρονική μορφή, θα πρέπει να υποβάλουν τα έγγραφα της αίτησής τους σε έντυπη μορφή για έλεγχο πριν την υπογραφή της σύμβασης. Σε τέτοια περίπτωση, εφόσον εντοπιστεί οποιαδήποτε αλλοίωση στοιχείων που επηρεάζουν το αποτέλεσμα της προσφοράς της θέσης σε υποψήφιο, το αρμόδιο Τμήμα θα προχωρήσει με την απόρριψη της αίτησης και δεν θα προχωρήσει σε υπογραφή της σύμβασης με τον εν λόγω υποψήφιο και θα προχωρήσει με την προσφορά της θέσης στον αμέσως επόμενο υποψήφιο, σύμφωνα με τον πίνακα που θα έχει δημοσιευτεί.
(δ) Τελευταία ημερομηνία παράδοσης των αιτήσεων στο Τμήμα Αρχαιοτήτων είναι η Παρασκευή, 3 Απριλίου 2020, ώρα 15:00.
xii. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επικοινωνούν με την κα Μαρία Μακρή, 22865891 την κα Μαρία Μιχαήλ, 22865818 και την κα Ασπασία-Σούλα Γεωργιάδου, 22865850/870, ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Τμήματος Αρχαιοτήτων antiquitiesdept@da.mcw.gov.cy
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι οι Οικίες Διονύσου και Αιώνα στον αρχαιολογικό χώρο Κάτω Πάφου, καθώς επίσης η Οικία Ευστολίου στον αρχαιολογικό χώρο Κουρίου, θα παραμείνουν κλειστές για το κοινό, εξαιτίας προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης, κατά τις πιο κάτω ημερομηνίες:
Οικία Διονύσου: 10 Φεβρουαρίου 2020 – 14 Φεβρουαρίου 2020
Οικία Αιώνα: 17 Φεβρουαρίου 2020 – 18 Φεβρουαρίου 2020
Οικία Ευστολίου: 24 Φεβρουαρίου 2020 – 25 Φεβρουαρίου 2020
ΚΑΣΤΡΟ ΠΑΦΟΥ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι το Κάστρο Πάφου θα ανοίξει κανονικά για το κοινό τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019. Το μεσαιωνικό Κάστρο Πάφου είχε παραμείνει κλειστό στους επισκέπτες για περίοδο περίπου δυόμιση μηνών, για τις ανάγκες αναβάθμισης της ηλεκτρολογικής εγκατάστασής του και της προσθήκης εξειδικευμένου φωτισμού με εναλλαγή χρωμάτων τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό του.
Το έργο υλοποιήθηκε από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων και εντάσσεται στις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει το Τμήμα Αρχαιοτήτων για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Η ορθή προβολή του Κάστρου Πάφου, το οποίο αποτελεί ορόσημο της πόλης, χώρο συγκέντρωσης και συνάθροισης του κοινού και το σκηνικό για τις ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης, αποτελεί προτεραιότητα για το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Η υλοποίηση του εν λόγω έργου κρίνεται ότι θα συμβάλει στην προβολή του πολιτιστικού πλούτου της πόλης και στην περαιτέρω ανάδειξη του γραφικού λιμανιού της Κάτω Πάφου.
Το Κάστρο Πάφου αποτελεί το πρώτο Κάστρο που φωτίζεται στα πλαίσια ενός ευρύτερου προγράμματος που τέθηκε σε εφαρμογή από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, το οποίο περιλαμβάνει την αναβάθμιση της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και την προσθήκη εξειδικευμένου φωτισμού με εναλλαγή χρωμάτων και στα τέσσερα κάστρα της Κύπρου. Θα ακολουθήσουν τα Κάστρα της Λάρνακας, της Λεμεσού και του Κολοσσίου, τα οποία προβλέπεται να ολοκληρωθούν εντός της διετίας 2020-2021.
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΡΓΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ (ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ)
ΘΕΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΟΣΤΕΟΛΟΓΙΑ (Κλ. Α8)
Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί της Ρύθμισης της Απασχόλησης Εργοδοτουμένων Αορίστου και Εργοδοτουμένων Ορισμένου Χρόνου στη Δημόσια Υπηρεσία Νόμου του 2016 (Ν.70(Ι)/2016) και ειδικότερα του άρθρου 4(2)δ και με βάση τις πρόνοιες του άρθρου 16(1) του Περί Προϋπολογισμού του 2019 Νόμου του 2018 (Ν.59(ΙΙ)/2018), γίνονται δεκτές αιτήσεις για απασχόληση εργοδοτουμένου ορισμένου χρόνου, για περίοδο εικοσι-δύο (22) μηνών, για την πλήρωση μίας (1) θέσης Αρχαιολόγου με ειδίκευση στην Οστεολογία για την υλοποίηση του έργου διάρκειας εικοσι-δύο (22) μηνών που αφορά τα παραδοτέα του Τμήματος Αρχαιοτήτων στα πλαίσια του προγράμματος «FACE TO FACE: MEET AN ANCIENT CYPRIOT” το οποίο εμπίπτει στον Πυλώνα Ι «Έξυπνη Ανάπτυξη» των προγραμμάτων RESTART 2016-2020. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας.
Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές από 06/12/2019 μέχρι 03/01/2020. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Επίσημης Εφημερίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κύριο Μέρος, Τμήμα Α, ημερ. 06/12/19: www.mof.gov.cy/gpo
ΤΕΜΕΝΟΣ ΧΑΛΑ ΣΟΥΛΤΑΝ ΤΕΚΚΕ: ΚΛΕΙΣΤΟ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ
ΣΤΙΣ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι το τέμενος Χαλά Σουλτάν Τεκκέ στην Λάρνακα δεν θα είναι προσβάσιμο για το ευρύ κοινό την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019, λόγω οργανωμένης επίσκεψης μεγάλου αριθμού προσκυνητών με την ευκαιρία των εορτασμών του Μεβλίντ Καντίλι ή Μαουλίντ.
Απολογούμαστε για την ταλαιπωρία που τυχόν θα προκληθεί.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΔΙΕΘΝΕΣ ΡΑΛΛΥ ΚΥΠΡΟΣ 2019
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοινώνει ότι, λόγω της διεξαγωγής του Διεθνούς Ράλλυ Κύπρος 2019 (Υπερειδική διαδρομή Λευκωσίας), το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019 το Κυπριακό Μουσείο και το Εθνολογικό Μουσείο (Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου) θα παραμείνουν κλειστά.
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοινώνει την προκήρυξη διαγωνισμού για τον τελικό σχεδιασμό, κατασκευή, προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων στήριξης και ανάρτησης εκθεμάτων για το Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Πάφου.
Στοιχεία Διαγωνισμού
Τίτλος: ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΕΚΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΠΑΦΟΥ
Αριθμός Διαγωνισμού: 13.25.004/3/2019
Εκτιμώμενη Αξία: € 55.000 (+ Φ.Π.Α.)
Χρηματοδότηση: Η Σύμβαση χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά 100%.
Διαδικασία Διαγωνισμού: Ανοικτός διαγωνισμός για τη σύναψη σύμβασης προμηθειών
Τόπος και τρόπος διάθεσης Εγγράφων Διαγωνισμού:
Δωρεάν, μέσω του Ηλεκτρονικού Συστήματος Σύναψης Συμβάσεων (eProcurement) στο χώρο του διαγωνισμού, στην ιστοσελίδα www.eprocurement.gov.cy.
Διαγωνισμός Παροχής Υπηρεσιών για σχεδιασμό διαγνωστικών θραυσμάτων και συγκόλληση - συντήρηση της κεραμικής από τις ανασκαφές του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο Λόφο Αγίου Γεωργίου (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.) για σκοπούς δημοσίευσης.
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, εκφράζει μεγάλη θλίψη και τεράστια απογοήτευση για τη νέα κατάρρευση των Ενετικών Τειχών της Λευκωσίας, τα οποία αποτελούν κηρυγμένο Αρχαίο Μνημείο Α΄ Πίνακα από το 1935. Η κατάρρευση αυτή τη φορά εκτεταμένου τμήματος του προμαχώνα Quirini, έρχεται σε συνέχεια των καταρρεύσεων του τείχους στην περιοχή του Λήδρα Πάλας κατά τον περασμένο Μάρτιο.
Οι συνεχείς αυτές καταστροφές μαρτυρούν την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Ενετικά Τείχη στο κατεχόμενο τμήμα της πόλης της Λευκωσίας, αφού αφέθηκαν έρμαιο του χρόνου από τις κατοχικές αρχές. Η αμέλεια αυτή προς την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μόνο ως εγκληματική μπορεί να εκληφθεί.
Υπογραμμίζεται ότι τα Τείχη της Λευκωσίας, τα οποία παρουσιάζουν ένα κυκλικό περίβολο με έντεκα καρδιόσχημους προμαχώνες τοποθετημένους σε ίσες μεταξύ τους αποστάσεις και τρεις πύλες, σχεδιάστηκαν από τον διάσημο τότε Ιταλό μηχανικό Giulio Savorgnano. Αποτελούν ένα εξέχον οχυρωματικό έργο της Βενετοκρατίας στην Κύπρο και η σπουδαιότητα τους έγκειται στο ότι λειτούργησαν ως πρότυπο για την αστεροειδή πόλη, καθορίζοντας την ευρωπαϊκή οχυρωματική αρχιτεκτονική μέχρι και τον 18ο αιώνα. Δεδομένης αυτής της σημασίας κρίνεται απαραίτητη η διαφύλαξη του σημαντικού αυτού Μνημείου, μέσα από την εφαρμογή μέτρων για τη δέουσα προστασία του.
Με την ελπίδα ότι θα καταστεί δυνατή η άμεση αποκατάσταση της ζημιάς, στηρίζουμε τις προσπάθειες της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά προς το σκοπό αυτό και δηλώνουμε την ετοιμότητά μας να συμβάλουμε στην αποκατάσταση των Μεσαιωνικών Τειχών, τόσο με εμπειρογνωμοσύνη όσο και με προσωπικό.
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΤΟ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ (ΟΙΚΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΑΚΗ ΚΟΡΝΕΣΙΟΥ)
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι, από τις 8 Αυγούστου μέχρι και τις 12 Αυγούστου 2019, το Εθνογραφικό Μουσείο (Οικία Χατζηγιωργάκη Κορνέσιου) στη Λευκωσία θα παραμείνει κλειστό λόγω εργασιών συντήρησης.
ΤΕΜΕΝΟΣ ΧΑΛΑ ΣΟΥΛΤΑΝ ΤΕΚΚΕ: ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ
ΣΤΙΣ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι το τέμενος Χαλά Σουλτάν Τεκκέ στην Λάρνακα δεν θα είναι προσβάσιμο για το ευρύ κοινό την Τρίτη 13 Αυγούστου 2019, λόγω οργανωμένης επίσκεψης μεγάλου αριθμού προσκυνητών με την ευκαιρία των εορτασμών του Κουρμπάν Μπαϊράμ ή Ίντ-αλ Άντχα.
Απολογούμαστε για την ταλαιπωρία που τυχόν θα προκληθεί.
Το Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, Τμήμα Αρχαιοτήτων, ανακοινώνει την ολοκλήρωση της ανασκαφικής περιόδου 2019 στην θέση Παχύαμμος του Δήμου Γεροσκήπου. Στην εν λόγω θέση διεξάγεται ανασκαφική διερεύνηση από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, υπό τη Διεύθυνση του Αρχαιολογικού λειτουργού Δρα. Ευστάθιου Ράπτου, στο πλαίσιο οικοδομικού προγράμματος για την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας.
Η έρευνα στον χώρο έχει αρχίσει από το 2015, με μικρές δοκιμαστικές τομές αρχικά και με εντατικοποίηση των ερευνών το τελευταίο διάστημα. Με την ολοκλήρωση της τελευταίας αυτής φάσης των ερευνών (τέλη Ιουνίου), έχει πλέον διαφανεί, με σχετική βεβαιότητα, ότι τα κατάλοιπα, που έχουν εντοπιστεί αποτελούν τα θεμέλια ενός μεγάλου ιερού συγκροτήματος της Ελληνιστικής περιόδου, το οποίο δυστυχώς έτυχε συστηματικής αποξήλωσης στο παρελθόν (κρηπίδα-ανωδομή).
Από τις κατόψεις των κτηρίων, όπως αυτές διαγράφονται από την μέχρι σήμερα έρευνα, εξάγεται το συμπέρασμα ότι το ιερό περιλαμβάνει έναν ναό ελληνικού τύπου, «περίστυλο εν παραστάσιν», μΝΑΛΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ (ΚΛ. Α8)ε περίβολο, ο οποίος καταλαμβάνει τη νοτιοανατολική πλευρά του συγκροτήματος. Στη βορειοανατολική πλευρά του ναού διαμορφώνεται μεγάλο αίθριο, πιθανότατα περίστυλο με σειρές δωματίων στις πλευρές του (εκ των οποίων έχει ανασκαφεί πλήρως η ανατολική, και τμήματα της βόρειας και της δυτικής), όπου η έρευνα θα συνεχίσει.
Στη βορειοδυτική γωνία του αιθρίου αποκαλύφθηκε συμπαγές λίθινο θεμέλιο κατασκευής, σχεδόν τετράγωνης κάτοψης, το οποίο κατά πάσαν πιθανότητα ανήκει σε δεξαμενή, αφού σε αυτήν καταλήγει ένα αποσπασματικά σωζόμενο υδραγωγείο (μακρύς τοίχος με κατάλοιπα λίθινων και πήλινων αγωγών). Το υδραγωγείο διατρέχει το τεμάχιο από βορειοανατολικά προς νοτιοδυτικά, και έχει αποκαλυφθεί στο μεγαλύτερο του τμήμα. Σε σημείο της διαδρομής του, στα βόρεια του ιερού, διαμορφώνεται δεύτερο λίθινο συμπαγές θεμέλιο δεξαμενής. Πάνω στο λίθινο υπόστρωμά της διασώζεται μέρος του υδραυλικού κονιάματος που κάλυπτε τον πυθμένα της δεξαμενής. Από το σημείο αυτό διέρχονται πήλινοι αγωγοί, που έχουν εντοπισθεί στις δύο στενές πλευρές της δεξαμενής. Οι αγωγοί προεκτείνονται κατά μήκος της διαδρομής του υδραγωγείου.
Αν και είναι πολύ πρόωρο να δοθεί ερμηνεία των ευρημάτων, η αρχιτεκτονική διάταξη και η τυπολογία της κάτοψης των οικοδομημάτων του συγκροτήματος παραπέμπει σε οργανωμένο Ιερό ελληνικού τύπου, το οποίο ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της Πτολεμαϊκής περιόδου, πιθανότατα σε θέση προϋπάρχοντος ιερού, για το οποίο έχουν εντοπιστεί κάποιες ενδείξεις. Οι υδραυλικές εγκαταστάσεις που ανακαλύπτονται υποδεικνύουν αυξημένη ανάγκη και χρήση μεγάλων ποσοτήτων νερού, γεγονός που επιτρέπει να υποθέσουμε την ύπαρξη άλσους και κήπων, σε σχέση με τις λατρείες στο χώρο, όπως συνηθιζόταν κατά την αρχαιότητα.
Οι απόψεις που παρατίθενται πιο πάνω είναι προκαταρκτικές και μόνο η συνέχεια των ερευνών και η μελέτη των ευρημάτων, θα επιτρέψουν την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων για το σημαντικό αυτό αρχαιολογικό σύνολο.
Σε πρόσφατη διαβούλευση με τον Μακαριώτατο υπήρξε συμφωνία όπως ο αρχαιολογικός χώρος διαφυλαχθεί ως ενότητα, μαζί με το φυσικό του περιβάλλον και τη ζώνη προστασίας της παραλίας, σε απόσταση ασφαλείας από την ανάπτυξη και μέσα σε ζώνη πρασίνου, ή αίθριο χώρο. Επίσης, το Τμήμα Αρχαιοτήτων προτίθεται να συμπληρώσει την ανασκαφική έρευνα και την πλήρη αποκάλυψη των αρχαιολογικών καταλοίπων.
Έχει επίσης αποφασισθεί ότι τα οποιαδήποτε σχέδια, χωροταξικά, αρχιτεκτονικά και στατικά (ισογείων και υπογείων) εκπονηθούν, θα πρέπει να γίνουν σε στενή συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων και να είναι προσαρμοσμένα με τα νέα ευρήματα ώστε να εγγυώνται τη διατήρηση της ενότητας του αρχαιολογικού χώρου και την εναρμονισμένη συνύπαρξη του με την ανάπτυξη. O αρχαιολογικός χώρος θα πρέπει να είναι προσβάσιμος για επίσκεψη από το κοινό και θα πρέπει να διασφαλιστεί καθεστώς προστασίας, που θα αποκλείει οποιοδήποτε ενδεχόμενο επέκτασης/προσθήκης οικοδομών εντός αυτού στο μέλλον.
Ο χώρος του περίπτερου ναού
Η σειρά των δωματίων από τα Βορειοδυτικά
Η λίθινη βάση δεξαμενής με ορατούς στα δύο άκρα τοίχους υδραγωγείου.
ΑΡΧΑΙΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΩΤΑΡΑ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοινώνει την ανακάλυψη αρχαίου ναυαγίου στη θαλάσσια περιοχή Πρωταρά. Η θέση δηλώθηκε από τους Σπύρο Σπύρου και Ανδρέα Κρητιώτη, εθελοντές – δύτες της ερευνητικής ομάδας υποβρύχιας αρχαιολογίας του Εργαστηρίου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (EPENAE), της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων κινητοποιήθηκε αμέσως για την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων ώστε να διενεργηθεί προκαταρκτική επί τόπου έρευνα το συντομότερο δυνατόν.
Αρχαιολόγοι, φοιτητές και εθελοντές του EPENAE βρίσκονται ήδη στον Πρωταρά και εργάζονται για την τεκμηρίωση και την προστασία της θέσης, υπό τη διεύθυνση της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Ενάλιας Αρχαιολογίας Δρος Στέλλας Δεμέστιχα, σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Γεωπληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ Δημήτρη Σκαρλάτο και την Συντηρήτρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων κα Ελένη Λοϊζίδου.
Πρόκειται για ναυάγιο πλοίου Ρωμαϊκών Χρόνων, με φορτίο εμπορικούς αμφορείς, πιθανότατα από τη Συρία και την Κιλικία. Είναι το πρώτο Ρωμαϊκό ναυάγιο σε καλή κατάσταση που εντοπίζεται στην Κύπρο και τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται να ρίξουν νέο φως στο εύρος και την κλίμακα των εμπορικών σχέσεων του νησιού με τις υπόλοιπες Ρωμαϊκές Επαρχίες της ανατολικής Μεσογείου.
Η σημασία του ευρήματος είναι μεγάλη για την Κυπριακή Αρχαιολογία, αφού είναι η πρώτη φορά που διενεργείται υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα με δαπάνη αποκλειστικά του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων και η Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζουν τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά τους στους κυρίους Σπύρου και Κρητιώτη για την άμεση ενημέρωση των αρχών μετά την ανακάλυψη της νέας θέσης. Θερμές ευχαριστίες επίσης οφείλονται σε όλους τους εθελοντές και τους υποστηρικτές της έρευνας, η οποία οργανώθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα χάριν στην γενναιοδωρία και την συνεργασία διαφορετικών φορέων και προσώπων. Η ενθουσιώδης κινητοποίηση πολιτών και η αγαστή συνεργασία φορέων γύρω από μία σημαντική αρχαιολογική θέση στέλνει αισιόδοξα μηνύματα για τη υψηλή θέση που κατέχει η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κυπριακή κοινωνία.
Αρχαίο ναυάγιο στη θαλάσσια περιοχή Πρωταρά
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ: 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι λόγω της κήρυξης δημοσίου πένθους για το θάνατο του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, την Τρίτη 25 Ιουνίου 2019, τα επισκέψιμα Μουσεία, Μνημεία και Αρχαιολογικοί Χώροι θα λειτουργούν με ωράριο δημόσιας αργίας. Το κοινό μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Τμήματος Αρχαιοτήτων (www.mcw.gov.cy/da) για να ενημερωθεί για τα συγκεκριμένα ωράρια.
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΡΓΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ (ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ)
ΘΕΣΕΙΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΝΑΛΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ (Κλ. Α8)
Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί της Ρύθμισης της Απασχόλησης Εργοδοτουμένων Αορίστου και Εργοδοτουμένων Ορισμένου Χρόνου στη Δημόσια Υπηρεσία Νόμου του 2016 (Ν.70(Ι)/2016) και ειδικότερα του άρθρου 4(2)δ και με βάση τις πρόνοιες του άρθρου 16(1) του Περί Προϋπολογισμού του 2019 Νόμου του 2018 (Ν.59(ΙΙ)/2018), γίνονται δεκτές αιτήσεις για απασχόληση εργοδοτουμένων ορισμένου χρόνου, για περίοδο δεκαπέντε (15) μηνών, για την πλήρωση δύο (2) θέσεων αρχαιολόγων με ειδίκευση στην Ενάλια Αρχαιολογία για την υλοποίηση της Πρώτης Φάσης του ερευνητικού προγράμματος του Τμήματος Αρχαιοτήτων με τίτλο, «CYPRUS COASTAL ASSESSMENT PROJECT (CCAP)», το οποίο χρηματοδοτείται από το Honor Frost Foundation.
Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές από 14/06/2019 μέχρι 05/07/2019.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ
ΑΙΤΗΣΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ: ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΕΡΟΣΚΗΠΟΥ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι το Εθνογραφικό Μουσείο Γεροσκήπου θα είναι κλειστό για το κοινό από την 18η Ιουνίου 2019 μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2019, λόγω εργασιών συντήρησης στο κτίριο του Μουσείου.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ: ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΠΑΦΟΥ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, σε απάντηση προς τα πολλαπλά δημοσιεύματα του Τύπου, σε σχέση με τις γραπτές δηλώσεις του Δημάρχου Πάφου για το θέμα της ανακαίνισης του Αρχαιολογικού Μουσείου Επαρχίας Πάφου, ανακοινώνει τα ακόλουθα:
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Πάφου, όπως και όλα τα αρχαιολογικά και εθνολογικά μουσεία που βρίσκονται κάτω από την αρμοδιότητα του Τμήματος Αρχαιοτήτων, τυγχάνουν της αμέριστης προσοχής του Τμήματος. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, με την περαιτέρω ανάπτυξη της μουσειολογικής επιστήμης διεθνώς, το Τμήμα Αρχαιοτήτων προχωρεί σε εκσυγχρονισμό των μουσειολογικών προσεγγίσεων στα μουσεία, αναβαθμίζοντας σε όλη την Κύπρο την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού.
Ο εκσυγχρονισμός των μουσείων και η ενημέρωση του κοινού, το οποίο έχει συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις από τα παλαιότερα αλλά και τα νεοϊδρυθέντα μουσεία (ιδιαίτερα με την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών), είναι ένας από τους βασικούς στόχους του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Ως εκ τούτου, μια πληθώρα επιστημονικών ειδικοτήτων στρατεύεται σε κάθε έργο (αρχαιολόγοι, μουσειολόγοι-μουσειογράφοι, συντηρητές, αρχιτέκτονες, ειδικοί φωτισμού κλπ.), με στόχο την επίτευξη του οράματος του Τμήματος Αρχαιοτήτων για τη διατήρηση και προώθηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι κάθε έργο έχει τη δική του πολυπλοκότητα και διεπιστημονικότητα, καθώς το κάθε μουσείο έχει τη δική του ταυτότητα, τη δική του θεματική που εκφράζεται μέσα από τα αντικείμενα που παρουσιάζει και τη δική του δυναμική ως προς το μουσειολογικό σχεδιασμό.
Παράλληλα, βασική αρχή είναι η τήρηση των δημοσιονομικών διαδικασιών. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με τα αρμόδια Τμήματα και Υπηρεσίες του κράτους, ακολουθεί τις νενομισμένες διαδικασίες. Είναι προς μεγάλη έκπληξη η αναφορά στις δηλώσεις του κ. Φαίδωνος ότι εικάζεται ότι υπήρξαν προβλήματα στη συγγραφή προσφορών. Τα έγγραφα διαγωνισμών καθώς και το αποτέλεσμα της Αναθεωρητικής Αρχής, στα οποία γίνεται αναφορά, είναι δημοσιευμένα. Σημειώνεται ότι ο οποιοσδήποτε προσφοροδότης έχει το αναντίρρητο δικαίωμα προσφυγής στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, ενώ επίσης σημειώνεται ότι το αποτέλεσμα της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών επικύρωσε την απόφαση του αρμόδιου οργάνου, δικαιώνοντας το Τμήμα Αρχαιοτήτων.
Θα θέλαμε να επιβεβαιώσουμε το κοινό ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων συνεχίζει απρόσκοπτα τις εργασίες ανακαίνισης σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και Αρχαία Μνημεία, πάντα με γνώμονα την προσφορά αναβαθμισμένων υπηρεσιών προς το κοινό με απώτερο στόχο την προστασία και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΑΡΙΣΙΩΝ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, εκφράζει τη μεγάλη θλίψη του για τις απώλεις που προκάλεσε η καταστροφική πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.
Είναι με μεγάλη αγωνία που παρακολουθήσαμε τα γεγονότα της 15ης Απριλίου 2019, τα οποία είχαν ως τραγική κατάληξη τις τεράστιες υλικές ζημίες που υπέστη το εμβληματικό αυτό παγκόσμιας κληρονομιάς μνημείο του Παρισιού, της Γαλλίας και ολόκληρης της ανθρωπότητας. Οι εικόνες που προβλήθηκαν παγκόσμια από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης υπήρξαν ιδιαίτερα αποκαρδιωτικές, η ολική κατάσβεση όμως της πυρκαγιάς, χάρη στις γενναίες προσπάθειες των πυροσβεστών και η αποφυγή της ολοκληρωτικής καταστροφής δίνουν ελπίδες για την αποκατάσταση και συντήρηση του μοναδικού αυτού ιστορικού Μνημείου.
Εκφράζουμε τη συμπαράσταση, αλληλεγγύη και υποστήριξη μας στο Γαλλικό λαό και το Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας κατά τη διάρκεια αυτής της τραγικής περιόδου και εκφράζουμε την ετοιμότητά μας να παράσχουμε κάθε δυνατή βοήθεια στο έργο αποκατάστασης. Ελπίζουμε ότι αυτή θα είναι η τελευταία μεγάλη απώλεια που θα βιώσει ο παγκόσμιος πολιτισμός, η θωράκιση και προστασία του οποίου αποτελεί χρέος όλων μας.
Συνεργασία μεταξύ Τμήματος Αρχαιοτήτων και Getty Conservation Institute
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει τη συνεργασία του με το Getty Conservation Institute, Los Angeles, για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Συντήρησης και Διαχείρισης των αρχαιολογικών χώρων της Νέας Πάφου και των Τάφων των Βασιλέων, οι οποίοι αποτελούν μέρος της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, με σκοπό τη μελλοντική διασφάλιση της διατήρησής τους, μέσα από τις πολιτιστικές, πολιτισμικές και περιβαλλοντικές αξίες τις οποίες αντιπροσωπεύουν. Η συνεργασία αυτή, η οποία ξεκίνησε το 2018, περιλαμβάνει τη χαρτογράφηση και αξιολόγηση της σημασίας των θέσεων, την κατάσταση διατήρησης των ψηφιδωτών και των αρχαιολογικών καταλοίπων, καθώς και το πλαίσιο διαχείρισης, το οποίο επικεντρώνεται συγχρόνως στην ερμηνεία και παρουσίαση των θέσεων, τη διαχείριση των επισκεπτών, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης των βασικών προκλήσεων συντήρησης και διαχείρισης.
Καθότι μια από τις κυριότερες προκλήσεις είναι και η προστασία και παρουσίαση των μοναδικών ψηφιδωτών και άλλων σημαντικών στοιχείων του αρχαιολογικού χώρου της Νέας Πάφου, διεξάγεται, αυτή την εβδομάδα (2-6 Απριλίου 2019), συνάντηση με θέμα τον τρόπο στέγασης των εν λόγω αρχαιολογικών καταλοίπων. Για τη συνάντηση αυτή προσκλήθηκε ομάδα ειδικών επιστημόνων από το εξωτερικό, από διάφορους τομείς ειδίκευσης, όπως αρχιτεκτονική, μηχανολογία, περιβαλλοντική μηχανική και υδρολογία, και με μεγάλη εμπειρία στο σχεδιασμό στεγάστρων σε άλλες θέσεις Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η ομάδα αυτή εργάζεται με ειδικούς σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς του Τμήματος Αρχαιοτήτων και του Getty Conservation Institute, με στόχο την εξέταση όλων των παραγόντων που πρέπει να ληφθούν υπόψη για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των στεγάστρων. Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν την ανάγκη για προστασία των αρχαιολογικών καταλοίπων, τη συμπερίληψη του φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτά, τη διασφάλιση της διατήρησης των ψηφιδωτών, την ολοκληρωμένη ερμηνεία και παρουσίαση και τη βελτίωση της εμπειρίας των επισκεπτών. Η συνάντηση διεξάγεται επιτόπου, για την καλύτερη κατανόηση του πλαισίου, των αξιών και των προκλήσεων και όλων εκείνων των παραμέτρων που είναι απαραίτητοι για το σχεδιασμό των στεγάστρων.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Νέας Πάφου δέχεται το μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών σε παγκύπριο επίπεδο, αποτελώντας σημαντικότατο πολιτιστικό πόλο έλξης και θέση μοναδικής περιβαλλοντικής σημασίας. Όλες οι δραστηριότητες που προωθούνται στα πλαίσια του Σχεδίου Συντήρησης και Διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένης της παρούσας συνάντησης, έχουν ως απώτερο στόχο την προστασία των αξιών που αντιπροσωπεύει η Πάφος – καλλιτεχνικές, ιστορικές, κοινωνικές και φυσικές – ώστε αυτές να αποτελέσουν κτήμα των κατοίκων της Πάφου, και των Κυπρίων γενικότερα, και όλων των επισκεπτών.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι έχει επιτευχθεί η παρεμπόδιση παράνομων ενεργειών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αφορούσε την επισκόπηση του βυθού για τον εντοπισμό αρχαιοτήτων χωρίς άδεια, κατά παράβαση του Περί Αρχαιοτήτων Νόμου. Η επιτυχής έκβαση αυτής της ενέργειας ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, του Τμήματος Αρχαιοτήτων, του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, του Υπουργείου Ἀμυνας και της Αστυνομίας Κύπρου.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι το Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2019, από τις 8.00 μέχρι τις 13.00, το Κυπριακό Μουσείο θα είναι κλειστό για το κοινό λόγω της διακοπής παροχής ηλεκτρισμού στην ευρύτερη περιοχή ως αποτέλεσμα της διεξαγωγής έργων της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων εκφράζει τη λύπη του για την ταλαιπωρία που θα υποστεί το κοινό.
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΟΙΚΙΕΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΑΙΩΝΑ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΑΤΩ ΠΑΦΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΕΥΣΤΟΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΟΥΡΙΟΥ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι οι Οικίες Διονύσου και Αιώνα στον αρχαιολογικό χώρο Κάτω Πάφου, καθώς επίσης η Οικία Ευστολίου στον αρχαιολογικό χώρο Κουρίου, θα παραμείνουν κλειστές για το κοινό, εξαιτίας προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης, κατά τις πιο κάτω ημερομηνίες:
Οικία Διονύσου: 18 Φεβρουαρίου 2019 – 22 Φεβρουαρίου 2019
Οικία Αιώνα: 25 Φεβρουαρίου 2019 – 26 Φεβρουαρίου 2019
Οικία Ευστολίου: 13-14 Μαρτίου 2019
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι, από τη Δευτέρα 28/1/19 μέχρι τη Παρασκευή 17/5/19 θα εκτελούνται έργα αναβάθμισης στο Κυπριακό Μουσείο. Ως εκ τούτου ορισμένες αίθουσες του Μουσείου ενδέχεται κατά διαστήματα να είναι κλειστές για το κοινό. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων απολογείται εκ των προτέρων για οποιαδήποτε ταλαιπωρία τυχόν προκληθεί.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, 28 Δεκεμβρίου 2018
ΘΕΜΑ: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟ 100 ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ
Αναφέρομαι στα πρόσφατα δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου και κυρίως των εφημερίδων Πολίτης στις 22 Δεκεμβρίου 2018 με τίτλο «Το Walk of Truth επαναπατρίζει αρχαιότητες της Εποχής του Χαλκού» και Ο Φιλελεύθερος ημερομηνίας 23 Δεκεμβρίου 2018 με τίτλο «Απονομή Δικαιοσύνης, ο επαναπατρισμός αρχαιοτήτων» και παραθέτω τα ακόλουθα για αυτούσια δημοσίευση, ούτως ώστε να αποδοθεί η σωστή εικόνα των γεγονότων που αφορούν το όλο θέμα:
Η συλλογή Κυπριακών αντικειμένων του Ἀγγλου αρχιτέκτονα/καλλιτέχνη κου David Johnson είναι γνωστή τόσο στο Τμήμα Αρχαιοτήτων όσο και στη Νομική Υπηρεσία και, σε αντίθεση με όσα παραθέτουν τα δημοσιεύματα, γνωστοποιείται ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων αποδέκτηκε την προσφορά της «πιθανής» επιστροφής των Κυπριακών αντικειμένων της συλλογής στο Κυπριακό Μουσείο, αν τελικά ο ίδιος λάμβανε την απόφαση να τα δωρίσει. Η επιστροφή, σύμφωνα με τον ίδιο, θα γινόταν μετά τον θάνατό του και της συζύγου του. Η τελική απόφαση του, ωστόσο βασιζόταν σε όρους, οι οποίοι αφορούσαν την έγκριση του Τμήματος Αρχαιοτήτων για την αγορά αρχαιοτήτων από άγνωστες πηγές τις οποίες δεν αποκάλυπτε, προβάλλοντας ως πρόθεσή του ότι αυτές θα επέστρεφαν μετά θάνατον στο Κυπριακό Μουσείο. Στην τελευταία επικοινωνία μεταξύ του Τμήματος Αρχαιοτήτων και του κου D. Johnson ημερομηνίας 13 Δεκεμβρίου 2018, το Τμήμα Αρχαιοτήτων επιβεβαίωσε εκ νέου ότι, σε περίπτωση που όντως ο ίδιος το επιθυμούσε, το Τμήμα ευχαρίστως θα αποδεχόταν την δωρεά.
Η πάταξη της παράνομης διακίνησης και της καταστολής του παράνομου εμπορίου της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου όσο και των άλλων λαών, αποτελεί πρωταρχικό στόχο της πολιτικής του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Επομένως δεν νοείται η εμπλοκή του αρμοδίου Τμήματος σε αυτού του είδους δοσοληψίες. Όπως έχει ήδη καταθέσει ο ίδιος ο κος Johnson, σύμφωνα με τα εν λόγω δημοσιεύματα στον τύπο, τα ξένα μουσεία δύσκολα αποδέχονται πλέον συλλογές αντικειμένων άλλων χωρών, έστω και αν, όπως ο ίδιος υποστηρίζει αυτές έχουν αποκτηθεί «νόμιμα». Δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ του κου Johnson και του ιδρύματος Walk of Truth, ωστόσο ο επαναπατρισμός και «η επιλογή του σωστού χώρου» για την έκθεσή τους, σ’ ένα έννομο Kράτος αφορά μόνο το αρμόδιο Tμήμα, δηλαδή το Τμήμα Αρχαιοτήτων.
Δρ. Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου
Διευθύντρια Τμήματος Αρχαιοτήτων
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, 6 Δεκεμβρίου 2018
ΘΕΜΑ: ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΨΙΝΘΙΩΤΙΣΣΑΣ
ΣΤΟ ΣΥΓΧΑΡΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ
ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ WALK OF TRUTH
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε απάντηση δημοσιευμάτων στις εφημερίδες Πολίτης, Ο Φιλελεύθερος (Down Town) καθώς και στο Sigma Live, ημερομηνίας 4 Δεκεμβρίου 2018, με τίτλους «To Walk of Truth επαναπατρίζει 4 κλεμμένες βυζαντινές τοιχογραφίες», «Επιστρέφουν στην Κύπρο κλεμμένες εκκλησιαστικές τοιχογραφίες» και «Στην Κύπρο Επιστρέφονται τέσσερις κλεμμένες τοιχογραφίες», αντίστοιχα, που αφορούν τις τοιχογραφίες από τη Μονή της Παναγίας Αψινθιώτισσας στο κατεχόμενο Συγχαρί και από άλλες εκκλησίες της κατεχόμενης Κύπρου, που βρίσκονται στην κατοχή του ιδιωτικού Μη Κυβερνητικού Οργανισμού Walk of Truth, αναφέρει τα πιο κάτω ούτως ώστε η κοινή γνώμη να διαμορφωθεί στη βάση ορθής ολοκληρωμένης πληροφόρησης.
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ενθαρρύνει την αρωγή των πολιτών σε όλες τις προσπάθειες διάσωσης, διατήρησης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, όχι μόνο της Κύπρου αλλά και της παγκόσμιας. Υπογραμμίζεται ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ως το αρμόδιο Τμήμα για την προστασία και τη διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, συμμετέχει σε όλες τις προσπάθειες που γίνονται από οργανισμούς όπως η UNESCO, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης για την προώθηση των διαδικασιών που θα αποτρέπουν την παράνομη διακίνηση και θα διευκολύνουν τον επαναπατρισμό των πολιτιστικών αντικειμένων που εξήχθησαν παράνομα.
Μοναδική προτεραιότητα του Τμήματος Αρχαιοτήτων είναι η επιστροφή των συγκεκριμένων τεσσάρων τοιχογραφιών στην πατρίδα τους μετά από την Οδύσσεια που πέρασαν, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η συντήρησή τους με την ίδια πρακτική, η οποία ακολουθήθηκε και στις υπόλοιπες επαναπατρισθείσες τοιχογραφίες, μέχρι την επιστροφή και επανατοποθέτησή τους στα Μνημεία στα οποία αυτές ανήκουν.
Δεν υπήρξε οποιαδήποτε διαμάχη μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας για την ιδιοκτησία των πολιτιστικών αυτών αντικειμένων. Εξάλλου αυτό δεν αποτελεί την ουσία του θέματος. Πρωταρχικός στόχος ήταν και παραμένει η επιστροφή των τοιχογραφιών που απομακρύνθηκαν παράνομα από τις κατεχόμενες περιοχές μας. Ο περί Αρχαιοτήτων Νόμος καθορίζει ότι οι αρχαιότητες, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 2 και σύμφωνα με το άρθρο 3 θα πρέπει να παραδίδονται στο Τμήμα Αρχαιοτήτων. Επειδή οι αρχαιότητες κατακρατούνται από τον συγκεκριμένο ιδιωτικό οργανισμό εδώ και τέσσερα χρόνια, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι εκκλήσεις του Τμήματος Αρχαιοτήτων για παράδοσή τους, ζητήθηκε η Γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα. Η Γνωμάτευση επιβεβαιώνει ότι εφόσον οι αρχαιότητες δεν κατακρατούνται από τον νόμιμο ιδιοκτήτη, θα πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την άμεση επιστροφή των κλαπέντων στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, ως το αρμόδιο Τμήμα για τον επαναπατρισμό, και ότι η παράνομη κατοχή περιουσίας αποτελεί ποινικό αδίκημα. Με άλλα λόγια, αυτό το οποίο απαιτεί το Τμήμα Αρχαιοτήτων είναι η εφαρμογή του νόμου για την επιστροφή των τοιχογραφιών στην πατρίδα τους ούτως ώστε να διασφαλιστεί η διατήρησή τους μέχρι την επανατοποθέτησή τους εκεί όπου ανήκουν.
Οι όποιες αντιπαραθέσεις και η ελλιπής πληροφόρηση μόνο ζημιά μπορούν να προκαλέσουν στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τον επαναπατρισμό των πολιτιστικών μας θησαυρών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το Τμήμα Αρχαιοτήτων ως η αρμόδια Αρχή της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διαχείριση των αρχαιοτήτων, εφαρμόζει το νόμο χωρίς οποιανδήποτε διάκριση.
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι θα διεξαχθούν οι ακόλουθες ξεναγήσεις στην έκθεση του Δημήτρη Αληθεινού με τίτλο Το Ύστερον, το Πρότερον, Εμείς.
1η Δεκεμβρίου 2018, ώρα 10:00-11:30
15η Δεκεμβρίου 2018, ώρα 10:00-1130
Η έκθεση παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λεμεσού και εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, σύνθημα του οποίου είναι: «Η κληρονομιά μας: όταν το παρελθόν συναντά το μέλλον». Οι ξεναγήσεις θα γίνουν από τον Aρχαιολογικό Λειτουργό του Τμήματος Αρχαιοτήτων κο. Γιάννη Βιολάρη.
EΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΝΑΚΑΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΛΥΘΡΑΓΚΩΜΗ
20 Νοεμβρίου 2018
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει τον επαναπατρισμό από την Ολλανδία του ψηφιδωτού του Αποστόλου Μάρκου που κοσμούσε την αψίδα της κατεχόμενης εκκλησίας της Παναγίας Κανακαρίας στην Λυθράγκωμη της επαρχίας Αμμοχώστου. Το εν λόγω ψηφιδωτό εντοπίστηκε στο Πριγκιπάτο του Μονακό από τον Ολλανδό ιδιωτικό ντετέκτιβ Arthur Brand, γνωστό για την δράση του στον εντοπισμό σημαντικών έργων τέχνης, ο οποίος συνεργάζεται με τις Αστυνομικές Αρχές πολλών Κρατών. Η αρχική πληροφορία για το ψηφιδωτό δόθηκε το 2016 στις Αρχές του Κράτους, από την Ελληνο–Αμερικανική οργάνωση AHEPA στις Η.Π.Α.
Ο ψηφιδωτός διάκοσμος της Παναγίας Κανακαρίας, που χρονολογείται στον 6ο αι μ.Χ. αποτελεί πολύ σημαντικό έργο τέχνης και από τα λιγοστά εναπομείναντα πρωτοχριστιανικά ψηφιδωτά παγκοσμίως. Το ψηφιδωτό μετάλλιο με τη μορφή του Αποστόλου Μάρκου, αποσπάστηκε βίαια από την εκκλησία και είχε κλαπεί μαζί με τα υπόλοιπα ψηφιδωτά που απεικονίζουν τους Αποστόλους και άλλους αγίους μεταξύ των ετών 1977-79 από τον Τούρκο αρχαιοκάπηλο Aydin Dikmen. Ο ψηφιδωτός διάκοσμος της εκκλησίας κατακερματίστηκε και διαμέσου των αγορών τέχνης κατέληξε σε διάφορα μέρη του κόσμου.
Τμήματα του ψηφιδωτού αυτού διακόσμου, όπως οι μορφές των αποστόλων Λουκά, Βαρθολομαίου, Ματθαίου, Ιακώβου, Θαδδαίου, Θωμά και Ανδρέα, καθώς και το άνω τμήμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, το άνω τμήμα της παράστασης της Θεοτόκου και του Χριστού, το χέρι της Θεοτόκου και το χέρι του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, επαναπατρίστηκαν σταδιακά από το 1983, ενώ αγνοείται η τύχη και άλλων ψηφιδωτών από το διάκοσμο της εκκλησίας.
Η παράδοση του ψηφιδωτού του Αποστόλου Μάρκου έγινε στις 16 Νοεμβρίου 2018 από τον Arthur Brand στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Χάγη, παρουσία του Πρέσβη κου Ελπιδοφόρου Οικονόμου, του κου Martin Finkelnberg της Ολλανδικής Αστυνομίας και όλης της επιχειρησιακής ομάδας, αποτελούμενης από την Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Δρα Μ. Σολομίδου-Ιερωνυμίδου, τον Νομικό Σύμβουλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου κο Λεωνίδα Γεωργίου, τον Υπαστυνόμο του Αρχηγείου Αστυνομίας Κύπρου κο Μιχάλη Γαβριηλίδη και το Συντηρητή ειδικό ψηφιδωτών του Τμήματος Αρχαιοτήτων Δρα Ελευθέριο Χαραλάμπους. Ο επαναπατρισμός κατέστη δυνατός μετά από συντονισμένες ενέργειες όλων των εμπλεκομένων αρχών του Kράτους όπως αναφέρεται πιο πάνω, περιλαμβανομένης της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, του Τμήματος Τελωνείων και της Εκκλησίας της Κύπρου.
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, συνεχίζει τις προσπάθειες του για τον επαναπατρισμό των υπόλοιπων ψηφιδωτών από την Εκκλησία της Παναγίας Κανακαρίας, καθώς και όλων των άλλων συλημένων πολιτιστικών θησαυρών μας.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοινώνει ότι το τέμενος Χαλά Σουλτάν Τεκκέ στην Λάρνακα δεν θα είναι προσβάσιμο για το ευρύ κοινό την Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018, λόγω οργανωμένης επίσκεψης μεγάλου αριθμού προσκυνητών με την ευκαιρία των εορτασμών του Μεβλίντ Καντίλι ή Μαουλίντ.
Απολογούμαστε για την ταλαιπωρία που τυχόν θα προκληθεί.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ανακοινώνει ότι το Εθνολογικό Μουσείο (Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου) δεν θα είναι προσβάσιμο για το ευρύ κοινό το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018 από τις 09.30-13.00, λόγω της διεξαγωγής βελτιωτικών έργων από την ΑΗΚ. Απολογούμαστε για την ταλαιπωρία που τυχόν θα προκληθεί.
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού ανακοινώνουν τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα “World Heritage Journeys” («Διαδρομές Παγκόσμιας Κληρονομιάς»), το οποίο αναπτύχθηκε από την UNESCO σε συνεργασία με το National Geographic. Σκοπός του Προγράμματος, το οποίο στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η δημιουργία της πρώτης διαδικτυακής πλατφόρμας αφιερωμένης στην προώθηση των αειφόρων ταξιδίων με επίκεντρο ορισμένες από τις πλέον αξιόλογες θέσεις Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην Ευρώπη, μέσα από την ανάπτυξη θεματικών ταξιδιωτικών διαδρομών. Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα παρουσιάζει 34 θέσεις Παγκόσμιας Κληρονομιάς, οι οποίες έχουν επιλεγεί ανάμεσα από 19 χώρες της Ε.Ε.
Η UNESCO επί του παρόντος εγκαινιάζει τη διαδικτυακή πλατφόρμα (https://visitworldheritage.com), ενθαρρύνοντας τους ταξιδιώτες να «ταξιδεύουν διαφορετικά και να ταξιδεύουν βαθύτερα», δηλαδή να ταξιδεύουν σε προορισμούς που δεν αποτελούν μεγάλους τουριστικούς πόλους έλξης, να παραμένουν στα σημεία αυτά για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και να απολαμβάνουν όλα όσα η περιοχή προσφέρει. Τα εγκαίνια των «Διαδρομών Παγκόσμιας Κληρονομιάς» θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 15-16 Σεπτεμβρίου 2018, στην Έδρα της UNESCO στο Παρίσι, στα πλαίσια των εορτασμών του ετήσιου θεσμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Κληρονομιάς.
Σύμφωνα με την Mechtild Rφssler, Διευθύντρια του World Heritage Centre της UNESCO, «σκοπός μας είναι να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος ταξιδεύει, να αυξήσουμε την παραμονή σε προορισμούς, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο το κοινό βιώνει τον τοπικό πολιτισμό και το περιβάλλον, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη κατανόηση και εκτίμηση των αξιών της Παγκόσμιας Κληρονομιάς».
Οι «Διαδρομές Παγκόσμιας Κληρονομιάς» προσκαλούν τους ταξιδιώτες να ταξιδέψουν σε τέσσερις θεματικές πολιτιστικές διαδρομές – τη «Βασιλική Ευρώπη» (Royal Europe), την «Αρχαία Ευρώπη» (Ancient Europe), τη «Ρομαντική Ευρώπη» (Romantic Europe) και την «Υπόγεια Ευρώπη» (Underground Europe) – οι οποίες αλληλοσυνδέονται για να αφηγηθούν συναρπαστικές ιστορίες της Ευρωπαϊκής κληρονομιάς και ιστορίας. Η ιστοσελίδα παρουσιάζει πρακτικές πληροφορίες και εργαλεία, ώστε να βοηθήσει τους ταξιδιώτες στον προγραμματισμό των Ευρωπαϊκών τους διακοπών, με βάση την τοπική γνώση σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά των προορισμών.
Όπως αναφέρει το ανακοινωθέν της UNESCO, «Ελπίζουμε ότι το περιεχόμενο που έχει δημιουργηθεί για την πλατφόρμα, εκτός από τους ταξιδιώτες, θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης και για την ταξιδιωτική βιομηχανία – συμπεριλαμβανομένων των οργανωτών ταξιδίων, των ταξιδιωτικών πρακτόρων και των τοπικών και εθνικών αρχών τουρισμού – για περαιτέρω προώθηση του αυθεντικού τουρισμού, στη βάση των στόχων του προγράμματος, οι οποίοι αντικατοπτρίζουν την ιδιάζουσα παγκόσμια αξία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς».
Επιπλέον, οι «Διαδρομές Παγκόσμιας Κληρονομιάς» θα διαδραματίσουν σημαντικότατο ρόλο στην προσέλκυση επισκεπτών από την Κίνα στην Ευρώπη για το Έτος Τουρισμού 2018 ΕΕ/Κίνα, ενός θεσμού που θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τουρισμού (ETC). Η ιστοσελίδα είναι διαθέσιμη στην Αγγλική, την Κινεζική και τη Γαλλική γλώσσα. Η πλατφόρμα επίσης συμβάλλει στους στόχους του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.
«Το πρόγραμμα αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο το National Geographic προκαλεί και προσκαλεί τον κάθε ταξιδιώτη να εξερευνήσει και να ανακαλύψει τα πιο απομακρυσμένα σημεία της Γης και του σύμπαντος. Στοχεύει να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη των κοινοτήτων εντός και εκτός των θέσεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς και να εμπλουτίσει τις εμπειρίες των τουριστών, οδηγώντας τους σε σημεία μοναδικού πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπως αυτά προτείνονται από ειδικούς σε κάθε περιοχή» αναφέρει ο Frank Biasi, διευθυντής ψηφιακής ανάπτυξης και ταξιδιωτικών προγραμμάτων του National Geographic Maps. «Μέσα από την τοπική γνώση, η ιστοσελίδα ενθαρρύνει τους ταξιδιώτες από τη Βόρειο Αμερική, την Κίνα και άλλες μεγάλες τουριστικές αγορές, να ταξιδέψουν διαφορετικά και σε μεγαλύτερο βάθος και να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα ως πηγή έμπνευσης για το σχεδιασμό των ταξιδιών τους στην Ευρώπη».
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού εργάστηκαν με την UNESCO και το National Geographic για πέραν των 18 μηνών με σκοπό τη δημιουργία ελκυστικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου για την πλατφόρμα. Η UNESCO αποφάσισε να εντάξει την Πάφο στην πολιτιστική διαδρομή της Ρομαντικής Ευρώπης (Romantic Europe), καθότι αποτελεί τον τόπο γέννησης της Αφροδίτης, θεάς του Έρωτα (https://visitworldheritage.com/Pafos). Στόχος, σε συνδυασμό με άλλους προορισμούς ρομαντικής φύσης που ανήκουν στην Παγκόσμια Κληρονομιά, είναι να τονιστεί η σπουδαιότητα της αρχαιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Πάφου, σε συνάρτηση με άλλες τοπικές αξίες, όπως για παράδειγμα αυτές που απαντώνται στη μοναδική φύση, τη γαστρονομία και τη φιλοξενία της ευρύτερης περιοχής.
Η προώθηση αυτών των χαρακτηριστικών, ως ένα ενιαίο σύνολο, θα συμβάλει στην προσέλκυση επισκεπτών, στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου, καθώς και στην ενίσχυση της σχέσης ανάμεσα στην κληρονομιά μας και την κοινωνία. Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα, με βάση τις οδηγίες της UNESCO και του National Geographic, αποδίδονται με τρόπο ελκυστικό, προβάλλοντας τις πιο πάνω αξίες σε επισκέπτες από την Κύπρο και το εξωτερικό, οι οποίοι προέρχονται από ένα διαφορετικό πολιτιστικό πλαίσιο. Τέλος, το Πρόγραμμα αντικατοπτρίζει τη στενή συνεργασία ανάμεσα στο Τμήμα Αρχαιοτήτων και τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού για την περαιτέρω ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού στην Κύπρο.
Θέσεις Παγκόσμιας Κληρονομίας που συμμετέχουν στις «Διαδρομές Παγκόσμιας Κληρονομιάς»:
Καζέρτα: Βασιλικό Ανάκτορο, Πάρκο, Υδραγωγείο Vanvitelli και το συγκρότημα San Leucio (Iταλία)
Αρχαία Μεσημβρία - Nessebar (Bουλγαρία)
Πολιτιστικός Χώρος Aranjuez (Ισπανία)
Αρχαιολογικός Χώρος και Βασιλική Ακυληίας (Iταλία)
Aρχαιολογικός Χώρος Ταρραγόνας (Ισπανία)
Αρχαιολογικός Χώρος Ολυμπίας (Ελλάδα)
Λόφοι, οικίες και υπόγεια Champagne (Γαλλία)
Πολιτιστικό Τοπίο Sintra (Πορτογαλία)
Κήποι και Κάστρο Kromμψν (Τσεχία)
Ιστορικό Κέντρο Μπρυζ (Bέλγιο)
Ιστορικό Κέντρο San Gimignano (Iταλία)
Ιστορική Πόλη Banskα tiavnica και τα μνημεία της περιοχής (Σλοβακία)
Πολιτιστικό Τοπίο Lednice-Valtice (Τσεχία)
Ορυχεία Βαλλονίας (Bέλγιο)
Ορυχεία Rammelsberg, Ιστορική Πόλη Goslar and Σύστημα Διαχείρισης Νερού στο Upper Harz (Γερμανία)
Περιοχή Ορυχείων στο Falun (Σουηδία)
Mont-Saint-Michel (Γαλλία)
Περιοχή Ορυχείων Nord-Pas De Calais (Γαλλία)
Ανάκτορο και Πάρκο Βερσαλλιών (Γαλλία)
Ανάκτορα και Πάρκα στο Πότσνταμ and στο Βερολίνο (Γερμανία)
Πάφος (Κύπρος)
Pont du Gard (Ρωμαϊκό Υδραγωγείο) (Γαλλία)
Ρωμαϊκά Μνημεία, Καθεδρικός Ναός Αγίου Πέτρου και Ναός Υπεραγίας Θεοτόκου στο Tρίερ (Γερμανία)
Βασιλικοί Βοτανικοί Κήποι, Kew (Ενωμένο Βασίλειο)
Ιερό Ασκληπιού στην Επίδαυρο (Ελλάδα)
Stari Grad (Κροατία)
Κυνηγετικό Πάρκο Par Force, North Zealand (Δανία)
Βασιλικά Ανάκτορα στο Drottningholm (Σουηδία)
Ιστορικό-Πολιτιστικό Τοπίο Περιοχής Παραγωγής Κρασιών Τοκάι (Ουγγαρία)
Κοιλάδα του Άνω Μέσου Ρήνου (Γερμανία)
Ιστορικό Κέντρο του Βίλνιους (Λιθουανία)
Πολιτιστικό Τοπίο Wachau (Aυστρία)
Βασιλικά Αλατωρυχεία στη Wieliczka and Bochnia (Πολωνία)
Βιομηχανικό Συγκρότημα Ανθρακωρυχείου Zollverein, Essen (Γερμανία)
ΤΕΜΕΝΟΣ ΧΑΛΑ ΣΟΥΛΤΑΝ: ΚΛΕΙΣΤΟ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΣΤΙΣ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι το τέμενος Χαλά Σουλτάν στην Λάρνακα δεν θα είναι προσβάσιμο για το ευρύ κοινό την Τρίτη 28 Αυγούστου 2018, λόγω οργανωμένης επίσκεψης μεγάλου αριθμού προσκυνητών με την ευκαιρία των εορτασμών του Κουρμπάν Μπαϊράμ ή Ίντ-αλ Άντχα.
Απολογούμαστε για την ταλαιπωρία που τυχόν θα προκληθεί.
Η 18η Απριλίου θεσπίστηκε από το 1983 από την UNESCO, ως η Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Χώρων, μετά από πρόταση του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Χώρων (ICOMOS). Η μέρα γιορτάζεται κάθε χρόνο με εκδηλώσεις, που σκοπό έχουν την ευαισθητοποίηση του κοινού για την πολιτιστική κληρονομιά, ενθαρρύνοντάς τους πολίτες μέσα από διάφορες δραστηριότητες να γνωρίσουν και να εκτιμήσουν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους, σε όλες τις εκφάνσεις της.
Στα πλαίσια αυτά, κάθε χρόνο, προωθείται διαφορετική θεματική κάτω από την οποία εντάσσονται οι εορτασμοί, με το φετινό θέμα να είναι «Η Κληρονομιά από γενεά σε γενεά», το οποίο επιδιώκει να δώσει έμφαση στην ανταλλαγή εμπειριών και στη μεταφορά γνώσης από γενιά σε γενιά με στόχο την πολιτισμική ανάπτυξη. Η επικοινωνία μεταξύ γενεών, συνδυάζοντας την εμπειρία των παλαιότερων με το δυναμισμό και την ενέργεια των νεότερων, μπορεί να επιφέρει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα και μια ολιστική θέαση των πραγμάτων.
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι στα πλαίσια του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων στις 18 Απριλίου 2018, θα επιτρέπει τη δωρεάν είσοδο στους πιο κάτω αρχαιολογικούς χώρους και αρχαία μνημεία.
1. Αρχαιολογικός χώρος Νέας Πάφου «Ψηφιδωτά», Κάτω Πάφος
2. Νεκρόπολη Νέας Πάφου γνωστή ως «Τάφοι των Βασιλέων», Κάτω Πάφος
3. Αρχαιολογικός χώρος Παλαιπάφου, Κούκλια
4. Αρχαιολογικός χώρος Αγίου Γεωργίου, Πέγεια
5. Μεσαιωνικό Κάστρο, Πάφος
6. Αρχαιολογικός χώρος Κουρίου, Επισκοπή
7. Ιερόν Απόλλωνα Υλάτη στο Κούριο, Επισκοπή
8. Μεσαιωνικό Κάστρο Κολοσσίου, Κολόσσι
9. Αρχαιολογικός χώρος Αμαθούντας, Άγιος Τύχωνας
10. Αρχαιολογικός χώρος Κιτίου, Λάρνακα
11. Νεολιθικός Οικισμός, Χοιροκοιτία
12. Νεολιθικός οικισμός στη θέση Τέντα, Καλαβασός
13. «Βασιλικό Παρεκκλήσι» της Αγίας Αικατερίνης, Πυργά
14. Αρχαιολογικός χώρος και βασιλικοί τάφοι της αρχαίας Ταμασού, Πολιτικό
Για τις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Τμήμα Αρχαιοτήτων στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων πατήστε ΕΔΩ
Ανακοίνωση Τύπου Υπουργείου Εξωτερικών
Πραγματοποιήθηκε χθες, 29 Μαρτίου 2018, στην Πρεσβεία της Δημοκρατίας στο Βερολίνο τελετή παράδοσης δύο κυπριακών αρχαιοτήτων οι οποίες είχαν εξαχθεί παράνομα από την Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Τα αντικείμενα παρέδωσαν οικειοθελώς στον πρέσβη της Δημοκρατίας στην Γερμανία κ. Ανδρέα Χατζηχρυσάνθου οι κάτοχοί τους, ιδιοκτήτες της Galerie Gόnter Puhze. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ
LIGHT IT UP BLUE – ΜΠΛΕ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ, 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: ΟΙΚΙΑ ΕΥΣΤΟΛΙΟΥ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ενημερώνει ότι από τις 15 Μαρτίου 2018 η Οικία Ευστολίου στον αρχαιολογικό χώρο Κουρίου θα είναι και πάλι ανοικτή για τo κοινό.
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΟΙΚΙΕΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΑΙΩΝΑ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΑΤΩ ΠΑΦΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΕΥΣΤΟΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΟΥΡΙΟΥ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι οι Οικίες Διονύσου και Αιώνα στον αρχαιολογικό χώρο Κάτω Πάφου, καθώς επίσης η Οικία Ευστολίου στον αρχαιολογικό χώρο Κουρίου, θα παραμείνουν κλειστές για το κοινό, λόγω προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης, κατά τις πιο κάτω ημερομηνίες:
Οικία Διονύσου: 12 Φεβρουαρίου 2018 – 16 Φεβρουαρίου 2018
Οικία Αιώνα: 21 Φεβρουαρίου 2018 – 22 Φεβρουαρίου 2018
Οικία Ευστολίου: 26 Φεβρουαρίου 2018 – 27 Φεβρουαρίου 2018
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι το τέμενος Χαλά Σουλτάν Τεκκέ στην Λάρνακα δεν θα είναι προσβάσιμο για το ευρύ κοινό την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017, λόγω οργανωμένης επίσκεψης μεγάλου αριθμού προσκυνητών με την ευκαιρία των εορτασμών του Μεβλίντ Καντίλι ή Μαουλίντ.
Απολογούμαστε για την ταλαιπωρία που τυχόν θα προκληθεί.
ΜΩΒ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΚΑΣΤΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΡΟΩΡΟΤΗΤΑΣ, 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι στις 17 Νοεμβρίου θα συμμετάσχει στη δράση της μωβ φωταγώγησης που προωθείται από το Σύνδεσμο "Μωρά Θαύματα", για την ευαισθητοποίηση του κοινού στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας. Στόχος, μέσα από το φωτισμό σε χρώμα μωβ των Μεσαιωνικών Κάστρων της Πάφου, της Λεμεσού, της Λάρνακας και του Κυπριακού Μουσείου στη Λευκωσία, είναι η ενημέρωση για τα προβλήματα που συνεπάγεται η Προωρότητα και την ανάγκη δημιουργίας Νέας Μονάδας Εντατικής Νεογνών και Προώρων.
Η συμμετοχή σε αυτή την προσπάθεια ενημέρωσης για τις επιπλοκές από πρόωρο τοκετό, οι οποίες αποτελούν σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα, συνδέεται άμεσα με το όραμα και την αποστολή του Τμήματος Αρχαιοτήτων για κοινωνική συνοχή, θεμελιωμένη στις αρχές και τις αξίες του πολιτισμού, που να επιτρέπει την αντιμετώπιση προβλημάτων με στόχο την ευημερία του σύγχρονου πολιτισμού. Μέσα από το μωβ φωτισμό για την Προωρότητα, τονίζεται πρωτίστως ότι η αρχαιολογική μας κληρονομιά ενσωματώνει τις αξίες που απαρτίζουν τον Άνθρωπο, από τη στιγμή της γέννησής του. Για το λόγο αυτό, οφείλουμε να προστατεύσουμε και να αγκαλιάσουμε τον Πολιτισμό μας, ως ζωντανό πυρήνα της σημερινής κοινωνίας.
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ "ΚΥΠΡΟΣ, ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΦΑΡΟΙ: ΜΙΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ" ΣΤΟ ΦΑΡΟ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΠΑΦΟΥ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου και ώρα 18:00, με την ευκαιρία της αποκατάστασης της περιοχής του Φάρου, εντός του αρχαιολογικού χώρου της Κάτω Πάφου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τα εγκαίνια μόνιμης έκθεσης με τίτλο «Κύπρος, θάλασσα και φάροι: Μια διαχρονική ιστορία». Τα εγκαίνια θα συνοδεύονται από μουσική εκδήλωση με μελοποιημένη ποίηση του Νίκου Καββαδία στο αρχαίο Ωδείο εντός του αρχαιολογικού χώρου, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Καλογήρου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί καλλιτεχνική παρέμβαση με ειδικό φωτισμό του Φάρου και της περιοχής, από την Victoria Coeln, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Αυστρίας στην Κύπρο, και θα ακολουθήσει δεξίωση.
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων προχώρησε στην αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής, εξαιτίας της σημασίας του Φάρου για την πολιτιστική κληρονομιά της Πάφου, αλλά και της Κύπρου γενικότερα. Οι εργασίες εντάχθηκαν στα πλαίσια της διαχείρισης, προστασίας και προβολής του αρχαιολογικού χώρου της Κάτω Πάφου, ο οποίος αποτελεί μέρος της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, και μέσα στον οποίο βρίσκεται ο Φάρος, ο οποίος είναι κάτω από την αρμοδιότητα της Αρχής Λιμένων Κύπρου. Καθότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων διαχειρίζεται την περιοχή του Φάρου, στο πλαίσιο των εργασιών αποκαταστάθηκαν οι «οικίες του φαροφύλακα» και ο περιβάλλων χώρος, πραγματοποιήθηκε τοπιοτέχνηση του φυσικού τοπίου και δημιουργήθηκαν μονοπάτια πρόσβασης.
Η αρχαιολογική, ιστορική και πολιτιστική αξία του Φάρου, όπως και η διαχρονική σχέση της περιοχής με τη θάλασσα, τονίζεται μέσα από την έκθεση που εκπόνησε το Τμήμα Αρχαιοτήτων, και η οποία θα εκτίθεται σε δύο μέρη στις «οικίες του φαροφύλακα», με βάση τη διάταξη των κτισμάτων στο χώρο. Επίσης, δεδομένης της σημασίας του φυσικού τοπίου, σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος, την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, και τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου, δημιουργήθηκε και τοποθετήθηκε πληροφοριακό υλικό στον εξωτερικό χώρο, με στόχο την ολοκληρωμένη πληροφόρηση και ως εκ τούτου την προστασία των μοναδικών αυτών περιβαλλοντικών στοιχείων. Το έργο αποτελεί την πρώτη προσπάθεια για προστασία και ανάδειξη Φάρου στον τόπο μας και, με βάση τη στρατηγική του Τμήματος Αρχαιοτήτων, στοχεύει στη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς εν γένει.
Η εκδήλωση, η οποία έχει ενταχθεί στην πλατφόρμα «Γιορτάζοντας - Πάφος 2017», τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Μάριου Δημητριάδη, ο οποίος θα τελέσει τα εγκαίνια. Η εκδήλωση είναι ανοικτή για το κοινό.
Διεθνές Συμπόσιο
«ΝΕΑ ΠΑΦΟΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗ ΚΥΠΡΟΣ
Νέες Αρχαιολογικές και Ιστορικές Όψεις»
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων με την ευκαιρία των εορτασμών της Πάφου ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2017, ανακοινώνει τη διοργάνωση διεθνούς αρχαιολογικού συμποσίου με τίτλο Νέα Πάφος και Δυτική Κύπρος, Νέες Αρχαιολογικές και Ιστορικές Όψεις.
Κύριος στόχος αυτής της επιστημονικής συνάντησης, πέραν της παρουσίασης των νέων πορισμάτων εκ μέρους όλων των επιστημόνων που εργάζονται στην Πάφο, είναι η μελέτη της εξέλιξης της πόλης και η σχέση της με άλλες πόλεις και αρχαιολογικές θέσεις στην Δυτική Κύπρο, από την Ελληνιστική περίοδο μέχρι τους πρώιμους Μεσαιωνικούς χρόνους.
Στο συμπόσιο λαμβάνουν μέρος με ανακοινώσεις 70 διακεκριμένοι επιστήμονες, αρχαιολόγοι και ιστορικοί από τοπικά και διεθνή πανεπιστήμια και ινστιτούτα που δραστηριοποιούνται στην Επαρχία Πάφου. Οι παρουσιάσεις θα αφορούν τα ακόλουθα θέματα: Η ίδρυση της Νέας Πάφου, η πολεοδομική εξέλιξη της πόλης, οι σχέσεις της Νέας Πάφου με τα περιφερειακά κέντρα της Δυτικής Κύπρου, Παλαίπαφο, Αρσινόη και άλλα, η τέχνη και η αρχιτεκτονική, οι νεκροπόλεις, η εξέλιξη της πόλης και της περιοχής κατά την Μεσαιωνική και νεότερη περίοδο.
Η έναρξη του συμποσίου θα γίνει την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017, στις 18:00 στο Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιπάφου στα Κούκλια, και θα συνεχιστεί την επομένη, 12 Οκτωβρίου και μέχρι τις 15 Οκτωβρίου στην Παλιά Ηλεκτρική στην Πάφο με συνεδριάσεις από τις 8:00–19:00.
Οι γλώσσες του συμποσίου είναι η Ελληνική και η Αγγλική.
H Επιστημονική Επιτροπή
Δρ Claire Balandier, Maξtre de conf. Hab., Πανεπιστήμιο Avignon et des Pays de Vaucluse
Δρ Δημήτριος Μιχαηλίδης, Επίτιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κύπρου
Δρ Jolanta M³ynarczyk, Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Βαρσοβίας
Δρ Ευστάθιος Ράπτου, Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου
Δρ Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου, Διευθύντρια, Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΕΥΣΤΟΛΙΟΥ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΟΥΡΙΟΥ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ενημερώνει ότι από τις 4 Σεπτεμβρίου 2017 μέχρι και την Άνοιξη του 2018, θα εκτελούνται εργασίες συντήρησης στην Οικία του Ευστολίου στον αρχαιολογικό χώρο Κουρίου. Ως εκ τούτου, θα παραμείνουν κλειστές για τους επισκέπτες κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, οι στοές με τα ψηφιδωτά δάπεδα που περιβάλλουν την εσωτερική αυλή της Οικίας. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων απολογείται για οποιανδήποτε ταλαιπωρία τυχόν προκληθεί.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΘΗΣΕΑ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΝΕΑΣ ΠΑΦΟΥ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ενημερώνει ότι κατά τη χρονική περίοδο μεταξύ 3 Αυγούστου 2017 έως 6 Οκτωβρίου 2017, θα εκτελούνται εργασίες συντήρησης στα ψηφιδωτά δάπεδα της Οικίας του Θησέα. Ως εκ τούτου θα παραμείνουν κλειστά για τους επισκέπτες κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, τα δωμάτια 39 και 40 («To πρώτο Λουτρό του Αχιλλέα»). Το Τμήμα Αρχαιοτήτων απολογείται για οποιαδήποτε ταλαιπωρία τυχόν προκληθεί.
Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Τμήμα Αρχαιοτήτων, ανακοινώνει ότι από τις 16 Ιουλίου 2017, ανανεώνεται για ακόμη πέντε χρόνια το Μνημόνιο Συναντίληψης (MοU) μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για την επιβολή περιορισμών στην εισαγωγή αρχαιολογικών αντικειμένων συμπεριλαμβανομένων εκκλησιαστικών, λατρευτικών και εθνολογικών αντικειμένων που χρονολογούνται μέχρι το 1850 μ.Χ.
Το Μνημόνιο Συναντίληψης (MΟU) για την προστασία της αρχαιολογικής και εθνολογικής κληρονομιάς της Κύπρου τέθηκε σε εφαρμογή το 2002, και ανανεώθηκε για δυο συνεχείς πενταετίες από το 2007 μέχρι το 2012 και από το 2012 μέχρι και το 2017. Κατά την περίοδο ανανέωσης του 2012-2017, ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη αποτέλεσε το γεγονός ότι περιλήφθηκαν σ’ αυτό αντικείμενα λατρευτικής και εθνολογικής φύσεως που χρονολογούνται μέχρι το 1850 μ.Χ., καθώς και νομισμάτων της Κλασικής, Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής περιόδου. Η εισαγωγή των αντικειμένων αυτών εντός των Η.Π.Α. επιτρέπεται μόνο αν τα αντικείμενα συνοδεύονται από άδεια εξαγωγής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι ίδιοι περιορισμοί θα εξακολουθήσουν να ισχύουν μέχρι και το 2022. Η ανανέωση του Μνημονίου αντανακλά τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να διασφαλίσουν την διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και προσφέρει την ευκαιρία για συνεχιζόμενη συνεργασία με στόχο να περιοριστεί η παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αντικειμένων. Το Μνημόνιο επίσης, ενδυναμώνει τις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Η.Π.Α.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι παρατείνεται η διάρκεια της περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Αμαθούς, πόλις Κύπρου αρχαιοτάτη» μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου 2017.
Η έκθεση παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λεμεσού και λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας τόσο από σχολεία όσο και από το ευρύτερο κοινό, κρίθηκε σκόπιμη η παράτασή της.
Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις από Αρχαιολογικούς Λειτουργούς του Τμήματος Αρχαιοτήτων κατά τις ακόλουθες ημέρες και ώρες:
8 Ιουλίου 2017, ώρα 10:00 (η ξενάγηση θα γίνει στην ελληνική γλώσσα)
29 Ιουλίου 2017, ώρα 10:00 (η ξενάγηση θα γίνει στην αγγλική γλώσσα)
5 Αυγούστου 2017, ώρα 10:00 (η ξενάγηση θα γίνει στην ελληνική γλώσσα)
26 Αυγούστου 2017, ώρα 10:00 (η ξενάγηση θα γίνει στην αγγλική γλώσσα)
Οι ημερομηνίες για τις ξεναγήσεις που θα γίνουν στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν αργότερα.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι το τέμενος Χαλά Σουλτάν Τεκκέ στην Λάρνακα δεν θα είναι προσβάσιμο για το ευρύ κοινό την Τρίτη 27 Ιουνίου 2017, λόγω επίσκεψης προσκυνητών με την ευκαιρία των εορτασμών του Ραμαζανιού.
Απολογούμαστε για την ταλαιπωρία που τυχόν θα προκληθεί.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι την Τετάρτη 14 Ιουνίου, από τις 15.00-18.00 και το Σάββατο 17 Ιουνίου 2017, το Κυπριακό Μουσείο και το Εθνογραφικό Μουσείο Χ’’Γιωργάκη Κορνέσιου, θα παραμείνουν κλειστά λόγω της διεξαγωγής του Cyprus Rally 2017.
Ανακοίνωση Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων
Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για το Νέο Κυπριακό Μουσείο
Ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι στις 16 Σεπτεμβρίου 2016 προκηρύχθηκε Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για το Νέο Κυπριακό Μουσείο και στις 20 Ιανουαρίου 2017, ημερομηνία υποβολής των προτάσεων, λήφθηκαν συνολικά εκατόν είκοσι εννέα (129) συμμετοχές.
Στις 3 Φεβρουαρίου 2017, συμπληρώθηκε η αξιολόγηση του Πρώτου Σταδίου του Διαγωνισμού όπου επιλέγηκαν επτά (7) αρχιτεκτονικές προτάσεις για το Νέο Κυπριακό Μουσείο, οι οποίες αντιπροσώπευαν ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών προσεγγίσεων.
Στις 20 Μαΐου 2017, συμπληρώθηκε η αξιολόγηση του Δευτέρου Σταδίου του Διαγωνισμού και επιλέγηκαν τρεις (3) Αρχιτεκτονικές Προτάσεις για το Νέο Κυπριακό Μουσείο.
Οι τρεις (3) Αρχιτέκτονες/ Αρχιτεκτονικά Γραφεία που επιλέγηκαν για το Πρώτο, Δεύτερο και Τρίτο Βραβείο του Διαγωνισμού είναι οι ακόλουθοι:
· THEONI XANTHI – ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ
· PEDRO PITARCH ALONSO – ΙΣΠΑΝΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ
· PAUL KALOUSTIAN – ΛΙΒΑΝΟΣ ΤΡΙΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ
Οι υπόλοιποι Αρχιτέκτονες /Αρχιτεκτονικά Γραφεία που συμμετείχαν στο Δεύτερο Στάδιο του Διαγωνισμού, έλαβαν την ακόλουθη θέση:
· GILBARTOLOME ARCHITECTURAL DESIGN WORKSHOP SL – ΙΣΠΑΝΙΑ Τέταρτη Θέση
· DIMITRIS THOMOPOULOS – ΕΛΛΑΔΑ Πέμπτη Θέση
· YANNIS KIZIS / KIZIS STUDIO SA ARCHITECTS & DESIGNERS AND TENSE ARCHITECTURE NETWORK– ΕΛΛΑΔΑ Έκτη Θέση
· SITE SPECIFIC, ARQUITECTURA LDA AND MANUEL AIRES MATEUS – ΠΟΡΤΟΓΑΛΛΙΑ Έβδομη Θέση
Η Κριτική Επιτροπή ευχαριστεί θερμά όλους τους Αρχιτέκτονες /Αρχιτεκτονικά Γραφεία που έλαβαν μέρος στο Διαγωνισμό και εκφράζει τα συγχαρητήρια της στους Αρχιτέκτονες/Αρχιτεκτονικά Γραφεία που έλαβαν μέρος στο Δεύτερο Στάδιο του Διαγωνισμού. Ιδιαίτερα συγχαίρει όλους τους Αρχιτέκτονες /Αρχιτεκτονικά Γραφεία που έλαβαν το Πρώτο, Δεύτερο και Τρίτο Βραβείο του Διαγωνισμού για το Νέο Κυπριακό Μουσείο.
Η αθρόα συμμετοχή τους, αναβαθμίζει το κύρος του Κυπριακού Μουσείου ενώ την ίδια στιγμή προσέφερε στην Κριτική Επιτροπή ένα μεγάλο αριθμό ενδιαφερουσών προτάσεων.
Ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής εκφράζει και δημόσια τις θερμές ευχαριστίες του προς όλα τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής για τη θετική συμβολή τους στην αξιολόγηση και στη μέχρι σήμερα πορεία του Διαγωνισμού καθώς και τους λειτουργούς του Τμήματος Δημοσίων Έργων για την υποστήριξη τους προς την Κριτική Επιτροπή και για τις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλαν για την επιτυχή κατάληξη του Διαγωνισμού. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζονται επίσης στους δύο διεθνούς φήμης Αρχιτέκτονες που συμμετείχαν στην Κριτική Επιτροπή, Sir Peter Cook και κ. Ηλία Ζέγγελη για τη σημαντική συμβολή τους στην πορεία του Διαγωνισμού.
Ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Κριτικής Επιτροπής είναι:
Αλέκος Μιχαηλίδης - Πρόεδρος
Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου
Μιχάλης Παπαγεωργίου
Έλενα Σοφιανού
Αθηνά Παπαδοπούλου
Άγγελος Κτωρίδης
Γρηγόρης Πατσαλοσαββής
Sir Peter Cook
Ηλίας Ζέγγελης
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι το Κάστρο Πάφου θα είναι κλειστό για το κοινό το Σάββατο στις 20 Μαΐου από τις 13.00 μέχρι τις 19.30 και την Κυριακή στις 21 Μαΐου 2017, από τις 11.00 μέχρι την 13.30, λόγω προγραμματισμένων εκδηλώσεων του «Πάφος 2017». Το Τμήμα Αρχαιοτήτων απολογείται για την όποια ταλαιπωρία παρουσιαστεί στους επισκέπτες του Μνημείου.
LIGHT IT UP 4 HD – ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΟΥ HUNTINGTON
To Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι από τις 15 – 21 Μαϊου 2017, θα συμμετάσχει στην παγκόσμια δράση Light it Up 4 HD, στα πλαίσια του μήνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τη Νόσο του Huntington. Ανάμεσα σε άλλες δραστηριότητες, θα φωταγωγηθούν σε χρώματα μπλε και μωβ (για ενήλικα και ανήλικα άτομα που επηρεάζονται από τη Νόσο αντίστοιχα) σημαντικά κτήρια ανά το παγκόσμιο (για περαιτέρω πληροφορίες: https://www.huntingtonsociety.ca/lightitup4hd/). Στην Κύπρο, για το σκοπό αυτό θα φωταγωγηθούν σε χρώματα μπλε και μωβ το Κυπριακό Μουσείο, τα Κάστρα Λεμεσού, Κολοσσίου, Πάφου και Λάρνακας καθώς και άλλα δημόσια κτήρια ανά το παγκύπριο.
To Τμήμα Αρχαιοτήτων στηρίζει την προσπάθεια του νεοσύστατου Κυπριακού Συνδέσμου για τη Νόσο του Huntington, ο οποίος σε στενή συνεργασία με το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, προσφέρει υπεύθυνα ενημέρωση και στήριξη σε όλους όσοι επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από τη Νόσο (πάσχοντες, ασυμπτωματικοί φορείς, φροντιστές, οικογένειες, επαγγελματίες υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών). Με αυτή την πράξη το Τμήμα Αρχαιοτήτων δηλώνει για ακόμη μια φορά έμπρακτα ότι οι δράσεις του στόχο έχουν την ευημερία του σύγχρονου πολιτισμού. Βρίσκεται δίπλα στην κοινωνία και στον Άνθρωπο, αφού η πολιτιστική κληρονομιά από τον Άνθρωπο προέρχεται και στον Άνθρωπο πρέπει να καταλήγει!
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι την Τρίτη 9 Μαΐου 2017, από τις 12:00 το μεσημέρι και την Τετάρτη 10 Μαΐου 2017, καθ΄ όλην την διάρκεια της ημέρας, ο Αρχαιολογικός χώρος του Κουρίου θα παραμείνει κλειστός για το κοινό, λόγω της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Διοικητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΑΡΝΑΚΑ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι, από τις 8 Μαΐου 2017 μέχρι τον Νοέμβριο 2017 το Αρχαιολογικό Μουσείο της Επαρχίας Λάρνακας θα παραμείνει κλειστό στο κοινό λόγω της διεξαγωγής βελτιωτικών έργων στο κτίριο όπως και εργασιών που αφορούν την επανέκθεση της αρχαιολογικής συλλογής του Μουσείου. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων απολογείται για οποιαδήποτε ταλαιπωρία τυχόν προκληθεί.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι στις 16 Σεπτεμβρίου 2016 προκηρύχθηκε διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το Νέο Κυπριακό Μουσείο και στις 20 Ιανουαρίου 2017, τελευταία ημερομηνία υποβολής των προτάσεων, λήφθηκαν συνολικά εκατόν είκοσι εννέα (129) συμμετοχές.
Στις 3 Φεβρουαρίου 2017 ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση του πρώτου σταδίου του Διαγωνισμού και έχουν επιλεγεί επτά (7) αρχιτεκτονικές προτάσεις για το Νέο Κυπριακό Μουσείο, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών προσεγγίσεων.
Οι επτά (7) αρχιτέκτονες/αρχιτεκτονικά γραφεία που έχουν επιλεγεί είναι οι ακόλουθοι:
• DIMITRIS THOMOPOULOS – ΕΛΛΑΔΑ
• GILBARTOLOME ARCHITECTURAL DESIGN WORKSHOP SL – ΙΣΠΑΝΙΑ
• PAUL KALOUSTIAN – ΛΙΒΑΝΟΣ
• PEDRO PITARCH ALONSO – ΙΣΠΑΝΙΑ
• SITE SPECIFIC, ARQUITECTURA LDA AND MANUEL AIRES MATEUS – ΠΟΡΤΟΓΑΛΛΙΑ
• THEONI XANTHI – ΕΛΛΑΔΑ
• YANNIS KIZIS / KIZIS STUDIO SA ARCHITECTS & DESIGNERS – ΕΛΛΑΔΑ
Το ολοκληρωμένο Ανακοινωθέν, ημερομηνίας 6/2/2017, βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.mcw.gov.cy/mcw/mcw.nsf/All/1FC78915C13B8AF6C22580BF001D3FE6?OpenDocument
Διαγωνισμός για την Προμήθεια και εφαρμογή πατητής τσιμεντοκονίας σε πατώματα, κατασκευή τοιχοποιίας από γυψοσανίδα και πογιατίσματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λάρνακας
ΑΡ. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ: 13.25.004/3/2017
To Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ζητά προσφορές για Προμήθεια και εφαρμογή πατητής τσιμεντοκονίας σε πατώματα, κατασκευή τοιχοποιίας από γυψοσανίδα και πογιατίσματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λάρνακας (ΑΡ. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ: 13.25.004/3/2017).
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες και έγγραφα διαγωνισμού μέσω του Ηλεκτρονικού Συστήματος Δημοσίων Συμβάσεων (eProcurement) στην ιστοσελίδα www.eprocurement.gov.cy
Παροχή Υπηρεσιών για συντήρηση κεραμικών ευρημάτων ενάλιων ανασκαφών και επισκοπήσεων στα πλαίσια των εργασιών του Τμήματος Αρχαιοτήτων στη Συντήρηση Ενάλιων Αρχαιοτήτων
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τον πιο πάνω διαγωνισμό ότι έχουν αναρτηθεί διευκρινήσεις στην πιο κάτω σελίδα https://www.eprocurement.gov.cy/ceproc/cft/listClarification.do?resourceId=1839311
LIGHT IT UP BLUE – ΜΠΛΕ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ, 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017
To Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι στις 2 Απριλίου 2017, θα συμμετάσχει στην παγκόσμια εκδήλωση Light it Up Blue, στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Ενημέρωσης για τον Αυτισμό. Για το σκοπό αυτό θα φωταγωγηθούν σε χρώμα μπλε το Κυπριακό Μουσείο, τα Αρχαιολογικά Μουσεία των Επαρχιών Λεμεσού και Λάρνακας, το Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Μαρίου-Αρσινόης, τα Κάστρα Πάφου, Λεμεσού, Κολοσσίου και Λάρνακας, η Μεσαιωνική Αγρέπαυλη Κουκλιών και οι αρχαιολογικοί χώροι Χοιροκοιτίας και Αμαθούντας. Η συμμετοχή σε αυτή τη διεθνή προσπάθεια ενημέρωσης για τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα που εντάσσονται στο φάσμα του Αυτισμού και οι οικογένειές τους, συνάδει με το όραμα και την αποστολή του Τμήματος Αρχαιοτήτων για τη δημιουργία στερεού πλαισίου για την ανάπτυξη της κοινωνίας, βασισμένο στις αρχαιολογικές και πολιτιστικές αξίες. Με αυτή την πράξη το Τμήμα Αρχαιοτήτων δηλώνει για ακόμη μια φορά έμπρακτα ότι η προστασία και προώθηση της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς δεν υφίστανται ανεξαρτήτων των κοινωνικών συμφραζομένων, αλλά αποτελούν δράσεις με στόχο τον άνθρωπο και την ευημερία του σύγχρονου πολιτισμού.
Παροχή Υπηρεσιών για συντήρηση κεραμικών ευρημάτων ενάλιων ανασκαφών και επισκοπήσεων στα πλαίσια των εργασιών του Τμήματος Αρχαιοτήτων στη Συντήρηση Ενάλιων Αρχαιοτήτων
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοινώνει την προκήρυξη διαγωνισμού για την Παροχή Υπηρεσιών για Συντήρηση Κεραμικών Ευρημάτων Ενάλιων Ανασκαφών και Επισκοπήσεων.
Απαιτούμενα προσόντα:
1. Πανεπιστημιακό δίπλωμα ή τίτλος ή ισότιμο προσόν στη Συντήρηση Αρχαιοτήτων (Σημ. Ο όρος «Πανεπιστημιακός δίπλωμα ή τίτλος» καλύπτει και μεταπτυχιακό δίπλωμα ή τίτλο). Απαραίτητο είναι όπως στο πρόγραμμα σπουδών συμπεριλαμβάνεται η συντήρηση κεραμικής.
2. Πείρα (η οποία αποκτήθηκε μετά το πτυχίο στη Συντήρηση) στην πρακτική Συντήρηση Αρχαιολογικών Αντικειμένων συνολικής διάρκειας 1 έτους.
Το έργο χρηματοδοτείται 100% από το Honor Frost Foundation.
Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων: 12 Απριλίου 2017, 11:00πμ
Για λήψη των εγγράφων διαγωνισμού πατήστε στον πιο κάτω σύνδεσμο:
https://www.eprocurement.gov.cy/ceproc/cft/prepareViewCfTWS.do?resourceId=1839311
ή επικοινωνήστε με το 22 806708 ή το 22 865874
ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων (Τμήμα Αρχαιοτήτων) ανακοινώνει την διοργάνωση της πρώτης Διημερίδας του Τμήματος Αρχαιοτήτων, στην οποία θα παρουσιαστεί το έργο και οι δραστηριότητες του. Στόχος της Διημερίδας είναι η ενημέρωση του κοινού και η προβολή του έργου που επιτελεί το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Το πολύπλευρο έργο του Τμήματος Αρχαιοτήτων αναδεικνύεται κυρίως μέσα από τις σημαντικές ανασκαφές, τη συντήρηση των Αρχαίων Μνημείων και του αρχαιολογικού υλικού αλλά και την ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου μέσω των μουσείων και των περιοδικών εκθέσεων. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στην ελληνική.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟ ΟΙΚΙΣΜΟ ΛΕΜΠΑ-ΛΑΚΚΟΙ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι ο Προϊστορικός οικισμός Λέμπα-Λάκκοιθα παραμείνει κλειστός για το κοινό από τις 15 Φεβρουαρίου 2017 λόγω προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης.
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΟΙΚΙΕΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΑΙΩΝΑ
ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΑΤΩ ΠΑΦΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΕΥΣΤΟΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΟΥΡΙΟΥ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι οι Οικίες Διονύσου και Αιώνα στον αρχαιολογικό χώρο Κάτω Πάφου, καθώς επίσης η Οικία Ευστολίου στον αρχαιολογικό χώρο Κουρίου, θα παραμείνουν κλειστές για το κοινό, λόγω προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης, κατά τις πιο κάτω ημερομηνίες:
Οικία Διονύσου: 20 Φεβρουαρίου 2017 – 24 Φεβρουαρίου 2017
Οικία Αιώνα: 28 Φεβρουαρίου 2017 – 1 Μαρτίου 2017
Οικία Ευστολίου: 2 Μαρτίου 2017 – 3 Μαρτίου 2017
ΕΙΔΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ
ΕΚΘΕΣΗ
«Αμαθούς, πόλις Κύπρου αρχαιοτάτη»
Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λεμεσού
7 Οκτωβρίου 2016 – 7 Ιουλίου 2017
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι κατά τη διάρκεια της περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Αμαθούς, πόλις Κύπρου αρχαιοτάτη» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λεμεσού, θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις από Αρχαιολογικούς Λειτουργούς του Τμήματος Αρχαιοτήτων κατά τις ακόλουθες ημέρες και ώρες:
28 Ιανουαρίου 2017, ώρα 10:00 (ελληνική γλώσσα)
4 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 10:00 (ελληνική γλώσσα)
11 Μαρτίου 2017, ώρα 10:00 (ελληνική γλώσσα)
18 Μαρτίου 2017, ώρα 10:00 (αγγλική γλώσσα)
8 Απριλίου 2017, ώρα 10:00 (ελληνική γλώσσα)
29 Απριλίου 2017, ώρα 10:00 (ελληνική γλώσσα)
6 Μαΐου 2017, ώρα 10:00 (αγγλική γλώσσα)
20 Μαΐου 2017, ώρα 10:00 (ελληνική γλώσσα)
10 Ιουνίου 2017, ώρα 10:00 (αγγλική γλώσσα)
24 Ιουνίου 2017, ώρα 10:00 (ελληνική γλώσσα)
ΤΕΜΕΝΟΣ ΧΑΛΑ ΣΟΥΛΤΑΝ ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι το τέμενος Χαλά Σουλτάν στην Λάρνακα δεν θα είναι προσβάσιμο για το ευρύ κοινό την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016, λόγω οργανωμένης επίσκεψης μεγάλου αριθμού προσκυνητών με την ευκαιρία των εορτασμών της γέννησης του Προφήτη Μωάμεθ, που αναμένεται να αγγίξει τα όρια της χωρητικότητας του Μνημείου.
Απολογούμαστε για την ταλαιπωρία που τυχόν θα προκληθεί.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΠΑΦΟΥΤο Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και ¨Έργων, ανακοινώνει ότι, από τις 24 Οκτωβρίου 2016 μέχρι τον Νοέμβριο 2017 το Αρχαιολογικό Μουσείο της Επαρχίας Πάφου θα παραμείνει κλειστό στο κοινό λόγω της διεξαγωγής βελτιωτικών έργων στο κτίριο όπως και εργασιών που αφορούν την επανέκθεση της αρχαιολογικής συλλογής του Μουσείου. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων απολογείται εκ των προτέρων για οποιαδήποτε ταλαιπωρία τυχόν προκληθεί.
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016 το Κυπριακό Μουσείο θα κλείσει στις 13.00 λόγω της διεξαγωγής του Cyprus Rally 2016.
Διαγωνισμός για παροχή Υπηρεσιών δύο Αρχαιολόγων για ψηφιοποίηση κινητών ευρημάτων και Αρχαίων Μνημείων
Αριθμός Διαγωνισμού: 13.25.004/5/2016
To Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ζητά προσφορές για το Διαγωνισμό για παροχή Υπηρεσιών δύο Αρχαιολόγων για ψηφιοποίηση κινητών ευρημάτων και Αρχαίων Μνημείων. Περισσότερες πληροφορίες και τα έγγραφα του διαγωνισμού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν μέσω του Ηλεκτρονικού Συστήματος Δημοσίων Συμβάσεων (eProcurement) στην ιστοσελίδα www.eprocurement.gov.cy και από τη σελίδα του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο διαδίκτυο http://www.mcw.gov.cy/mcw/da/da.nsf/DMLnews_gr/DMLnews_gr?OpenDocument. Παρακαλούνται όσοι ενδιαφερόμενοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Δημοσίων Συμβάσεων είτε να εγγράφουν και να συσχετιστούν με το διαγωνισμό είτε, αν πάρουν τα έγγραφα από την ιστοσελίδα του Τμήματος Αρχαιοτήτων, να παρακολουθούν τη ιστοσελίδα για να ενημερώνονται για οποιεσδήποτε αλλαγές ή ανακοινώσεις σχετικά με το διαγωνισμό.
Για τα έγγραφα του Διαγωνισμού πατήστε ΕΔΩ
Παρακαλώ βλέπετε και Συμπληρωματικούς Όρους ΕΔΩ
Διαγωνισμός για παροχή Υπηρεσιών δύο Αρχαιολόγων για
ψηφιοποίηση κινητών ευρημάτων και Αρχαίων Μνημείων
Αρ. Διαγωνισμού: 13.25.004/5/2016
Διευκρίνιση #2
Διάρκεια εκτέλεσης και πληρωμές
Διευκρινίζονται τα ακόλουθα:
1. Η διάρκεια εκτέλεσης του Αντικειμένου της Σύμβασης είναι 12 μήνες από την ημερομηνία έναρξης και η οριστική παραλαβή του συνόλου του Αντικειμένου της Σύμβασης πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο με τη λήξη της περιόδου αυτής (δηλαδή μπορεί να ολοκληρωθεί σε διάστημα 12 μηνών ή πιο πρίν).
2. Η Συμβατική Αξία είναι για ένα συνολικό ποσό. Η πληρωμή θα γίνεται σταδιακά, σύμφωνα με τα έγγραφα του διαγωνισμού, και η τελευταία πληρωμή για το υπόλοιπο του ποσού θα γίνει μετά την οριστική παραλαβή του συνόλου του αντικειμένου της Σύμβασης.
Διάλεξη με θέμα
«Μελέτη Φωτισμού Τεσσάρων Μεσαιωνικών Κάστρων της Κύπρου»
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοινώνει ότι με την ευκαιρία ολοκλήρωσης της μελέτης φωτισμού των κάστρων της Κάτω Πάφου, της Λεμεσού, της Λάρνακας και του Κολοσσίου, διοργανώνει διάλεξη με ομιλητή τον Δρα Γιάννη Ηλιάδη, μελετητή της πιο πάνω εργασίας, εκ μέρους της εταιρείας «ΕΟΝ» με έδρα την Αθήνα, ειδικού στη μελέτη και εφαρμογή φωτισμού Μνημείων και Μουσείων. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στις 3 Οκτωβρίου 2016, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10:00 – 12:00 π.μ. στην Μεσαιωνική αίθουσα Καστελιώτισσα, παρά την πύλη Πάφου στην εντός των τειχών Λευκωσία.
Η μελέτη προωθήθηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, στα πλαίσια της διατήρησης και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, και πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω της Υπηρεσίας Στήριξης της Ε.Ε. για την Κύπρο (Structural Reform Support Service). Σκοπός της μελέτης είναι η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών ανάδειξης των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων των κάστρων, μέσω εξειδικευμένου φωτισμού, με τρόπο που να σέβεται και να προβάλλει τα μοναδικά χαρακτηριστικά και την αυθεντικότητα των μνημείων. Η διάλεξη είναι ανοικτή για το κοινό.
Saving Prehistoric Antiquities Under Threat.
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι, διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων από τις 23 – 24 Σεπτεμβρίου 2016, μέσα στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος Saving Prehistoric Antiquities Under Threat.
Συγκεκριμένα, στις 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:30 στο Εθνολογικό Μουσείο (Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, Λευκωσία) θα δοθεί διάλεξη από τον Καθηγητή Jean-Robert Gisler (University of Fribourg and Bern, Ελβετία) με τίτλο «Insights into the new challenges in protecting cultural property”. Στη συνέχεια, στις 19:30 στον ίδιο χώρο, θα τελεστούν τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης του Τμήματος Αρχαιοτήτων με τίτλο «Αρχαιολογία και Μνήμη: Ανασκαφές στις Επαρχίες Κερύνειας και Αμμοχώστου». Η έκθεση θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο κοινό ευρήματα από προϊστορικές θέσεις που ανασκάφηκαν πριν από το 1974 σε περιοχές που σήμερα δεν βρίσκονται υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η «επιστροφή» στην αρχαιολογία μη προσπελάσιμων περιοχών, όπως είναι αυτές της Κερύνειας και της Αμμοχώστου, αποσκοπεί στο να αναδείξει τον ιδιαίτερο πολιτισμικό και ιστορικό τους χαρακτήρα και να υπογραμμίσει ότι η αρχαιολογική εικόνα που έχει διαμορφωθεί για την Κύπρο τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες είναι αποσπασματική, καθώς βασίζεται σε έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί αποκλειστικά στο ελεύθερο τμήμα του νησιού.
Μέσα στα ίδια πλαίσια, το Τμήμα Αρχαιοτήτων διοργανώνει στις 24 Σεπτεμβρίου 2016, από τις 08:45 μέχρι τις 18:30, στη Μεσαιωνική Αίθουσα Καστελλιώτισσα στη Λευκωσία ημερίδα με τίτλο «Four Decades of Hiatus in Archaeological Research in Cyprus: Towards Restoring the Balance”. Οι εισηγήσεις θα είναι στην αγγλική γλώσσα. Η ημερίδα αφιερώνεται στη μνήμη του Καθηγητή Edgar Peltenburg.
To ερευνητικό πρόγραμμα «Saving Prehistoric Antiquities Under Threat» συγχρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Πολιτισμού (Swiss Federal Office of Culture) και διεξάγεται υπό την αιγίδα του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου. Η διάρκεια του προγράμματος είναι τρία χρόνια και προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως τον Αύγουστο του 2017. Απώτερος στόχος της έρευνας είναι η διάσωση, μέσω ψηφιακής καταγραφής, ευρημάτων που σήμερα φυλάσσονται στο Κυπριακό Μουσείο και που προέρχονται από προϊστορικές θέσεις που ανασκάφηκαν πριν από το 1974 στις περιοχές που σήμερα δεν βρίσκονται υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
ΤΕΜΕΝΟΣ ΧΑΛΑ ΣΟΥΛΤΑΝ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι, λόγω οργανωμένης επίσκεψης με μεγάλο αριθμό προσκυνητών στα πλαίσια των εορτασμών του Kurban Bayram, που αγγίζει τα όρια της χωρητικότητας του τεμένους Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα, το τέμενος δεν θα είναι προσβάσιμο για το ευρύ κοινό την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016.
Απολογούμαστε για την ταλαιπωρία που τυχόν θα προκληθεί.
EDGAR PELTENBURG
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει με λύπη ότι την Κυριακή 14 Αυγούστου 2016 απεβίωσε ο Δρ Edgar Peltenburg, Επίτιμος Καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
Ο Δρ Peltenburg γεννήθηκε στις 28 Μαΐου 1942. Το 1963 πήρε το πτυχίο του στην Αρχαία Ιστορία και Αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο του Birmingham, και μετέπειτα το διδακτορικό του το 1968. Ήταν λέκτορας σε διάφορα πανεπιστήμια στον Καναδά, στην Αγγλία και στη Σκωτία, μέχρι που διορίστηκε λέκτορας στο Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, όπου παρέμεινε μέχρι την αφυπηρέτησή του το 2008 αφού εργάστηκε ως Καθηγητής της Αρχαιολογίας την περίοδο 1994-2007.
Ήταν Διευθυντής ανασκαφικών αποστολών στην Κύπρο όπως και στην Αγγλία, Σκωτία, Ιράκ και Συρία. Η πολύχρονη συνεργασία του Δρος Peltenburg με το Τμήμα Αρχαιοτήτων ξεκίνησε με τις ανασκαφές του στον Άγιο Επίκτητο-Βρύσι στην Επαρχία Κερύνειας από το 1969 μέχρι 1973. Το 1976 ξεκίνησαν οι εργασίες του ‘Lemba Archaeological Project’ με τις ανακαφές του στη Λέμπα-Λάκκους, Κισόνεργα-Μυλούδια και Κισόνεργα-Μοσφίλια. Την περίοδο 1991-2011 διενήργησε ανασκαφές στις τοποθεσίες Σουσκιού-Βαθύρκακας και Σουσκιού-Λαόνα.
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα αφιερώσει την προσεχή Ημερίδα με τίτλο «Four Decades of Hiatus in Archaeological Research in Cyprus: Towards Restoring the Balance», που διοργανώνεται στις 24 Σεπτεμβρίου 2016 στη μεσαιωνική αίθουσα Καστελιώτισσα, εις μνήμη του Δρος Edgar Peltenburg, ο οποίος θα μιλούσε για τις ανασκαφές στον Άγιο Επίκτητο-Βρύσι.
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ «ΦΑΡΚΩΝΙΑ ΣΤΟ ΚΟΛΟΣΣΙ»
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι η εικαστική έκθεση του καλλιτέχνη Λευτέρη Ολύμπιου, με τίτλο «Φαρκώνια στο Κολόσσι», η οποία εκτίθεται στο Κάστρο Κολοσσίου από τις 18 Απριλίου 2016, θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό, στον ίδιο χώρο, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2016.
ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει τον επαναπατρισμό από το Ηνωμένο Βασίλειο ενός αρχαίου πήλινου ειδωλίου. Το ειδώλιο εντοπίστηκε μετά από διαδικτυακή έρευνα του Τμήματος Αρχαιοτήτων σε ιστοσελίδα οίκου πώλησης αρχαιοτήτων του Λονδίνου.
Κατόπιν αιτήματος των Κυπριακών αρχών (Τμήματος Αρχαιοτήτων και Αστυνομίας Κύπρου), ο οίκος παρέδωσε το ειδώλιο στη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, η οποία τον Ιούλιο 2016 το παρέδωσε στις Κυπριακές αρχές. Το ειδώλιο προέρχεται από τη δηλωμένη και καταγραμμένη ιδιωτική συλλογή του Χριστάκη Χατζηπροδρόμου, η οποία πριν την Τούρκικη εισβολή του 1974 βρισκόταν στην οικία του στην Αμμόχωστο. Ως αποτέλεσμα της εισβολής, η οικία λεηλατήθηκε, τα αντικείμενα της συλλογής κλάπηκαν και η συλλογή διασκορπίστηκε.
Πρόκειται για ένα πήλινο ειδώλιο αλόγου με αναβάτη-πολεμιστή που χρονολογείται στην Κυπρο-Αρχαϊκή περίοδο (περίπου 700 π.Χ).
ΔΩΡΕΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στον κύριο Χριστάκη Χατζηπροδρόμου για την ευγενική δωρεά ενός προϊστορικού πήλινου ειδωλίου. Το ειδώλιο προέρχεται από τη δηλωμένη ιδιωτική τoυ συλλογή, η οποία πριν την Τούρκικη εισβολή του 1974 βρισκόταν στην οικία του κύριου Χατζηπροδρόμου στην Αμμόχωστο. Ως αποτέλεσμα της εισβολής, η οικία λεηλατήθηκε, τα αντικείμενα της συλλογής κλάπηκαν και η συλλογή διασκορπίστηκε. Το εν λόγω ειδώλιο επαναπατρίστηκε από το Μόναχο τον Αύγουστο 2015 μαζί με άλλες αρχαιότητες που βρέθηκαν στην παράνομη κατοχή του Αydin Dikmen, μετά από πολύχρονη δικαστική μάχη.
Πρόκειται για αρχαιότητα της Μέσης Εποχής του Χαλκού (2000–1650 π.Χ.) με γραπτή κόσμηση που εμπίπτει σε μία ιδιαίτερη και σπάνια ομάδα πήλινων ειδωλίων που παρουσιάζουν βρέφος σε λίκνο (παιδικό κρεβάτι).
Το αντικείμενο θα συμπεριληφθεί στα εκθέματα της έκθεσης που διοργανώνεται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων στα πλαίσια του προγράμματος SPAUT (Saving the Prehistoric Antiquities under Threat) που προγραμματίζεται να εγκαινιαστεί στις 23 Σεπτεμβρίου 2016. Στη συνέχεια το ειδώλιο θα εκτεθεί στο Κυπριακό Μουσείο.
ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΟΥΡΙΟΥ
Με αφορμή την πρόσφατη δημοσίευση στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας για δήθεν παραχώρηση του Αρχαίου Θεάτρου Κουρίου στο πλαίσιο τελετής γάμου το Τμήμα Αρχαιοτήτων διευκρινίζει ότι η παραχώρηση του θεάτρου έγινε μόνο για διοργάνωση κονσέρτου με κλασσικό ρεπερτόριο ακολουθώντας
τη νόμιμη διαδικασία και σύμφωνα με τους Κανονισμούς του Τμήματος Αρχαιοτήτων που διέπουν τη χρήση Αρχαίων Μνημείων Α΄ Πίνακα. Για τη χρήση των Μνημείων δεν γίνονται εξαιρέσεις και τίθενται αυστηροί όροι, τους οποίους οφείλουν να ακολουθούν οι διοργανωτές έτσι ώστε να εξασφαλίζεται
τόσο η ακεραιότητα όσο και η αρχαιολογική αξία των Μνημείων.
ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΔΑΠΕΔΟ ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ
Σε συνέχεια των δημοσιευμάτων στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας σχετικά με την αποκάλυψη νέου ψηφιδωτού δαπέδου στη Λάρνακα το Τμήμα Αρχαιοτήτων σας αποστέλλει φωτογραφία μέρους του ψηφιδωτού δαπέδου και σας ενημερώνει τα ακόλουθα:
Το ψηφιδωτό δάπεδο αποκαλύφθηκε στην οδό Αγίου Νεοφύτου στη Λάρνακα κατά τις εργασίες εκσκαφών για το αποχετευτικό σύστημα της πόλης. Η αρχαιολογική έρευνα στο χώρο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και μόνο τμήμα του ψηφιδωτού δαπέδου έχει αποκαλυφθεί.
Παρόλο που μόνο τμήμα του αποκαλύφθηκε, το οποίο δεν έχει ακόμη συντηρηθεί, μπορούμε προκαταρκτικά να εκτιμήσουμε ότι απεικονίζει σκηνές με άθλους του Ηρακλή και χρονολογείται στη ρωμαϊκή περίοδο.
Από γραπτές πηγές και επιγραφές γνωρίζουμε ότι κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο το Αρχαίο Κίτιον έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εδραίωση του ρωμαϊκού πολιτισμού στην Κύπρο εντούτοις μέχρι σήμερα τα ρωμαϊκά κατάλοιπα στη πόλη είναι ελάχιστα.
Έτσι το ψηφιδωτό δάπεδο που ήρθε στο φως καθώς και το κτίριο στο οποίο ανήκει αποτελούν σημαντική μαρτυρία της ανάπτυξης της πόλης κατά τη ρωμαϊκή περίοδο.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΑΣ-ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι, από το Σάββατο 16 Ιουλίου 2016 και εξής, ο Αρχαιολογικός Χώρος και το Μουσείο στη Μάα-Παλαιόκαστρο θα παραμένει κλειστός τα Σάββατα και τις Κυριακές. Οι ημέρες και ώρες λειτουργίας θα είναι ως εξής:
Χειμερινό Ωράριο (από 16η Σεπτεμβρίου μέχρι 15η Απριλίου) Δευτέρα – Παρασκευή: 08:30 – 16:00
Καλοκαιρινό Ωράριο (από 16η Απριλίου μέχρι 15η Σεπτεμβρίου) Δευτέρα – Παρασκευή: 09:30 – 17:00
ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΜΑΪΟΥ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ: ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ.
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι, την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016, Διεθνής Ημέρα Μουσείων, η είσοδος σε όλα τα Μουσεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων θα είναι ελεύθερη. Το κοινό μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Τμήματος Αρχαιοτήτων, www.mcw.gov.cy/da για κατάλογο των Μουσείων και τα ωράριά τους, όπως και για να ενημερωθεί για όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.
ΔΩΡΕΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΚΑ. ΚΑΙΤΗ ΚΛΗΡΙΔΟΥ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στην κα. Καίτη Κληρίδου για την ευγενική της δωρεά αντικειμένων νεώτερου πολιτισμού. Η δωρεά έγινε εις μνήμην των γονέων της, του αείμνηστου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και της Λίλας Ειρήνης Κληρίδου. Πρόκειται για σημαντική συλλογή αποτελούμενη από χαλιά, έπιπλα, ασημικά και φωτιστικά. Μεγάλο μέρος των αντικειμένων βρίσκεται ήδη εκτεθειμένο στο Εθνολογικό Μουσείο (Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου), Λευκωσία ενώ προγραμματίζεται η έκθεση των υπόλοιπων αντικειμένων στο Τοπικό Εθνολογικό Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας, Λεύκαρα.
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΤΟ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ (ΟΙΚΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΑΚΗ ΚΟΡΝΕΣΙΟΥ)
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι, από τις 25 Απριλίου μέχρι και τις 2 Μαΐου 2016, το Εθνολογικό Μουσείο (Οικία Χατζηγιωργάκη Κορνέσιου) στη Λευκωσία θα παραμείνει κλειστό λόγω εργασιών συντήρησης.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΚΟΥΡΙΟΥ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΩΝ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο του εορτασμού της 18ης Απριλίου που καθιερώθηκε από το ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) ως Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Χώρων, την Κυριακή 17 Απριλίου 2016, και ώρα 10:30 – 13:00, διοργανώνει αθλητική εκδήλωση στο αρχαίο Στάδιο Κουρίου, σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού και το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Αφορμή για τη συγκεκριμένη διοργάνωση αποτελεί το παγκόσμιο θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων, «Η κληρονομιά του Αθλητισμού» (“The heritage of sport”), το οποίο δίνει την ευκαιρία να τονιστεί το σημαντικό τρίπτυχο πολιτισμός – αθλητισμός – εθελοντισμός. Στην εκδήλωση θα διεξαχθούν αθλήματα, όπως στίβος, τοξοβολία, ξιφασκία και πάλη, με τη συμμετοχή των αντίστοιχων Ομοσπονδιών ΚΟΕΑΣ, ΚΟΤΟΞ, ΚΟΞΙΦ και ΚΟΠΑΛ, μέσω του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, ενώ θα πραγματοποιηθεί και ποδηλατική διαδρομή από την Κ.Ο.Πο. Το κοινό θα μπορεί να συμμετάσχει στις διάφορες δραστηριότητες και θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί με πληροφοριακό και οπτικοακουστικό υλικό. Η διεξαγωγή της εκδήλωσης στο αρχαίο Στάδιο του Κουρίου αναδεικνύει τη σπουδαιότητα του μνημείου, αλλά και τη σημασία της μεγάλης αυτής γιορτής, μέσω της οποίας προωθούνται παναθρώπινες αξίες, στα πλαίσια της διαφύλαξης και προβολής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
ΤΟΠΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΛΑΙΠΑΦΟΥ (ΚΟΥΚΛΙΑ)
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι το Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιπάφου (Κούκλια), Επαρχίας Πάφου θα είναι ανοιχτό την Παρασκευή 1η Απριλίου 2016 από τις 8.30 μέχρι τις 17.00.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, πληροφορεί το κοινό ότι στα πλαίσια των κοινωνικών του δραστηριοτήτων θα συμμετάσχει στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων που διοργανώνει η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο θα φωταγωγηθούν με χρώμα μπλε το Μεσαιωνικό Μουσείο Κύπρου (Κάστρο Λεμεσού) και το Κάστρο Λάρνακας από τις 15 έως 20 Ιουνίου. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων αναγνωρίζοντας ότι διαχρονικά η Κύπρος αποτελούσε καταφύγιο για τους πρόσφυγες της ευρύτερης περιοχής και κατέβαλλε προσπάθειες ενσωμάτωσης τους στην κοινωνία, στέκεται αρωγός στις προσπάθειες της Ύπατης Αρμοστείας για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης γύρω από τα προσφυγικά ζητήματα με στόχο τη δημιουργία κλίματος ανοχής και σεβασμού των δικαιωμάτων των προσφύγων, καθώς και του δικαιώματος διαφύλαξης και προστασίας της πολιτιστικής τους κληρονομιάς στον χώρο καταγωγής τους η οποία αποτελεί και μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς.
Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις της Ύπατης Αρμοστείας για την επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων στην Κύπρο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.unhcr.org.cy/el/ekdiloseis/pagkosmia-imera-prosfygon/world-refugee-day-2015/wrd-events.html
LIGHT IT UP BLUE – ΜΠΛΕ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ, 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοινώνει ότι στις 2 Απριλίου 2015, στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Ενημέρωσης για τον Αυτισμό, θα συμμετάσχει στην παγκόσμια εκδήλωση με την επονομασία Light it Up Blue. Σε αυτά τα πλαίσια θα φωταγωγηθούν στο χρώμα μπλε τα Μεσαιωνικά Κάστρα Λεμεσού, Κολοσσίου και Λάρνακας, ο Αρχαιολογικός Χώρος Χοιροκοιτίας, και η Μεσαιωνική Αγρέπαυλη Κουκλιών. Θα φωταγωγηθεί επίσης το Κυπριακό Μουσείο, καθώς και τα Αρχαιολογικά Μουσεία των Επαρχιών Λεμεσού και Λάρνακας και το Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Μαρίου-Αρσινόης στην Πόλη Χρυσοχούς. Η συμμετοχή σε αυτή την προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με Αυτισμό και οι οικογένειές τους, αποτελεί μέρος της στρατηγικής του Τμήματος Αρχαιοτήτων για προστασία, προβολή και προώθηση της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς με στόχο το όφελος ολόκληρης της κοινωνίας. Πεποίθηση του Τμήματος Αρχαιοτήτων είναι ότι ο πολιτισμός μας ανήκει σε όλους τους πολίτες και ότι η ανάπτυξη της γνώσης ως προς τη σημασία των αρχαιολογικών αξιών, και η διατήρησή τους, συμβάλλει άμεσα στη δημιουργία ορθής βάσης για κοινωνική ευημερία.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ PASCAL ΛΕΜΕΣΟΥ
Στις 22 Ιανουαρίου 2015, ο Όμιλος Κοινωνικής Προσφοράς της ιδιωτικής σχολής PASCAL Λεμεσού, σε συνεννόηση με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, καθάρισε από τα σκουπίδια την παραλία που αντιστοιχεί με την ακρόπολη της αρχαίας Αμαθούντας.
ΝΕΑ ΩΡΑΡΙΑ (ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΑΚΗ ΚΟΡΝΕΣΙΟΥ)
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας του Κυπριακού Μουσείου και του Εθνολογικού Μουσείου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου.
Κυπριακό Μουσείο
Δευτέρα Κλειστό
Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 08.00-18.00
Σάββατο 09.00-17.00
Κυριακή 10.00-13.00
Κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα μέχρι τις 20.00
Εθνολογικό Μουσείο Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου
Δευτέρα Κλειστό
Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 08.30-15.30
Σάββατο 09.30-16.30
Κυριακή κλειστό
Το πιο πάνω διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των δύο Μουσείων τίθεται σε ισχύ από την Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
ΑΡΧΑΙΟ ΚΟΥΡΙΟ, 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, έχοντας ως ένα από τους βασικότερους του στόχους την προβολή και γνωριμία όλων των κοινωνικών συνόλων και ομάδων με τους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία του τόπου μας, είναι με μεγάλη του χαρά που ανακοινώνει συνέχιση του προγράμματος για ξεναγήσεις Ατόμων με Οπτική Αναπηρία σε αρχαιολογικούς χώρους, συγκεκριμένα στο αρχαίο Θέατρο Κουρίου και στην Οικία Ευστολίου, από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων κ. Μάριο Δημητριάδη, το Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014 στις 18:00.
Σκοπός του Τμήματος Αρχαιοτήτων με την εν λόγω προσπάθεια είναι να δώσει τη δυνατότητα στα άτομα με οπτική αναπηρία να αποκτήσουν απρόσκοπτη πρόσβαση στην αρχαιολογική μας παράδοση. Συνεχίζοντας με τον αρχαιολογικό χώρο Κουρίου, μετά την Οικία Διονύσου στην Κάτω Πάφο, δίνεται η δυνατότητα στα άτομα με οπτική αναπηρία να γνωρίσουν και να κατανοήσουν με άμεσο και απτό τρόπο αρχαιολογικές έννοιες όπως το ψηφιδωτό και τη τεχνολογία του, αναγνωρίζοντας έτσι την αξία και τη σημασία της διατήρησης της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς.
Σε συνεργασία με τη Σχολή Τυφλών έχουν κατασκευαστεί και τοποθετηθεί δίγλωσσες επεξηγηματικές πινακίδες για την Οικία Ευστολίου και το αρχαίο θέατρο με το σύστημα γραφής Braille, ενώ τρισδιάστατο αντίγραφο του θεάτρου δίνει τη δυνατότητα στα άτομα με οπτική αναπηρία αντίληψης του χώρου. Ομοίωμα ψηφιδωτού και ψηφίδες που ακολουθούν τις αρχαίες μεθόδους κατασκευής και είναι ελεύθερα στο κοινό για αφή επιτρέπουν στα άτομα αυτά να κατανοήσουν διαδραστικά την τεχνολογία και την κατασκευή τους. Οι αρχαιοφύλακες, που βρίσκονται στον αρχαιολογικό χώρο, έχουν εκπαιδευθεί κατάλληλα από τη Σχολή Τυφλών ως οδηγοί, ώστε τα άτομα με οπτική αναπηρία να έχουν μια ουσιαστική και βιωματική εμπειρία και να αποκομίσουν τα μέγιστα από την επίσκεψή τους. Παράλληλα, ενισχύοντας την απόκτηση ολοκληρωμένης γνώσης, πληροφοριακοί οδηγοί έχουν εκδοθεί στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, στο σύστημα Braille και σε μεγεθυμένη γραφή, που θα διατίθενται δωρεάν στα άτομα με οπτική αναπηρία, με ενημερωτικό υλικό για το μνημείο.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 18:00 με ξενάγηση στην Οικία Ευστολίου και στο αρχαίο θέατρο από Αρχαιολογικό Λειτουργό του Τμήματος Αρχαιοτήτων και θα ακολουθήσουν σύντομοι χαιρετισμοί του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων και των Αναπληρώτριων Διευθυντριών του Τμήματος Αρχαιοτήτων και της Σχολής Τυφλών. Το κύριο μέρος της εκδήλωσης θα αποτελέσει συναυλία που θα δοθεί στο χώρο του θεάτρου από την ορχήστρα της Σχολής Τυφλών «Μελωδύτες» σε ένα αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκη.
WI-FI ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΟΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΩΔΕΙΟ ΝΕΑΣ ΠΑΦΟΥ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι στο Κέντρο Επισκεπτών του Αρχαιολογικού Χώρου Κουρίου και στο Ωδείο του Αρχαιολογικού Χώρου της Νέας Πάφου προσφέρεται δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο (wi-fi).
ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΟΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΕΜΕΝΟΥΣ ΧΑΛΑ ΣΟΥΛΤΑΝ ΤΕΚΚΕ, 2014
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι το Κυπριακό Μουσείο, ο Αρχαιολογικός Χώρος Κουρίου και το τέμενος Χαλά Σουλτάν έχουν βραβευτεί με το Πιστοποιητικό Διάκρισης 2014 του γνωστού ταξιδιωτικού οργανισμού TripAdvisor, ο οποίος χρησιμοποιείται καθημερινά από εκατομμύρια ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο.
Το βραβείο αυτό βασίζεται αποκλειστικά στα σχόλια που έχουν καταγράψει οι επισκέπτες μετά από επίσκεψη στους πιο πάνω χώρους κατά το περασμένο έτος. Η βράβευση αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για το Τμήμα Αρχαιοτήτων αφού βασίζεται εξολοκλήρου στις ταξιδιωτικές εμπειρίες και κυρίως στην ποιότητα των κριτικών από τους επισκέπτες. Λειτουργεί έτσι ως η καλύτερη διαφήμιση αφού κάθε βραβευμένος προβάλλεται μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Συγχρόνως αναγνωρίζονται οι συνεχείς προσπάθειες του Τμήματος Αρχαιοτήτων, που σε αντίξοες συνθήκες, εξακολουθεί να αναβαθμίζει τους επισκέψιμους του χώρους και ταυτόχρονα να προβάλλει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΑΥΤΙΣΜΟΥ, 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι θα συμμετάσχει και φέτος στην επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού που καθιερώθηκε να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου. Ταυτόχρονα με τον μπλε φωτισμό των Πυραμίδων στην Αίγυπτο, του Νότιου Πόλου, του Πύργου της Πίζας, του Πύργου του Άϊφελ, του αγάλματος του Χριστού στη Βραζιλία, του Μουσείου Ιστορίας στο Μισσούρι και πολλών άλλων μνημείων και ιστορικών κτηρίων σε όλον τον κόσμο, το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα φωτίσει μπλε το Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία και τα ακόλουθα Μνημεία: Κάστρο Λεμεσού, Κάστρο Λάρνακας, Κάστρο Πάφου, Κάστρο Κολοσσίου, Αρχαιολογικός χώρος Χοιροκοιτίας και Αρχαιολογικός χώρος Παλαιπάφου (Κούκλια). Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο κοινωνικό έργο του Τμήματος Αρχαιοτήτων, το οποίο προτάσσει και προωθεί τη δημιουργία συνείδησης και κατανόησης για τα άτομα με αναπηρία, που περιλαμβάνουν και άτομα που πάσχουν από αυτισμό, καθώς και τη δημιουργία στήριξης στους δικούς τους ανθρώπους.
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Συγκοινωνιών και ΄Εργων, ανακοινώνει ότι, λόγω αναδιοργάνωσης τμήματος της έκθεσης στο Επαρχιακό Μουσείο Λάρνακας, η δυτική πτέρυγα του Μουσείου από τη Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014 θα παραμείνει προσωρινά κλειστή για το κοινό.
ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ-ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Συγκοινωνιών και ΄Εργων, ανακοινώνει ότι, λόγω αναδιοργάνωσης τμήματος της έκθεσης στο Επαρχιακό Μουσείο Λάρνακας, μέρος της δυτικής πτέρυγας του Μουσείου από την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014 θα παραμείνει προσωρινά κλειστό για το κοινό.
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013 θα πραγματοποιηθεί στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄, Λευκωσία η τελετή υποδοχής των 173 αντικειμένων εκκλησιαστικής τέχνης που έχουν κλαπεί από εκκλησίες των κατεχομένων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σε αριθμό επαναπατρισμό αρχαιοτήτων που έγινε ποτέ στην Κύπρο και μετά από ένα πολύχρονο δικαστικό αγώνα στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Μονάχου της Γερμανίας. Οι 173 βυζαντινές και μεταβυζαντινές αρχαιότητες, στις οποίες είναι έκδηλα τα σημάδια της ανεπανόρθωτης καταστροφής και βίαιης απόσπασης και αποκόλλησης από την θέση τους, προέρχονται από πολλές ελληνοκυπριακές εκκλησίες και εκκλησίες της Μαρωνίτικης κοινότητας και αποτελούν μοναδικό δείγμα της Κυπριακής Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής περιόδου στην εκκλησιαστική τέχνη. Θα εκτίθενται προσωρινά στο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης μέχρι την τελική επιστροφή τους εκεί όπου ανήκουν.
ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΑ ΤΕΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με τους περί Αρχαιοτήτων (Τροποποιητικούς) Κανονισμούς του 2013, τα τέλη εισόδου στα Μουσεία και Αρχαιολογικά Μνημεία αναθεωρούνται από τις 15 Νοεμβρίου 2013 ως ακολούθως:
- Μουσεία και Αρχαία Μνημεία με υφιστάμενο τέλος €3,40 σε €4,50.
- Αρχαιολογικός χώρος Κουρίου με υφιστάμενο τέλος €1,70 σε €4,50.
- Όλα τα υπόλοιπα Μουσεία και Αρχαία Μνημεία με υφιστάμενο τέλος €1,70 σε €2,50.
Τα πιο πάνω τέλη μειώνονται κατά 20% για ομάδες επισκεπτών πέραν των 10 ατόμων που συμμετέχουν σε οργανωμένη εκδρομή. Θα εκδίδονται επίσης δελτία εισόδου για περίοδο μιας ημέρας έναντι τέλους €8,50, για περίοδο τριών ημερών έναντι τέλους €17,00 και για περίοδο επτά ημερών έναντι τέλους €25,00.
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΚΔΟΤΗΡΙΟΥ – ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ
ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΙΤΙΟΥ, ΛΑΡΝΑΚΑ
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013, Ώρα 5:30 μμ
5:30 μμ: Ξενάγηση στον χώρο από Αρχαιολογικό Λειτουργό του Τμήματος Αρχαιοτήτων
6:00 μμ: Χαιρετισμός Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων
κυρίου Τάσου Μητσόπουλου
Χαιρετισμός Δημάρχου Λάρνακας
κυρίου Ανδρέα Λουρουτζιάτη
Χαιρετισμός Αναπληρώτριας Διευθύντριας Τμήματος Αρχαιοτήτων
Δρ Μαρίνας Σολομίδου-Ιερωνυμίδου
6:10 μμ: Ομιλία από τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου
κύριο Βάσο Καραγιώργη, ανασκαφέα του χώρου
6:30 μμ: Μουσικό πρόγραμμα από το φωνητικό σχήμα «Μελωδία» του Ελληνικού Ωδείου Κιτίου-Αραδίππου
...........................................................................
Θα ακολουθήσει δεξίωση στο χώρο των εγκαινίων
ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΠΙΛΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
«ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΔΙΟΝΥΣΟΥ,
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΤΩ ΠΑΦΟΥ»,
5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, έχοντας ως ένα από τους βασικότερους στόχους τη γνωριμία ανεξαιρέτως όλων των πολιτών με τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της Κύπρου, με μεγάλη χαρά ανακοινώνει την έναρξη του πιλοτικού προγράμματος «Ξεναγήσεις Ατόμων με Οπτική Αναπηρία στην Οικία Διονύσου, Αρχαιολογικός Χώρος Κάτω Πάφου» από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων κ. Τ. Μητσόπουλο, το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013 στις 17:30.
Στα πλαίσια του προγράμματος, δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα σε άτομα με οπτική αναπηρία να γνωρίσουν και να κατανοήσουν με άμεσο και απτό τρόπο το αρχαιολογικό υλικό και συνυφασμένες έννοιες, όπως το ψηφιδωτό και η τεχνολογία κατασκευής του, αναγνωρίζοντας έτσι την αξία και τη σημασία της διατήρησης της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς.
Σε συνεργασία με τη Σχολή Τυφλών «Άγιος Βαρνάβας» έχουν κατασκευασθεί και τοποθετηθεί δίγλωσσες επεξηγηματικές πινακίδες στην «Οικία του Διονύσου» σε σύστημα γραφής Braille, ενώ ανάγλυφη κάτοψη της Οικίας, δίνει τη δυνατότητα άμεσης κατανόησης του χώρου. Επιπλέον, έχει τοποθετηθεί αντίγραφο ψηφιδωτού με υπερυψωμένες ψηφίδες, ώστε να γίνονται αντιληπτά τα επιμέρους χαρακτηριστικά και το μοτίβο. Ως μέρος της προσπάθειας για πρόσβαση σε όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες που σχετίζονται με τον αρχαιολογικό χώρο της Πάφου και ιδιαίτερα την «Οικία του Διονύσου», εκδόθηκαν οδηγοί στο σύστημα γραφής Braille, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Για άτομα με μειωμένη όραση οι οδηγοί εκδόθηκαν σε μεγεθυμένη γραμματοσειρά. Οι εν λόγω οδηγοί θα προσφέρονται δωρεάν στα άτομα με οπτική αναπηρία ως ευγενική χορηγία του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Παράλληλα, οι υπεύθυνοι αρχαιοφύλακες του αρχαιολογικού χώρου έχουν εκπαιδευθεί κατάλληλα από ειδικές εκπαιδεύτριες της Σχολής Τυφλών, ώστε να είναι σε θέση να λειτουργήσουν ως οδηγοί των ατόμων με οπτική αναπηρία, με στόχο να αποκομίσουν τα μέγιστα από την επίσκεψή τους. Σημειώνεται ότι το εν λόγω πρόγραμμα είναι πιλοτικό και ότι σύντομα θα εφαρμοστεί και σε άλλα μνημεία του ιδίου και άλλων αρχαιολογικών χώρων.
Η τελετή έναρξης του πιλοτικού προγράμματος θα αρχίσει στις 17:30 με ξενάγηση στην «Οικία του Διονύσου» από Αρχαιολογικό Λειτουργό του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Η εκδήλωση θα συνεχίσει στο αρχαίο Ωδείο με χαιρετισμούς από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων κύριο Τ. Μητσόπουλο, τον Δήμαρχο Πάφου κύριο Σ. Βέργα, την Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Δρα Μ. Σολομίδου- Ιερωνυμίδου και την Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Σχολής Τυφλών κυρία Πελαγία Εγγλεζάκη-Καρπασίτη. Η συναυλία που θα δοθεί από μαθητές του Προγράμματος Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Καθηγητή Ματθαίου Καριόλου, θα αποτελέσει το κύριο μέρος της εκδήλωσης.
Τέλος, στο Κέντρο Επισκεπτών του Αρχαιολογικού Χώρου Κάτω Πάφου θα φιλοξενείται, για μια εβδομάδα, έκθεση φωτογραφίας με χαρταετό αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Κύπρου, με τίτλο «Η κληρονομιά της Κύπρου από Ψηλά» του κ. Thomas Sagory. Η έκθεση γίνεται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Κύπρο.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ MOSAIKON
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι το δεύτερο εκπαιδευτικό εργαστήρι για την συντήρηση και διαχείριση αρχαιολογικών χώρων με ψηφιδωτά MOSAIKON, θα πραγματοποιηθεί στην Πάφο από τις 28 Απριλίου μέχρι τις 16 Μαΐου 2014. Το εργαστήρι διοργανώνεται σε συνεργασία με το Getty Conservation Institute και την Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Περισσότερες πληροφορίες, καθώς και η αίτηση συμμετοχής για το εργαστήρι η οποία θα πρέπει να αποσταλεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2013, είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα
http://www.getty.edu/conservation/our_projects/education/mosaikon/mosaikon_course2014.html
ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΧΟΙΡΟΚΟΙΤΙΑΣ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι την Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013 και ώρα 19:00 μμ θα πραγματοποιηθεί δεντροφύτευση στον αρχαιολογικό χώρο του Νεολιθικού Οικισμού Χοιροκοιτίας παρουσία του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων με σκοπό την αποκατάσταση του τοπίου στο χώρο μετά την πρόσφατη πυρκαγιά που τον έπληξε. Κατά τη δεντροφύτευση, η οποία θα γίνει σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Χοιροκοιτίας και το Κέντρο Νεότητας της Κοινότητας, θα φυτευθούν πενήντα περίπου μεγάλα δέντρα.
Μετά την πρόσφατη πυρκαγιά του Ιουνίου που έπληξε σοβαρά τον αρχαιολογικό χώρο κατακαίοντας άγρια βλάστηση, χαρουπιές και ελαιόδεντρα στις πλαγιές του λόφου του Νεολιθικού Οικισμού, το Τμήμα Αρχαιοτήτων προχώρησε άμεσα σε ενέργειες για την αποκατάσταση του τοπίου και στην λήψη περαιτέρω μέτρων για την καλύτερη θωράκιση του χώρου σε περίπτωση νέας πυρκαγιάς.
Χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου, του ίδιου του προσωπικού του Τμήματος Αρχαιοτήτων, καθώς και των κατοίκων της κοινότητας Χοιροκοιτίας, κατέστη δυνατός ο περιορισμός της φωτιάς στις πλαγιές του λόφου, αφήνοντας έτσι ανέπαφα τα ίδια τα αρχαιολογικά κατάλοιπα, τους διαδρόμους επίσκεψης, καθώς και το πωλητήριο και τις αποκατεστημένες Νεολιθικές οικίες. Στον περιορισμό της πυρκαγιάς συνέβαλε και το γεγονός ότι ο ίδιος ο αρχαιολογικός χώρος ήταν καθαρός από άγρια βλάστηση, οπόταν μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς το Τμήμα Αρχαιοτήτων προχώρησε σε μία σειρά επιπλέον μέτρων για την περαιτέρω προστασία του χώρου. Καθαρίστηκε έτσι πλήρως η κοίτη του ποταμού Μαρωνίου που περιβάλλει το λόφο από την καμένη άγρια βλάστηση δημιουργώντας παράλληλα μια αντιπυρική ζώνη, λήφθηκαν πρόνοιες για την εγκατάσταση συστήματος πυρόσβεσης μέχρι την κορυφή του λόφου, την εγκατάσταση περιστρεφόμενης εξόδου κινδύνου, καθώς και αποθηκευτικού χώρου για εργαλεία πυρόσβεσης.
ΑΤΕΛΕΤΗ ΣΥΜΒΟΛΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ, ΜΟΝΑΧΟ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι την Τρίτη 16 Ιουλίου 2013 σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Αστυνομίας της Βαυαρίας στο Μόναχο, έγινε συμβολική παράδοση 173 αντικειμένων εκκλησιαστικής τέχνης, τα οποία θα επαναπατριστούν σύντομα. Η τελετή οργανώθηκε για να σηματοδοτήσει τη σημαντική απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Μονάχου της 18ης Μαρτίου 2013, η οποία ακολούθησε την απόφαση του Δικαστηρίου του Σεπτεμβρίου του 2010 για τον επαναπατρισμό των αντικειμένων που κλάπηκαν και εξήχθηκαν παράνομα από τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου μετά την Τούρκικη εισβολή του 1974.
Στην τελετή παρέστησαν και απεύθυναν χαιρετισμούς η Υπουργός Δικαιοσύνης της Βαυαρίας κα Beate Merk, o Πρόεδρος της Αστυνομίας της Βαυαρίας κος Peter Dathe, ο πρώτος Ποινικός Εισαγγελέας κος Franz Weber, εκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος και εκ μέρους του Τμήματος Αρχαιοτήτων η Δρ Δέσπω Πηλείδου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια. Παρέστη επίσης εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Κύπρου στο Βερολίνο, άλλοι επίσημοι του Βαυαρικού Κράτους όπως και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Βαυαρίας. Παραδόθηκαν συμβολικά η εικόνα του Αγίου Βασιλείου από τον Ναό της Παναγίας Γαλακτοτροφούσας στο Παλαίκυθρο, ενώ εκτέθηκαν στο χώρο άλλα 5 αντικείμενα δηλαδή το εντοίχιο ψηφιδωτό του Αγίου Θωμά από την Παναγία Κανακαρίας στη Λυθράγκωμη, η εικόνα του Ιησού Χριστού από το ναό του Αγίου Θεοδώρου στην Καρπασία, δύο θραύσματα τοιχογραφιών της Δευτέρας Παρουσίας από το ναό του Αντιφωνητή στην Καλογραία και η εικόνα της Θεοτόκου μαζί με το Χριστό και τον Άγιο Ιωάννη τον Ελεήμονα με τις προσωπογραφίες των δωρητών από το ναό του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου στον Κουτσοβέντη. Παρ’ όλον ότι τα αντικείμενα έχουν συντηρηθεί για να είναι σε θέση να ταξιδέψουν, τα σημάδια της βίαιης αποκόλλησης και κακής μεταχείρισης τους από τους αρχαιοκάπηλους είναι εμφανή.
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σε αριθμό επαναπατρισμό αρχαιοτήτων που έγινε ποτέ στην Κύπρο. Επίσης αξιοσημείωτη είναι η σημασία που δόθηκε από τον Βαβαρικό τύπο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στο γεγονός αυτό.
Ο ΠΕΡΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΝΟΜΟΣ, ΚΕΦ. 31 ΜΕΧΡΙ Ν.103(Ι) ΤΟΥ 2012
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι στις 11 Ιανουαρίου 2013, η Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Δρ. Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή και o ομόλογός της Υπουργός Εξωτερικών της Συνομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Ελβετίας Δρ. Didier Burkhalter, υπέγραψαν στη Βέρνη συμφωνία για την Εισαγωγή και τον Επαναπατρισμό των Πολιτιστικών Αγαθών.
Η υπογραφή της Συμφωνίας αποτελεί προϊόν διαβουλεύσεων μεταξύ Κύπρου-Ελβετίας από το 2006 και εντεύθεν και καλύπτει κυπριακές και ελβετικές αρχαιότητες που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους έως το 1500 μ.Χ. Η Συμφωνία προνοεί την απαγόρευση της εισαγωγής πολιτιστικών αγαθών στα δυο κράτη όταν δεν έχουν τηρηθεί οι κανόνες του κράτους προέλευσης. Παράλληλα, θεσπίζει το πλαίσιο συνεργασίας για τον επαναπατρισμό πολιτιστικών αγαθών που έχουν εξαχθεί παράνομα και προωθεί την επιστημονική συνεργασία και τις αρχαιολογικές ανταλλαγές Κύπρου-Ελβετίας.
Η υπογραφή της Συμφωνίας, σε συνδυασμό με την ανανέωση του Μνημονίου Συναντίληψης Κυπριακής Δημοκρατίας-ΗΠΑ (Ιούλιος 2012) για την επιβολή περιορισμών στην εισαγωγή κυπριακών αρχαιοτήτων στις ΗΠΑ, αποτελεί σημαντικό βήμα γενικότερα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και ειδικότερα για την παρεμπόδιση της παράνομης εμπορίας πολιτιστικών θησαυρών που αποτελούν προϊόν της συστηματικής λεηλασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές.
ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΗΠΑ
Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, Τμήμα Αρχαιοτήτων, ανακοινώνει ότι στις 10 Ιουλίου 2012 πραγματοποιήθηκε τελετή ανταλλαγής Ρηματικών Διακοινώσεων μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ σχετικά με την ανανέωση του Μνημονίου Συν-Αντίληψης (MοU) μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για την επιβολή περιορισμών στην εισαγωγή αρχαιολογικών αντικειμένων συμπεριλαμβανομένων εκκλησιαστικών, λατρευτικών και εθνολογικών αντικειμένων που χρονολογούνται μέχρι το 1850 μ.Χ.
Το Μνημόνιο Συν-Αντίληψης (MΟU) για την προστασία της αρχαιολογικής και εθνολογικής κληρονομιάς της Κύπρου τέθηκε σε εφαρμογή το 2002, ανανεώθηκε για ακόμη πέντε χρόνια το 2007 και έχει πρόσφατα ανανεωθεί για ακόμη πέντε χρόνια με επέκταση στα αντικείμενα λατρευτικής και εθνολογικής φύσεως που χρονολογούνται μέχρι το 1850. Η εισαγωγή των αντικειμένων αυτών εντός των Η.Π.Α. επιτρέπεται μόνο αν τα αντικείμενα συνοδεύονται από άδεια εξαγωγής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ανανέωση του Μνημονίου αντανακλά τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να διασφαλίσουν την διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και προσφέρει την ευκαιρία για συνεχιζόμενη συνεργασία με στόχο να περιοριστεί η παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αντικειμένων. Το Μνημόνιο ενδυναμώνει τις διμερείς σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ.
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΑ 1/2012
To Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει τη διεξαγωγή Δημόσιας Διαβούλευσης για την προτεινόμενη τροποποίηση των περί Αρχαιοτήτων Κανονισμών, σε σχέση με τα τέλη και δικαιώματα εισόδου σε αρχαιολογικούς χώρους/μουσεία και τη χρήση Αρχαίων Μνημείων Πρώτου Πίνακα. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
Ο ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΩΝ
ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΥΦΗΜΙΑΝΟΥ, ΛΥΣΗΣ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων χαιρετίζει με μεγάλη ικανοποίηση τον επαναπατρισμό των τοιχογραφιών του Αγίου Ευφημιανού της Λύσης, που έφθασαν στην Κύπρο την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012 και τοποθετήθηκαν στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στην Λευκωσία.
Οι τοιχογραφίες που χρονολογούνται στο 13ο αιώνα κοσμούσαν την εκκλησία του Αγίου Ευφημιανού, γνωστή και ως Άγιος Θεμωνιανός, στην κατεχόμενη Λύση. Στον τρούλο απεικονίζεται ο Παντοκράτορας που περιβάλλεται από χορό αγγέλων, η Ετοιμασία του Θρόνου και η Παναγία με τον Πρόδρομο σε δέηση. Στο τεταρτοσφαίριο της αψίδας του Ιερού απεικονίζεται η Παναγία Πλατυτέρα με τον Χριστό σε στηθάριο, πλαισιωμένη από τους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ. Το τοιχογραφημένο σύνολο του Αγίου Ευφημιανού θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά έργα της κυπριακής θρησκευτικής ζωγραφικής, αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου καθώς και του ευρύτερου Βυζαντινού πολιτισμού.
Μετά από σχεδόν τρείς δεκαετίες παραμονής τους στο Ίδρυμα Menil του Houston στο Texas των Η.Π.Α. oι τοιχογραφίες επιστρέφουν στην Κύπρο, κατόπιν των συντονισμένων προσπαθειών όλων των αρμοδίων φορέων του Κράτους και της Εκκλησίας της Κύπρου, καθώς και της βούλησης του ιδίου του Ιδρύματος Menil, την οποία χαιρετίζουμε. Η επιστροφή των τοιχογραφιών επιτεύχθηκε σε πνεύμα συναίνεσης και αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη του διεθνούς κλίματος που έχει δημιουργηθεί μέσα από διάφορες διεθνείς και διμερείς συμφωνίες μεταξύ των κρατών και ευνοεί την επιστροφή παράνομα εξαχθέντων θησαυρών. Η Κύπρος έχει να επιδείξει ενεργή δράση στις προσπάθειες που πραγματοποιούνται για προστασία των πολιτιστικών αγαθών, τόσο μέσω της υπογραφής μνημονίων με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και άλλες ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες, όσο και τη συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά και διεθνή fora.
Το δύσκολο εγχείρημα της μεταφοράς των τοιχογραφιών στην Κύπρο επετεύχθη με την στενή συνεργασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και του Ιδρύματος Menil. Συντηρητές των πιο πάνω φορέων συντήρησαν τις τοιχογραφίες πριν από την μετακίνηση τους, επέβλεψαν τις εργασίες συσκευασίας και συνόδευσαν τις αρχαιότητες από το Μουσείο του Ιδρύματος Menil μέχρι το Βυζαντινό Μουσείο στη Λευκωσία. Στην ετοιμασία της υποδομής για την επανέκθεση τους συνέβαλε μεγάλη ομάδα διαφόρων ειδικοτήτων όπως αρχαιολόγοι, συντηρητές, αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί και ειδικές εταιρείες για τη μεταφορά και την τοποθέτηση. Εκφράζουμε ευχαριστίες προς το Ίδρυμα Menil για τη συνεργασία και ευχόμαστε οι ενέργειες του να αποτελέσουν παράδειγμα για τον επαναπατρισμό και άλλων σημαντικών κυπριακών αρχαιοτήτων που βρίσκονται ακόμη στο εξωτερικό.
Οι τοιχογραφίες τοποθετήθηκαν σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην πρώτη αίθουσα του Βυζαντινού Μουσείου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, το οποίο επιχειρεί να αποδώσει κατά το δυνατόν αυθεντικότητα στην θέαση τους. Ευχή όλων μας όμως, παραμένει η επιστροφή των τοιχογραφιών στον φυσικό τους χώρο που είναι το Εκκλησάκι του Αγίου Ευφημιανού στη Λύση, αποκαθιστώντας έτσι πλήρως το μνημείο που σήμερα βρίσκεται σε κακή κατάσταση διατήρησης και είναι απογυμνωμένο από τον εσωτερικό του διάκοσμο.
Με την επιστροφή τους οι τοιχογραφίες έρχονται να συμπληρώσουν ένα από τα πολλά χαμένα κομμάτια της πολύπαθης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η οποία ανήκει σε κοινότητες, όπως η Λύση, όπου η μνήμη της κληρονομιάς αυτής παραμένει αναλλοίωτα ζωντανή μέσα από τις θύμησες των κατοίκων της.
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΨΗΦΙΔΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟΥ ΟΙΚΙΑΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ, ΝΕΑ (ΚΑΤΩ) ΠΑΦΟΣ
Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, Τμήμα Αρχαιοτήτων, ανακοινώνει στο κοινό ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες συντήρησης των ψηφιδωτών και οι εργασίες γενικής αναβάθμισης του στεγάστρου της Οικίας του Διόνυσου στον αρχαιολογικό χώρο της Κάτω Πάφου.
Οι εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης στην Οικία του Διόνυσου διεκπεραιώθηκαν από το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε τέσσερις φάσεις και διήρκησαν ένα χρόνο. Η πρώτη φάση των εργασιών συντήρησης αφορούσε τα ψηφιδωτά στα δωμάτια 5 (γεωμετρικός διάκοσμος), 6 (Φαίδρα και Ιππόλυτος), 7 (γεωμετρικός διάκοσμος), 8 (Αρπαγή του Γανυμήδη), 9 (γεωμετρικός διάκοσμος). Η δεύτερη φάση των εργασιών αφορούσε τα έργα τα οποία βρίσκονται στις τέσσερις στοές του αίθριου (10, 11, 12 και 16). Η τρίτη φάση των εργασιών αφορούσε τα δωμάτια 2 (Νάρκισσος), 3 (οι Τέσσερεις Εποχές), 15 (το Παγώνι) και 13 και 14 (γεωμετρικοί διάκοσμοι). Η τέταρτη φάση αφορούσε τις εργασίες συντήρησης στα δωμάτια με το βοτσαλωτό δάπεδο που απεικονίζει τη Σκύλλα (δωμάτιο 1) και το ψηφιδωτό δάπεδο που απεικονίζει τον Θρίαμβο του Διόνυσου (δωμάτιο 4).
Πριν από τη διεξαγωγή της διαδικασίας συντήρησης των ψηφιδωτών προηγήθηκε έρευνα όπου προσδιορίστηκαν στοιχεία τα οποία αφορούσαν την τεχνολογία κατασκευής, προσδιορίστηκε ο τύπος των πετρωμάτων και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς επίσης η σύσταση και τα χαρακτηριστικά των κονιαμάτων.
Οι μεγάλης έκτασης εργασίες εξωραϊσμού και αναβάθμισης του στεγάστρου περιλάμβαναν την επένδυση όλων των πλευρών του στεγάστρου με ξύλινα στοιχεία, την αντικατάσταση θυροπαραθύρων, την αντικατάσταση των συνθετικών πινάκων με πολυκαρπονικά φύλλα, το βάψιμο εσωτερικά και εξωτερικά του στεγάστρου και των πεζογεφυρών, τη στεγανοποίηση της οροφής, την τοποθέτηση υδρορροών και αγωγών απομάκρυνσης των όμβριων υδάτων από το αίθριο και το στέγαστρο περιμετρικά, καθώς και την απεντόμωση του στεγάστρου.
ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΒΕΤΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, Τμήμα Αρχαιοτήτων, ανακοινώνει ότι στις 24 Μαΐου 2011, μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ του Τμήματος Αρχαιοτήτων, του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, της Νομικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Εξωτερικών από την πλευρά της Κύπρου και τους εκπροσώπους της Ελβετίας, μονογράφηκε διμερής συμφωνία για την επιβολή περιορισμών στην παράνομη εισαγωγή πολιτιστικών αγαθών στις δύο χώρες.
Η συμφωνία αυτή προωθείται στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη διάσωση και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο χωρών και της αποτροπής της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. Προβλέπει επίσης, τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του πολιτισμού με την ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειριών, εμπειρογνωμόνων και τη διοργάνωση εκθέσεων, συνεδρίων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων.
Η συμφωνία μονογράφηκε από το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων κ. Μάκη Κωνσταντινίδη, Γενικό Διευθυντή και το Διευθυντή της Εξειδικευμένης Υπηρεσίας του Ομοσπονδιακού Γραφείου Πολιτισμού της Ελβετίας κ. Benno Widmer.
ΤΕΜΕΝΟΣ-ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ (ΠΟΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΥΣ)
Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και ΄Εργων, Τμήμα Αρχαιοτήτων, ανακοινώνει ότι το τέμενος (εκκλησία Αγίου Ανδρονίκου) στην Πόλη Χρυσοχούς θα λειτουργεί από 15 Ιουνίου 2010, με το πιο κάτω ωράριο:
Δευτέρα – Παρασκευή 10.00 – 13.00
Σάββατο Κλειστό
Κυριακή 8.30 – 16.00
ΠΡOΓΡΑΜΜΑ ΨΗΦΙΟΠΟIΗΣΗΣ «CYPRUS ARCHAEOLOGICAL DIGITIZATION PROGRAMME»: ΥΠΟΓΡΑΦH ΣΥΜΒΟΛAIΟΥ
Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, Τμήμα Αρχαιοτήτων, ανακοινώνει την υπογραφή συμβολαίου με την ιδιωτική εταιρεία H. S. Data Ltd, που πραγματοποιήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2009, για τους σκοπούς υλοποίησης του προγράμματος ψηφιοποίησης «Cyprus Archaeological Digitization Programme».
Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Χρηματοδοτικό Μηχανισμό της Νορβηγίας και σκοπό έχει την ψηφιοποίηση του συνόλου των κηρυγμένων Αρχαίων Μνημείων και την εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος ψηφιοποίησης των κινητών ευρημάτων που έχουν βρεθεί στην Επαρχία Πάφου μέχρι το 1975.
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΥ - ΚΙΝΑΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
Σε συμμαχία για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς προχώρησαν Κύπρος και Κίνα διά της μονογραφής Συμφωνίας, η οποία αφορά την παρεμπόδιση της κλοπής των ευρημάτων των λαθραίων ανασκαφών και της παράνομης εισαγωγής και εξαγωγής πολιτιστικής περιουσίας.
Η Συμφωνία μονογραφήθηκε στις 8 Μαΐου στο Πεκίνο από το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων Μάκη Κωνσταντινίδη και τον Dong Baohua Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της Κρατικής Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κίνας, στην παρουσία του Πρέσβη της Δημοκρατίας στο Πεκίνο Μάριου Ιερωνυμίδη, του Διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων Παύλου Φλουρέντζου και του Διευθυντή Εμπορικής Ναυτιλίας Σέργιου Σεργίου και Κινέζων ομολόγων τους.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, «η Συμφωνία αυτή θεωρείται σημαντική δεδομένου του πολιτιστικού πλούτου των δύο χωρών. Η Κύπρος έχει ήδη υπογράψει παρόμοια συμφωνία με τις ΗΠΑ. Με αυτό τον τρόπο, τόσο η Κίνα όσο και η Κύπρος ενδυναμώνουν τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη προστασία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς».
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:
ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝ-ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ (MOU)
Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, Τμήμα Αρχαιοτήτων, ανακοινώνει ότι στις 20 Ιουλίου 2007 πραγματοποιήθηκε τελετή ανταλλαγής Ρηματικών Διακοινώσεων μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ σχετικά με την παράταση του Μνημονίου Συν-Αντίληψης (MΟU).
Το Μνημόνιο Συν-Αντίληψης (MΟU) για την προστασία της αρχαιολογικής και εθνολογικής κληρονομιάς της Κύπρου, που τέθηκε σε εφαρμογή το 2002, παρατείνεται για ακόμη πέντε χρόνια με ισχύ από τις 16 Ιουλίου 2007. Η ανανέωση του Μνημονίου αντανακλά τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να διασφαλίσουν την διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και προσφέρει την ευκαιρία για συνεχιζόμενη συνεργασία έτσι ώστε να ελαττωθεί η περαιτέρω σύληση καθώς και ευκαιρίες για μία επιστημονικότερη μελέτη των άθικτων αρχαιολογικών χώρων. Το MΟU απεικονίζει επίσης την αυξανόμενη ισχύ των διμερών σχέσεων Κύπρου-ΗΠΑ.
Το Μνημόνιο επιτρέπει στο Τμήμα Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεχίσει την απαγόρευση εισαγωγής Προ-Κλασικών και Κλασικών αρχαιολογικών αντικειμένων, εκκλησιαστικών αντικειμένων της Βυζαντινής περιόδου καθώς και εθνολογικών λατρευτικών αντικειμένων εκτός και αν αυτά συνοδεύονται με άδεια εξαγωγής που παραχωρήθηκε από την Κύπρο.
Η κατανόηση της ιστορίας της Κύπρου, λόγω έλλειψης γραπτών κειμένων, στηρίζεται πολλές φορές στην πλούσια αρχαιολογική κληρονομιά της, η οποία μαρτυρά τις αλληλεπιδράσεις των κατοίκων του νησιού με τις γειτονικές χώρες, διατηρώντας τον μοναδικό Κυπριακό χαρακτήρα του νησιού. Τα εκκλησιαστικά και εθνολογικά αντικείμενα λατρείας, που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα μ.Χ. μέχρι περίπου τον 15ο αιώνα μ.Χ. και περιλαμβάνουν αντικείμενα όπως εικόνες, ψηφιδωτά και τοιχογραφίες, απεικονίζουν το ψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο της Κύπρου.
Με την επέκταση του Μνημονίου Συν-Αντίληψης (MΟU) επιτεύχθηκε η τροποποίηση της λίστας με τις κατηγορίες απαγορευμένων αντικειμένων έτσι ώστε να περιληφθούν και τα νομίσματα που κόπηκαν στην Κύπρο από τα μέσα του 6ου αι. π.Χ μέχρι το 235 μ.Χ. και τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα των αρχαιολογικών ευρημάτων της Κύπρου και σημαντικό φορέα για την ανάπλαση της ιστορίας του νησιού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νομίσματα γίνονται για πρώτη φορά αποδεχτά σε τέτοιο Μνημόνιο από τις ΗΠΑ.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ ή επισκεφτείτε την κατηγορία 'Νομοθεσία' της ιστοσελίδας μας ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΟΔΟΥ
Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων (Τμήμα Αρχαιοτήτων) ανακοινώνει, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (Αρ. 65.484), την κατάργηση της δωρεάν εισόδου σε Κύπριους και Ευρωπαίους πολίτες σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου κατά την ημέρα Κυριακή, από 1.1.2008.
|