English
Έμβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας Τμήμα Αρχαιοτήτων

Αρχική Σελίδα |Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Αναζήτηση:  
Αναζήτηση
Ειδική Αναζήτηση         

Ημερολόγιο Δραστηριοτήτων

English
ΕκτύπωσηΕκτύπωση

"ΑΡΧΑΙΑ ΚΥΠΡΟΣ: Διάλογοι Πολιτισμών", Βασιλικά Μουσεία Τέχνης και Ιστορίας, Βρυξέλλες, 31 Οκτωβρίου 2012 – 10 Μαρτίου 2013
31/10/2012

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγένθυνση

ΑΡΧΑΙΑ ΚΥΠΡΟΣ: Διάλογοι Πολιτισμών

Βασιλικά Μουσεία Τέχνης και Ιστορίας, Βρυξέλλες

31 Οκτωβρίου 2012 – 10 Μαρτίου 2013

Διοργάνωση: Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου

Η έκθεση διοργανώνεται μέσα στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


"ΑΡΧΑΙΑ ΚΥΠΡΟΣ: Διάλογοι Πολιτισμών", Βασιλικά Μουσεία Τέχνης και Ιστορίας, Βρυξέλλες

H Κύπρος είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου μετά την Σικελία και την Σαρδηνία. Τόπος εύφορος, με εύκρατο κλίμα, καλούς φυσικούς λιμένες και σημαντικό ορυκτό πλούτο, αποτέλεσε πόλο έλξης για ανθρώπινους πληθυσμούς ήδη από την 10η χιλιετία π.Χ. Από τότε κατοικήθηκε αδιάλειπτα έως σήμερα. Η αρχαιολογική κληρονομιά του νησιού είναι γεμάτη πολιτιστικά επιτεύγματα και ενδείξεις επαφών με γειτονικές περιοχές.

Τόπος συνάντησης πολιτισμών
Οι πολιτισμικές ανταλλαγές αποτέλεσαν κυρίαρχο στοιχείο της αρχαίας κυπριακής ιστορίας. Στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, η Κύπρος ήταν ανέκαθεν σημείο συνάντησης για ανθρώπους και ιδέες που ταξίδευαν μέσω της θάλασσας. Σχεδόν κάθε έκφανση του αρχαίου κυπριακού πολιτισμού, από την γλώσσα και την γραφή μέχρι την τέχνη και την αρχιτεκτονική αντανακλά επιδράσεις από την Ελλάδα, τη Μικρά Ασία, την Αίγυπτο και την Μέση Ανατολή. Οι επιδράσεις αυτές ωστόσο δεν ήταν μονοσήμαντες. Συχνά αναμειγνύονταν με τοπικά πολιτιστικά ιδιώματα γεννώντας νέες πρωτότυπες μορφές έκφρασης, ιδιαίτερα στους τομείς της τέχνης και της θρησκείας.

Η θεματολογία της έκθεσης
Πώς όμως κατέφθαναν οι επιδράσεις αυτές στην Κύπρο; Ήταν μόνον μέσω άμεσων εμπορικών ή διπλωματικών επαφών, πληθυσμιακών μετακινήσεων ή ακόμη και πολέμων; Ποια ήταν η σημασία άλλως μορφών αλληλεπίδρασης όπως οι καλλιτεχνικές ανταλλαγές, η διάδοση νέων τεχνολογιών, και η τάση των ανώτερων τάξεων να υιοθετούν συμπεριφορές και έθιμα άλλων ‘ελιτ’ της ανατολικής Μεσογείου ως ένδειξη κοινωνικής διαφοροποιησης; Πώς σηματοδοτούνταν οι ‘εισαγόμενες’ ιδέες και οι πρακτικές στο νέο τους περιβάλλον; Και πόσο επηρέαζαν την κοινωνική ταυτότητα των ανθρώπων;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που τίθενται στην έκθεση «Αρχαία Κύπρος: διάλογοι πολιτισμών», που θα παρουσιαστεί στα Βασιλικά Μουσεία Τέχνης και Ιστορίας, στις Βρυξέλλες, μεταξύ 30 Οκτωβρίου 2012 και 17 Φεβρουαρίου 2013. Η έκθεση διοργανώνεται στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ως στόχο την προβολή του αρχαίου κυπριακού πολιτισμού στο ευρωπαϊκό κοινό.

Δεδομένου ότι η Κύπρος αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα επαφών και αλληλεπιδράσεων του αρχαίου κόσμου, η έκθεση επιχειρεί να διερευνήσει τους τρόπους επικοινωνίας μεταξύ των αρχαίων κοινωνιών και το πώς κατάφεραν να αναπτύξουν γόνιμες μορφές πολιτισμικού διαλόγου. Η κατανόηση των φαινομένων αυτών αποκτά ιδιαίτερη σημασία στην εποχή της πολυπολιτισμικότητας και της παγκοσμιοποίησης, κατά την οποία παραδοσιακοί πολιτισμικοί διαχωρισμοί τίθενται εν αμφιβόλω καθώς αυξάνονται οι επαφές μεταξύ ανθρώπων και κοινωνικών ομάδων που προέρχονται από διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα.

Συμμετέχοντες οργανισμοί
Η έκθεση περιλαμβάνει 291 αντικείμενα από μουσεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων, το Μουσείο Πιερίδη – Λαϊκής Τράπεζας, το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, το Βρετανικό Μουσείο, το Ashmolean Museum της Οξφόρδης, τα Βασιλικά Μουσεία Τέχνης και Ιστορίας, στις Βρυξέλλες, το Βασιλικό Μουσείο του Μαριμόντ και το Μουσείο της Λουβεν-λα-Νεβ (Βέλγιο).

Κατάλογος
Η έκθεση συνοδεύεται από τρίγλωσσο εικονογραφηένο κατάλογο (αγγλικά, γαλλικά, ολλανδικά), ο οποίος περιλαμβάνει λεπτομερείς περιγραφές των εκθεμάτων καθώς και εισαγωγικά κείμενα διακεκριμένων επιστημόνων από την Κύπρο, την Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία.

Διοργάνωση
Τμήμα Αρχαιοτήτων

Υπό την αιγίδα της
Κυπριακής Προεδρίας
στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διάρκεια
31 Οκτωβρίου 2012 – 10 Μαρτίου 2013

Μουσείο
Βασιλικά Μουσεία Τέχνης και Ιστορίας
Musée du Cinquantenaire
Parc du Cinquantenaire 10
B-1000 Bruxelles
Belgium

Ιστοσελίδα:
http://www.kmkg-mrah.be
http://www.kmkg-mrah.be/expositions/ancient-cyprus

Σημείωση
Οι επίσημες γλώσσες της έκθεσης είναι τα Γαλλικά και τα Ολλανδικά.

Έκθεση: "ΑΡΧΑΙΑ ΚΥΠΡΟΣ: Διάλογοι Πολιτισμών"- Ανθρωπόμορφο ειδώλιο από ανδεσίτη, 7η-6η χιλιετία π.Χ.Έκθεση: "ΑΡΧΑΙΑ ΚΥΠΡΟΣ: Διάλογοι Πολιτισμών" - Πήλινο ειδώλιο κένταυρου, 800 - 700 π.Χ.. Έκθεση: "ΑΡΧΑΙΑ ΚΥΠΡΟΣ: Διάλογοι Πολιτισμών" - Χάλκινος λυχνοστάτης, 750 - 600 π.Χ. Έκθεση: "ΑΡΧΑΙΑ ΚΥΠΡΟΣ: Διάλογοι Πολιτισμών" -  Αθωρική στήλη, περ. 500 π.Χ. Έκθεση: "ΑΡΧΑΙΑ ΚΥΠΡΟΣ: Διάλογοι Πολιτισμών" -  Φλασκί, 1ος αι. π.Χ.
Αρχή Σελίδας


© 2005 - 2024 Κυπριακή Δημοκρατία, Υφυπουργείο Πολυτισμού

Τμήμα Αρχαιοτήτων
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας