English
Έμβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας Τμήμα Αρχαιοτήτων

Αρχική Σελίδα |Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Αναζήτηση:  
Αναζήτηση
Ειδική Αναζήτηση         

Ημερολόγιο Δραστηριοτήτων

English
ΕκτύπωσηΕκτύπωση

Έκθεση: anThrOPOS: Πρόσωπα της Κύπρου ανά τους Αιώνες
23/02/2013

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγένθυνση
Φωτογραφική Παρέμβαση στα πλαίσια της έκθεσης
«anThrOPOS: Πρόσωπα της Κύπρου ανά τους αιώνες»
Κυπριακό Μουσείο
23/2/2013 – 3/3/2013

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων (Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων) ανακοινώνει ότι μέσα στα πλαίσια της έκθεσης «anThrOPOS: Πρόσωπα της Κύπρου ανά τους Αιώνες» (18/5/2012 – 3/3/2013) διοργανώνεται το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, ώρα 11.00, στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Κυπριακού Μουσείου φωτογραφική παρέμβαση από μαθητές και φοιτητές.

Βασισμένη στην πιο πάνω έκθεση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, η παρέμβαση αυτή παρουσιάζει φωτογραφικές δημιουργίες νέων της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Χρησιμοποιώντας εξ’ ολοκλήρου το μέσο της φωτογραφίας, μαθητές Λυκείων του μαθήματος Φωτογραφικής Τέχνης και φοιτητές του προγράμματος Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, που προσφέρεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Hertfordshire, εκθέτουν τις δικές τους ερμηνείες για τη σύγχρονη ανθρώπινη μορφή στην Κύπρο.

Τα πρόσωπα που φέρουν τα πήλινα και λίθινα γλυπτά της έκθεσης μας κοιτάζουν μέσα από το χρόνο. H φωτογραφική παρέμβαση των νέων εμπνέεται από την πολύ-επίπεδη έκθεση στο Κυπριακό Μουσείο: τις πολλαπλές θεματικές των αρχαίων εκθεμάτων (χαρακτηριστικά προσώπου, κομμώσεις, γενειάδες, φρύδια, καλύμματα κεφαλής, κοσμήματα, τατουάζ και βαφές), τα φωτογραφικά πορτρέτα του Πορφύριου Δίκαιου καθώς και την ερμηνεία της αρχαιολογίας μέσα από τη σύγχρονη τέχνη της Χάρις Επαμεινώνδα. Μέσα από τις φωτογραφίες των νέων αναδεικνύονται οι αντιλήψεις τους γύρω από ένα θέμα που συνδέει την καθημερινή ανθρώπινη ύπαρξη με το πέρασμα του χρόνου και οι προβληματισμοί τους για τον τρόπο με τον οποίο οι σύγχρονες πολιτικές, πολιτιστικές και κοινωνικές μεταβολές επηρεάζουν την ανθρώπινη μορφή.

Οι φωτογραφικές δημιουργίες των νέων θα εκτεθούν μέσα στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Κυπριακού Μουσείου που φιλοξενεί την έκθεση «anThrOPOS: Πρόσωπα της Κύπρου ανά τους αιώνες». Το πρόγραμμα αυτό έχει αναπτυχθεί από το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, τη Δέσπω Πασιά σε συνεργασία με τον Όμιλο Καθηγητών Φωτογραφίας και την Εύη Τσελίκα του Προγράμματος Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, που προσφέρεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Hertfordshire.

Εγκαίνια: Σάββατο, 23/2/2013, ώρα 11:00 πμ
Διάρκεια: 23/2/2013 – 3/3/2013
Χώρος: Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων, Κυπριακό Μουσείο
Διεύθυνση: Μουσείου 1, Λευκωσία 1516
Ωράριο Επισκεπτών: Τρίτη – Παρασκευή: 8:00 – 16:00
Σάββατο: 9:00 – 16:00
Κυριακή: 10:00 – 13:00
Δευτέρα: κλειστό

Ηλ. Ταχ.: antiquitiesdept@da.mcw.gov.cy
Τηλ.: 22865854


Έκθεση: "anThrOPOS: Πρόσωπα της Κύπρου ανά τους Αιώνες", Κυπριακό ΜουσείοΑΙΘΟΥΣΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ (ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ)

«anThrOPOS: Πρόσωπα της Κύπρου ανά τους Αιώνες»

Διάρκεια έκθεσης: 18 Μαΐου 2012 – 3 Μαρτίου 2013

Η έκθεση διοργανώνεται μέσα στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Έκθεση: "anThrOPOS: Πρόσωπα της Κύπρου ανά τους Αιώνες"
Στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων διοργανώνεται έκθεση με τίτλο «anThrOPOS: Πρόσωπα της Κύπρου ανά τους Αιώνες», ενταγμένη στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. Η έκθεση εξερευνά την ανθρώπινη μορφή όπως απεικονίζεται στην τέχνη της Κύπρου από τη Νεολιθική περίοδο μέχρι σήμερα και εστιάζεται συγκεκριμένα στο πρόσωπο. Αρχαίες λίθινες και πήλινες κεφαλές αναδεικνύουν τους ποικίλους τρόπους με τους οποίους αποδίδονταν χαρακτηριστικά του προσώπου, κομμώσεις, καλύμματα κεφαλής, και διάφοροι τρόποι κόσμησης του προσώπου (κοσμήματα, τατουάζ κ.ά.) ανά τους αιώνες. Μέσα από την πολυμορφία των απεικονίσεων ο επισκέπτης μπορεί να ανιχνεύσει στοιχεία της ατομικής και κοινωνικής ταυτότητας και των τάσεων απεικόνισης του προσώπου στην αρχαιότητα. Η αναδρομή αυτή συνεχίζεται με σπάνιες φωτογραφίες-πορτραίτα ανθρώπων της Κυπριακής υπαίθρου που έβγαλε τις δεκαετίες του 30’, 40’ και 50’ ο Πορφύριος Δίκαιος κατά τη διάρκεια των αρχαιολογικών του αναζητήσεων στο νησί. Ο διάλογος αυτός του παρελθόντος με το παρόν ολοκληρώνεται με οπτικοακουστική εγκατάσταση εμπνευσμένη από πρόσωπα της αρχαιότητας. Πρόκειται για νέο έργο της εικαστικού Χάρις Επαμεινώνδα, με τίτλο 'Chronicles' (2010-εν εξελίξει), 2012.

Η έκθεση συνοδεύεται από τη νέα έκδοση του Τμήματος Αρχαιοτήτων «Πρόσωπα και Τόποι της Κύπρου (1933-1956): Φωτογραφίες του Πορφύριου Δίκαιου στο Τμήμα Αρχαιοτήτων»


Έκθεση: "anThrOPOS: Πρόσωπα της Κύπρου ανά τους Αιώνες" (Φωτο.: Χαράλαμπος Αρτέμης)
Έκθεση: anThrOPOS: Πρόσωπα της Κύπρου ανά τους Αιώνες (Φωτο.: Χαράλαμπος Αρτέμης)


Έκθεση: "anThrOPOS: Πρόσωπα της Κύπρου ανά τους Αιώνες" (Φωτο.: Χαράλαμπος Αρτέμης)
Έκθεση: anThrOPOS: Πρόσωπα της Κύπρου ανά τους Αιώνες (Φωτο.: Χαράλαμπος Αρτέμης)


Αρχή Σελίδας


© 2005 - 2024 Κυπριακή Δημοκρατία, Υφυπουργείο Πολυτισμού

Τμήμα Αρχαιοτήτων
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας