DM Culture


Με ιδιαίτερη χαρά, σας καλωσορίζω απόψε στην έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2022, ενός από του πιο επιτυχημένους πολιτιστικούς θεσμούς του τόπου μας.

Η διοργάνωση συμπληρώνει φέτος 25 χρόνια ζωής. Το Φεστιβάλ διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1997 με τις άοκνες προσπάθειες του τότε Διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Διεθνούς Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και μεγάλου θεατράνθρωπου της Κύπρου Νίκου Σιαφκάλη.

Έκτοτε, το Φεστιβάλ έχει καταφέρει να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί με τρόπο ώστε να θεωρείται πλέον βασικός πυλώνας και αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής ζωής της Κύπρου. Έχει δε αγκαλιαστεί γενναιόδωρα από την κοινωνία μας η οποία δίνει αθρόα το παρόν της κάθε χρόνο στις παραστάσεις, καταδεικνύοντας περίτρανα ότι αποτιμά το Φεστιβάλ σε βασικό μέσο καλλιέργειας, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας και συνοχής της.

Σήμερα, το Φεστιβάλ είναι ο καρπός της συνέργειας μεταξύ του Υφυπουργείου Πολιτισμού, του Υφυπουργείου Τουρισμού και του Κυπριακού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

Αποτελεί δε την πραγμάτωση ενός σημαντικού στόχου του Υφυπουργείου Πολιτισμού που είναι η παροχή ευκαιριών πρόσβασης σε σύγχρονο, αναβαθμισμένο και ποιοτικό πολιτιστικό προϊόν σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες του τόπου μας, τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει πέντε θεατρικές παραγωγές υψηλής αισθητικής και ποιότητας. Κάθε μία έχει να επιδείξει μια διαφορετική καλλιτεχνική προσέγγιση ως προς τη θεματική της τραγωδίας που πραγματεύεται. Κοινός παρονομαστής των παραγωγών παραμένει το επιτυχές ζύμωμα του πρωτοποριακού και του διαχρονικού στοιχείου, γεγονός που καθιστά το φετινό πρόγραμμα ακόμα πιο ελκυστικό και ενδιαφέρον για το θεατή.

Ο πλουραλισμός στις αποδόσεις αποτελεί επίσης μια θαυμάσια ευκαιρία για ένα δημιουργικό διαπολιτισμικό διάλογο, για αλληλοκατανόηση, για επικοινωνία που τόσο έχει ανάγκη η ανθρωπότητα στην παρούσα συγκυρία.

Οι παραστάσεις που θα απολαύσουμε φέτος ταξίδεψαν στη χώρα μας από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Ισπανία και την Ελλάδα. Από τον βαθιά πολιτικό Οιδίποδα Τύραννο, τον Σοφόκλειο ήρωα που άλλαξε το ρου της επιστήμης της ψυχανάλυσης από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, θα περάσουμε στην ακραία εναλλαγή των συναισθημάτων πάθος-οδύνη-λύτρωση της Ηλέκτρας από την Ισπανία, για να καταλήξουμε στις θεατρικές παραγωγές από την Ελλάδα.

Πρώτος ο Προμηθέας Δεσμώτης, αυτό το κορυφαίο έργο που μας μεταφέρει στη θεολογική και ηθική ατμόσφαιρα της εποχής του Αισχύλου με την ύβρη να διαδραματίζει τον καθοριστικό ρόλο. Ακολουθεί η Ελένη, αιώνιο πρότυπο ομορφιάς αλλά και αιτία των δεινών και του παραλογισμού του πολέμου τα οποία ο Ευριπίδης καταδικάζει και τέλος, στο έργο του Σοφοκλή Αίας θα δούμε να προβάλλει το αιώνιο ζήτημα ατόμου-κοινωνίας, εγώ-συνόλου.

Αυτή η μοναδική σύνθεση ιδεών, οι αντιφάσεις του ανθρώπου, τα δυσδιάκριτα όρια μεταξύ μύθου και αντικειμενικότητας, τα ηθικά διλήμματα που φέρει ο πανανθρώπινος λόγος αυτών των έργων από το τόσο μακρινό χθες στο σήμερα, σηματοδοτεί αναντίρρητα και τη διαχρονικότητα και οικουμενικότητα της κλασικής ελληνικής γραμματείας η οποία έχει ακόμη τη δύναμη να συγκινεί βαθιά το θεατή του 21ου αιώνα.

Θέλω να συγχαρώ αλλά κυρίως να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν σκληρά για την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ. Κηρύσσω λοιπόν την έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2022 και εύχομαι καλή επιτυχία και καλή θέαση!