English
Έμβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας Τμήμα Αρχαιοτήτων

Αρχική Σελίδα |Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Αναζήτηση:  
Αναζήτηση
Ειδική Αναζήτηση         

Ημερολόγιο Δραστηριοτήτων

English
ΕκτύπωσηΕκτύπωση

ΠΕΝΤΕ
31/03/2023

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγένθυνση
Ψηφιακή εικονική περιήγηση της περιοδικής έκθεσης ΠΕΝΤΕ

Περιηγηθείτε ψηφιακά στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Κυπριακού Μουσείου και γνωρίστε την περιοδική έκθεση ΠΕΝΤΕ στην άνεση του σπιτιού σας ακολουθώντας το σύνδεσμο https://pente.inventus.com.cy/.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ


Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, του Υφυπουργείου Πολιτισμού, ανακοινώνει την παράταση της περιοδικής έκθεσης ΠΕΝΤΕ στο Κυπριακό Μουσείο έως την Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024. Η έκθεση, η οποία διοργανώνεται στα πλαίσια του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος Face to Face: Meet an Ancient Cypriot (FF:MAC), είχε εγκαινιαστεί στις 31 Μαρτίου 2023 και έκτοτε φιλοξένησε χιλιάδες επισκέπτες αφήνοντας εγκωμιαστικά σχόλια.

Ανταποκρινόμενο στη θερμή υποδοχή του κοινού, το Τμήμα Αρχαιοτήτων προγραμματίζει παράλληλα αριθμό ξεναγήσεων από τους Επιμελητές της έκθεσης σε ημέρες και ώρες που θα ανακοινώνονται εκ των προτέρων μέσω της ιστοσελίδας του (www.culture.gov.cy/da) και τις σελίδες του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πώς ήταν να ζεις στην Κύπρο του παρελθόντος; Πώς ήταν οι άνθρωποι, ποιες ήταν οι ασχολίες τους, τί έτρωγαν, ποια ήταν τα ενδιαφέροντά τους, έπαιζαν παιχνίδια ή είχαν χρόνο για ψυχαγωγία; Η έκθεση ΠΕΝΤΕ υιοθετεί μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση ώστε ο επισκέπτης να έρθει «πρόσωπο με πρόσωπο» με τις ιστορίες ανθρώπων από την αρχαιότητα. Τα αποτελέσματα εξειδικευμένων βιοαρχαιολογικών αναλύσεων μετατρέπονται σε αφηγήσεις που (ανα)δημιουργούν στιγμές από τη ζωή του άνδρα από τη Σουσκιού, του παιδιού με το διάδημα από τη Δρομολαξιά-Βυζακιά, του άνδρα από το Ιδάλιο, της γυναίκας από το Όμοδος και της γυναίκας από τη Λευκωσία (οδός Αντιγόνου). Οι εμπειρίες τους παρουσιάζονται μέσα από μια δημιουργική μουσειολογική αφήγηση που συνδυάζει τεχνολογία, ήχο, εικόνα, αρχαιολογική ερμηνεία και ευρήματα, κάνοντας την αρχαιολογική γνώση προσιτή και καλώντας τον επισκέπτη να αναθεωρήσει τον τρόπο που σκέφτεται και μαθαίνει για το παρελθόν. Την κυρίως έκθεση συμπληρώνει ένας ξεχωριστός χώρος που λειτουργεί ως παράρτημα και επιχειρεί να εισαγάγει τον επισκέπτη στις βασικές αρχές της βιοαρχαιολογίας, της μελέτης των αρχαίων σκελετικών καταλοίπων και του συνόλου των πληροφοριών που μπορούμε να ανακτήσουμε από αυτά για τη ζωή των αρχαίων ανθρώπων.

Το πρόγραμμα Face to Face: Meet an Ancient Cypriot (FF:MAC) συντονίζει το Ινστιτούτο Κύπρου και πραγματοποιείται με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (Αρ. Χορηγίας INTEGRATED/0609/0029).

Ώρες Λειτουργίας:

Τρίτη – Παρασκευή: 08.00 – 18.00

Σάββατο: 09.00 – 17.00

Κυριακή 10.00 – 13.00

Δευτέρα: κλειστό

Κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα: 08.00 – 20.00



ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ «ΠΕΝΤΕ», ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, 31.3-17.9.2023


Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει την έναρξη της περιοδικής έκθεσης ΠΕΝΤΕ.

Πώς ήταν να ζεις στην Κύπρο του παρελθόντος; Πώς ήταν οι άνθρωποι, ποιες ήταν οι ασχολίες τους, τί έτρωγαν, ποια ήταν τα ενδιαφέροντά τους, έπαιζαν παιχνίδια ή είχαν χρόνο για ψυχαγωγία;

Η έκθεση ΠΕΝΤΕ υιοθετεί μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση ώστε ο επισκέπτης να έρθει «πρόσωπο με πρόσωπο» με τις ιστορίες ανθρώπων από την αρχαιότητα. Τα αποτελέσματα εξειδικευμένων βιοαρχαιολογικών αναλύσεων μετατρέπονται σε αφηγήσεις που (ανα)δημιουργούν στιγμές από τη ζωή του άνδρα από τη Σουσκιού, του παιδιού με το διάδημα από τη Δρομολαξιά-Βυζακιά, του άνδρα από το Ιδάλιο, της γυναίκας από το Όμοδος και της γυναίκας από τη Λευκωσία (οδός Αντιγόνου). Οι εμπειρίες τους παρουσιάζονται μέσα από μια δημιουργική μουσειολογική αφήγηση που συνδυάζει τεχνολογία, ήχο, εικόνα, αρχαιολογική ερμηνεία και ευρήματα, κάνοντας την αρχαιολογική γνώση προσιτή και καλώντας τον επισκέπτη να αναθεωρήσει τον τρόπο που σκέφτεται και μαθαίνει για το παρελθόν. Την κυρίως έκθεση συμπληρώνει ένας ξεχωριστός χώρος που λειτουργεί ως παράρτημα και επιχειρεί να εισαγάγει τον επισκέπτη στις βασικές αρχές της βιοαρχαιολογίας, της μελέτης των αρχαίων σκελετικών καταλοίπων και του συνόλου των πληροφοριών που μπορούμε να ανακτήσουμε από αυτά για τη ζωή των αρχαίων ανθρώπων.

Η έκθεση διοργανώνεται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων στα πλαίσια του προγράμματος Face to Face: Meet an Ancient Cypriot (FF:MAC) το οποίο συντονίζεται από το Ινστιτούτο Κύπρου και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (Αρ. Χορηγίας INTEGRATED/0609/0029). Το πρόγραμμα FF:MAC στοχεύει στην αύξηση του ενδιαφέροντος και της προσβασιμότητας της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της γνωριμίας με ανθρώπους της Κυπριακής αρχαιότητας, στη βάση βιοαρχαιολογικής έρευνας.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Κυπριακό Μουσείο και θα διαρκέσει από τις 31 Μαρτίου έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2023. Τα εγκαίνια θα λάβουν χώρα την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023, ώρα 18:30 το απόγευμα και η προσέλευση είναι ελεύθερη για όλους.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ





Αρχή Σελίδας


© 2005 - 2024 Κυπριακή Δημοκρατία, Υφυπουργείο Πολυτισμού

Τμήμα Αρχαιοτήτων
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας